Sankt Petersburg

Sankt Petersburg je drugi po veličini grad u Rusiji i nalazi se na ušću reke Neve u Baltičko more. Osnovao ga je ruski car Petar Veliki 1703. godine, a grad je od 18. do 20. veka bio prestonica Ruskog carstva. Godine 1924. posle Lenjinove smrti, grad je, u njegovu čast, dobio ime Lenjingrad.

 

 

Jedan od simbola Sankt Petersburga je muzej Ermitaž. Ovaj izuzetan muzej poseduje oko tri miliona predmeta, od kamenog doba do modernih dana, i jedna je od najcenjenijih galerija u svetu. Osnovala ga je ruska carica Katarina Velika, a danas je muzej smešten u 10 objekata, od kojih je najveći Zimski dvorac zelene boje. Pored mnogobrojnih umetničkih dela, najznačajnija je zbirka umetnika Mikelanđela, Leonarda da Vinčija, Rubensa, Rembranta, Pikasa, Matisa i Van Goga. Godišnje ga poseti preko 3 miliona turista, a muzej je uvršćen i u svetsku baštinu pod zaštitom UNESCA.

 

 

Tvrđava Petra i Pavla osnovana je na malom ostrvu u delti Neve 1703. Ova tvrđava nekada je bila i ozloglašeni zatvor i delovi nekadašnjeg zatvora sada su otvoreni za javnost. Na sredini tvrđave nalazi se katedrala Petra i Pavla, grobnica svih ruskih careva i carica. Na vrhu katedrale nalazi se pozlaćeni toranj na kome stoji zlatni anđeo koji drži krst.

 

 

Katedrala Svetog Isaka dominira nad gradom i može se videti sa gotovo bilo kog mesta u gradu. Izgradio ju je francuski arhitekta Ogust Montferan, a katedrala se gradila 40 godina. Mesto može da primi 14.000 vernika i sada služi kao muzej dok se crkvene ceremonije održavaju samo za vreme značajnih praznika.

 

 

Plavi most se nalazi između katedrale Svetog Isaka i Gradske kuće i najširi je most na svetu – širok je 97.3 metara. Dizajnirao ga je arhitekta V.I. Geste, a izrađen je od livenog gvožđa 1818. godine.

 

 

Posebno mesto u Sankt Petersburgu je Trg umetnosti. Na ovom trgu sve zgrade su slične i obrazuju skladnu arhitektonsku celinu, a ime je dobio zbog muzeja, pozorišta i koncertnih dvorana koje ga okružuju. Ovde se nalaze sledeće zgrade: Ruski muzej koji poseduje bogatu kolekciju ruske umetnosti, Etnografski muzej, Opera i balet teatar Mali, poznat kao Musorgski pozorište i velika koncertna dvorana filharmonije Sankt Petersburga. Peterhof je luksuzno carsko zdanje osnovano 1710. godine od strane Petra Velikog. Kombinacija je nekoliko kitnjastih palata i parkova sa statuama i fontanama, zbog čega ga nazivaju ruskim Versajem.

Restorani / Kafići / Noćni život

Restorani u Sankt Petersburgu poznati su po tradicionalnim ali i internacionalnim menijima. Neki od najposećenijih su restoran 7.40 koji je poznat po jevrejskoj kuhinji, restoran Admirality poznat po domaćim, ruskim jelima, i restoran Barabu Bar u kojima se u tradicionalnom ambijentu spremaju ruski i evropski specijaliteti. Još neki od restorana koje preporučujemo su Dickens restoran, restoran Palermo, restoran Probka koji je poznat po jako lepom enterijeru.

 

 

Najpoznatiji klubovi su Akako, bar Efir i klub Mtero koji je na više nivoa. Barovi u kojima možete uživati u prijatnoj atmosferi su Begemot i pub 8th Line.

Shopping

Jedan od najvećih shopping centara u Sankt Petersburgu je Bolshoy gostiny dvor. Elitni tržni centar Grande palace poznat je po buticima brendirane garderobe poput Escade, Veniti i Trusardi. U tržnom centru Mega možete pronaći radnje brendova poput Zare, Marks&Spencer, Topshop, Monsun, IKEA… Najveći i najpovoljniji supermarketi su Land, Nakhodka i Prisma.

Ostale aktivnosti

U neposrednoj blizini grada nalazi se Gard Puškin, mesto poznato po prelepim palatama i parkovima. Najimpresivnija je barokna palata carice Katarine Velike gde je ona živela i umrla. U blizini se nalazi i Aleksandrovski palata, omiljena kuća poslednjeg ruskog cara Nikolaja II Aleksandrovica Romanova, međutim ona nije otvorena za javnost.

 

 

Nekoliko kilometara od grada Puškin nalazi se Pavlovsk, carski posed Pavla I, sina carice Katarine Velike. Park je urađen u engleskom stilu sa predivnim potocima koji se ukrštaju u njemu. Repino je predgrađe na moru, posebno popularno zimi kada ljudi dolaze na kros-kantri skijanje.

 

Cene putovanja u Sankt Petersburg možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

Podeli:
Pregledano 11899 puta