Saint Tropez

Saint Tropez je gradić koji se nalazi na jugu Francuske, na obali Sredozemnog mora u regionu Provansa. Jedan je od najpoznatijih turističkih centara na svetu i u njemu živi oko 6000 stanovnika. Na području grada preovladava mediteranska klima i letovalište je poznato po dugim i toplim letima i prelepom moru. Jedna je od najekskluzivnijih destinacija na svetu koja godišnje okuplja i po 4 miliona turista. Saint Tropez je rezervisan za svetski jetset.

 

Saint Tropez

 

Nekada malo ribarsko selo od 19. veka počinje da bude okupljalište svetskih umetnika i bogataša. Dobro je poznato da su ovde letovali Brižit Bardo i glumac Luis de Fines.

 

Saint Tropez

 

Prema legendi grad je dobio ime po rano hrišćanskom mučeniku zvanom Saint Tropez. Veruje se da je on bio posečen u Pizi a da je njegovo telo stavljeno u čamac sa petlom i psom. Taj čamac doplovio je do današnjeg grada. Grad su osnovali Feničani, a 1441. godine Saint Tropez postaje utvrđeni grad kada u njega stižu Đenovljani. Tokom 19. veka počinje da se razvija u ono što danas jeste.

 

Saint Tropez

 

Najinteresantniji deo grada je stara luka u kojoj su usidrene jahte bogataša čiji su vlasnici i poznate ličnosti iz sveta muzike i filma. Luka je i dosta popularna kada je o noćnom životu reč jer se ovde nalazi puno barova i kafića. U blizini luke, kod ulice Ctd Guieshard, nalazi se trg Garezzio i na njemu najstarija zgrada u Saint Tropeu – La Tour Guillaume koja je nekada bila u vlasništvu porodice Suffren.

 

Saint Tropez

 

Iznad grada nalazi se Citadela koja je podignuta u 16. veku. Sa nje se pruža prelep pogled na čitav grad. Zapadno od luke nalazi se Muzej de l Annonciade. Smešten je u kući iz 16. veka i poznat je po impresivnoj kolekciji slika i delima Van Dongena, Vlamincka i drugih umetnika.

 

Saint Tropez

 

Le Ponche je najstariji i sigurno najlepši deo grada. Tu se i nalaze ostaci dvorca Suffren, tačnije od njega je danas ostala samo kula. Dvorac je vekovima bio dom lordova koji su vladali gradom. U blizini se nalazi i crkva Notre Dame del Assomption, urađena u baroknom stilu. U njoj se nalazi drvena skulptura Saint Tropeza.

 

Saint Tropez

 

Najlepša plaža u ovoj oblasti je Olage de Tahiti. Udaljena je od grada 4,5 kilometra i reč je o prelepoj peščanoj plaži. Plaža se može pohvaliti i velikim brojem barova i kafića, a popularna je i za sportove na vodi. Lepe plaže nalaze se i zapadno od grada, i tu su plaže pretežno namenjene turistima.

 

Saint Tropez

 

Plaže La Glaye, La Ponche i plaža de la Fontanette su tri male plaže koje se nalaze u blizini grada. Plaže su skoro pa spojene, dosta mirne i čiste.

 

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Restoran Residence de la Pinede je jedan od najboljih restorana. Nagrađen je Mišelinovom zvezdicom, a njegov glavni kuvar bio je proglašen za najboljeg francuskog kuvara. Restoran je poznat po prelepoj terasi sa pogledom na plažu, a nemojte biti iznenađeni visokim cenama. Restoran sa dosta dugom tradicijom, od 23 godina, je restoran Au Caprice des Deux. Poznat je po jako ukusnoj kuhinji i malo pristupačnijim cenama. Još neki od popularnih restorana su Le Girelier, restoran Bar du Port, picerija Aroma, bistro Pastis i restoran My Thai.

 

Saint Tropez

 

Ono po čemu je Saint Tropez poznat je noćni život, a ovde je provod najbolji na celoj Azurnoj obali. Najbolje diskoteke i barovi su Les Caves du Roy, diskoteka VIP Room, bar Nikki beach, diskoteka GAIO i bar L Opera.

Shopping / Marketi

Neizostavan deo posete ovom letovalištu je shopping. Na svakom koraku možete naići na butike svetskih brendova, i to je naravno namenjeno turistima sa malo dubljim džepom.

 

Saint Tropez

 

Svakog četvrtka i subote otvorena je pijaca u gradu koja se nalazi u blizini Places de Lices. Na fantastičnoj i interesantnoj pijaci možete kupovati cveće, masline i ostalo voće i povrće, testeninu i začine. Pijaca je dosta bogata i kada je o ponudi suvenira reč.

Ostale aktivnosti

Odmah prekoputa Saint Tropeza nalazi se Saint Maxime. Ovaj simpatičan gradić je mnogim pesnicima poslužio kao inspiracija zbog svoje lepote. Grad su osnovali monasi sa ostrva Lerins u blizini Kana 1000. godine kada je dobio ime po jednom od svetaca. La Tour Carre je kula koja je izgrađena u čast tim monasima – ona je danas pretvorena u muzej. Grad se može pohvaliti sa više od 10 kilometara prelepih peščanih plaža. La Nartelle je poznata po jako lepom pesku i prelepom moru koje je zanimljivo za surfovanje i bavljenje sportovima na vodi. La Croisette je jako lepa, osunčana peščana plaža koja uvek privuče veliki broj turista. Na plaži možete uplatiti i kurs jedrenja i okušati se na talasima prelepog mora. Najpopularnija plaža za ronjenje je plaža La Madrague.

 

Saint Tropez

 

Neka dva sata od Saint Tropeza nalazi se Marsej. On je najveći francuski grad na mediteranskoj obali i jedan od najstarijih gradova u Evropi. Prostori današnjeg Marseja bili su naseljeni još pre 30.000 godina o čemu svedoče slike po zidovima u nekim pećinama. Osnovali su ga stari Grci 600. godine pre nove ere i tada se zvao Masalia. Najpoznatija zgrada u Marseju je bazilika Notr Dam de la Gard koja potiče iz 19. veka i nalazi se u blizini Stare luke, na najvišoj tački u Marseju. Katedrala Nuvel Mažor je još jedan od simbola Marseja. Podigao ju je Napoleon III i izgrađena je u rimsko-vizantijskom stilu. Poznata je po prelepim skulpturama i mozaicima koje krase njenu unutrašnjost. Osim znamenitosti Marsej turistima nudi i prelepe plaže i uvale. U južnom delu nalaze se neke od prelepih uvala: Port Pin, Sugiton, Morgiou i zaliv Sablettes.

 

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Leto.

 

 

Podeli:
Pregledano 16166 puta