Света земља

Program putovanja:

01.12./08.12.2019. 

-Децембарски  термин померен за један дан због промене реда летења авио компаније –

1. дан – 01.12.2019. Састанак групе код инфо-пулта поред шалтера за чек-ин на аеродрому Никола Тесла у 21.30 часова. Аеродромске формалности.

2. дан – 02.12.2019. Полетање авиона у 00.10 часова по нашем времену. Слетање на аеродром у Тел-Авиву у 04.10 часова по реду летења авио компаније. Граничне формалности на аеродрому Бен Гурион, те наставак пута према Витлејему. Одлазак на службу у храм Христовог рођења у центру Витлејема. Поклоњење пећини у којој је рођен Господ Исус Христос. Уколико буде отоврена капела 14.000 витлејемских мученика – поклонићемо се моштима ових дивних светитеља, те одлазак до „Млечне пећине“ која је у непосредној близини храма Христовог рођења, а где се верује да је Света породица живела ту непосредно после рођења Господа Исуса Христа. Кратка пауза у Витлејему за ручак, те одлазак у хотел 3* у центру Витлејема. Смештај у 1/2 , 1/3 и 1/4 собама са купатилом. После смештаја полазак у Пастирско поље које се налази на 2км од Витлејема а где се пастирима јавио Анђео Господњи са радосном вешћу да се родио Господ Христос. Одлазак у Јудејску пустињу те обилазак манастира Светог Теодосија који је подигнут на месту где су одмарали мудраци који су се враћали својим земљама након обиласка тек рођеног Исуса. Одлазак минибусевима до Велике лавре Светог Саве освећеног, манастира из петог века који је основао Свети Сава освећени, а који је један од најзначајнијих у целом Хришћанству. Овај манастир је посебно значајан за наше ходочаснике.Уколико време дозволи посета манастиру Светог Николе у Беит Џала недалеко од Витлејема. Повратак у хотел. Одмор. Вечера. Ноћење

3. дан – 03.12.2019. Доручак, те одлазак до Витаније на гробно место четвородневног Лазара, којег је Господ оживео на овом месту у четври дан по упокојењу. Потом одлазак у Маслинску гору. Посета манастира РПЦ Вазенсења Господњег где је место на којем је нађена глава Светог Јована Крститеља, потом одлазак до Грчког манастира Вазнесења Господњег у којем се чудесном заштитом иконе Господа Исуса Христа зауставило рушење манастира од стране безбожника. Прелазак улице на само место Вазнесења које је под муслиманском управом и поклоњење месту одакле се Господ вазнео. Низ улицу шетња до цркве „Оче наш“ у којој је ова молитва исписана на многим светским језицима. Поглед на Јерусалим са видиковца и спуштање према Гестиманском врту. Одлазак до Руског манастира Марије Магдалине где се налазе мошти кнегиње Јелисавете Фјодоровне, а потом и до цркве „Агонија“ или „Свих Нација“ коју су Сарајевски католици откупили од турака у време Османског царства. Одлазак до Храма Успења Пресвете Богородице где се налази њен гроб. Одлазак до старог града и посета највећој светињи – храму Христовог Васкрсења (Поклоњење Гробу Господњем, плочи миропомазања, Голготи, Адамовом гробу….). Повратак у хотел на вечеру. Ноћење.

4. дан – 04.12.2019. Доручак, Одлазак према Јерихону, који важи за најстарији град на свету. Одлазак у Хозевитски манастир посвећен Светом Георгију Хозевиту, који је почео да се гради још у 4. веку, на месту где се верује да је боравио Свети пророк Илија, али и Свети Јован Крститељ. Поклоњење моштима и Светог Јована Румуна, светитеља с почетка 20.века чије су мошти потпуно нетљене. Одлазак до манастира Светог пророка Јелисеја где се налази Захејево дрво на које се овај покајани цариник попео да види Христа, јер је био низак растом. Одлазак у манастир Четрдесетнице на Гори Кушања, место где је Господ након што је крштен, и након четрдесетодневног поста искушаван од стране ђавола, и место где је Господ победио три искушења.. Ту се налази пећина у којој је Господ постио 40 дана, као и место посвећено победи над трећим кушањем када је ђаво од Исуса тражио да му се поклони, нудећи му сва царства овога свијета, а Господ му је одговорио: „Иди од мене, Сатано, јер је написано: Господу Богу своме клањај се и њему јединоме служи!“ У манастиру се налази копија чувене иконе Богородице „Достојно јест“ која је и заштитница овог светог места.
Одлазак у Витавару на реку Јордан, место за које се верује да је аутентично место крштења Господа Исуса Христа. Могуће погружавање. Стихаре можете купити на лицу места и цена је око 8$, а биће прилике по нешто нижој цени купити их и у Витлејему. Обилазак манастира Светог Герасима Јорданског, а потом повратак у хотел у Витлејему. Вечера. Ноћење

5. дан – 05.12.2019. Доручак, те одлазак у Еин-Карем, родно место Светог Јована Крститеља и посета манастиру Светог Јована и руском горненском манастиру на празник Усековање главе Светог Јована Крститеља. Одлазак до манастира Часног Крста, који се налази на око 1км од старог града Јерусалима, који је подигнут на месту где је расло дрво од којег је направљен крст на који је Господ разапет. Потом одлазак до Старог града и улазак на „Лављу капију“. Посета манастиру и месту рођења Пресвете Богородице и месту за које се верује да је место упокојења Светих Јоакима и Ане. Посета тамнице у којој је Христос био затворен, а потом пролазак Страдалним путем који има 10 места до самог уласка у храм Христовог Васкрсења, и 4 места у самом храму, на којима ћемо се заустављати где ће свештеник читати одломке из Јеванђеља. Посета храму Христовог Васкрсења, те слободно време за молитву. Повратак у хотел мало раније ради одмора због сутрашњег ранијег поласка. Вечера. Ноћење.

6. дан – 06.12.2019. Веома рано ујутру полазак за Галилеју. Ланч-пакет. Одлазак на Гору Блаженства где је Христос говорио апостолима којим врлинама се задобија Царство Небеско, а потом одлазак у Капернаум, место рођења Светог апостола Петра, али и Светог Андреја и Светих Јована и Јакова Заведејевих. Место где је Господ подучавао апостоле и чинио многа чудеса. У Капернауму се налазе остаци синагоге из Христовог времена. Обилазак манастира Светих 12 апостола. Потом одлазак у Табху, место умножавања хлебова и рибе са црквом из 4. века која је обновљена крајем 20. века. Одлазак у Кану Галилејску, место у коме је живео Свети апостол Вартоломеј и место где се одиграла свадба у којој је Господ Исус Христос претворио воду у вино. Обилазак манастира Светог Георгија. Потом одлазак на Гору Тавор где се Христос преобразио пред својим ученицима Петром, Јованом и Јаковом и обилазак манастира Светог пророка Илије. Одлазак у Назарет, град где је Архангел Гаврило јавио благу вест Пресветој Богородици. Ово је град и Христове младости. Обилазак манастира Светог архангела Гаврила где се чува бунар где се поменути чудесни догађај одиграо. У касним вечерњим часовима долазак у хотел. Вечера. Ноћење

7. дан – 07.12.2019. Доручак. Одлазак рано ујутру до Храма Христовог Васкрсења и још једном поклоњење највећим светињама у миру. Слободно време за молитву. Уколико околности дозволе пријем код јерусалимског патријарха г.г. Теофила трећег. Обилазак неколико манастира у околини храма Васкрсења Господњег. Одлазак на Сионску гору и посета Сионској цркви, сали Тајне Вечере, Давидовом гробу. Уколико буде отворена, посета Јерменској цркви Светог Јакова Заведејева. Слободно време. Повратак у хотел. Вечера. Ноћење.

8. дан – 08.12.2019. Полазак рано ујутру за Тел-Авив, око 4.00 часа. Ланч-пакет. Долазак на аеродром око 5.00 часова. Граничне формалности и полетање за Београд у 08.10 часова по реду летења авио компаније. Долазак у Београд око 10.10 часова. Крај услуге.

 • Авионску карту на релацији Београд – Тел Авив – Београд редовним летом Ер Србије
 • Пртљаг од 23 кг (збир свих димензија је 158цм) као и ручни пртљаг до 8кг (40цм х 20цм х 55цм)
 • Превоз високоподним туристичким бусом по програму
 • 6 полупансиона у хотелу 3* у ширем центру Витлејема (доручак и вечера) у 1/2, 1/3 и 1/4 собама са купатилом
 • Бакшиш за хотелско особље, возаче, водиче који је обавезан у овом делу света и стаје око 70-80$
 • Улазнице за све наведене локлитете где се улаз плаћа
 • Лиценцираног пратиоца/водича из Београда
 • Лиценцираног локалног водича
 • Међународно путно здравствено осигурање (групна полиса) искључиво за путнике који имају пасош Р.Србије (Остали путници су дужни урадити сами осигурање)
 • Комби или такси превоз до манастира где се не може доћи бусом
 • Грамата јерусалимског патријарха
 • Организационе трошкове
 • Ручкове
 • Индивидуалне трошкове
 • Жичару до Горе Кушања – 17$ (предлажемо пешачење – око 45 минута)
 • Све што није програмом предвиђено

Доплата за једнокреветну собу 18000 динара . Уколико се путник пријави сам, а не жели једнокреветну собу можемо га спојити са путницима истог пола приближних година.

Podeli: