Sofija – glavni grad Bugarske nalazi se na zapadu ove zemlje, na oko 50 kilometara od srpske granice. Moderan evropski grad drugačiji je od svega što imamo priliku da vidimo u ovom delu Evrope. Udaljena je 350 kilometara od obale Crnog mora i okolina ove prestonice bogata je mineralnim izvorima i banjskim lečilištima. U istoriji Sofija je prvo bila naseobina Tračana zvana Serdika. Danas je glavni ekonomski centar Bugarske.

Sofija je glavni univerzitetski centrar Bugarske. U gradu ima 16 fakulteta, među kojima su Tehnički i fakultet Sofijski Sveti Kliment Ohridski koji je osnovan 1888. godine.

Jedan od simbola bugarske prestonice je statua Svete Sofije koja je zaštitnica grada. Statua je podignuta 2002. godine i nalazi se u blizini hotela Šeraton. Glavni deo statue je zlatni venčić na glavi koji označava slavu, a kruna u desnoj ruci moć dok je sova koja stoji na njenoj levoj ruci simbolizuje mudrost.

Najživopisniji i najprometniji bulevar u Sofiji je Vitoša. Dobio je ime po planinskom vencu kojim je grad okružen. Ovaj bulevar se 2007. godine po nekim istraživanjima našao na 22. mestu najskupljih ulica na svetu. Pored mnogo kafića na ovom bulevaru nalaze se i radnje prestižnih modnih brendova. Najpoznatije zgrade na Vitoši su Nacionalna palata kulture, Palata pravde i kuća u kojoj je živeo bugarski pisac Peyp Yavorov.