Sarti 

Naziv Sarti potiče od kralja Sartiosa. Gradić je sagrađen u 5. veku i bio je deo Unije Halkidikija koju su činila 32 grada. Sarti je imao značajnu ulogu u ovoj uniji. 348. godine pre nove ere je makedonski kralj Filipos uništio sve gradove iz unije Halkidikija. Sarti je jedno od najvećih mesta na Sitoniji. Nalazi se na istočnoj obali. Grad je na ravnom području i ima sve sadržaje koji su potrebni za uspešno letovanje.

Šetačka zona, mali trg, veliki broj malih prodavnica suvenira i garderobe, restorani, taverne, uređeno šetalište uz more, dugačka i široka peščana plaža, igrališta za decu, ali i dovoljno prostora za one sa sopstvenom opremom, nekoliko parking prostora, veliki supermarket za snabdevanje, veliki izbor smeštaja i lokacija (smeštaj u strogom centru, ali i malo izvan gužve a opet uz plažu), plaža na kojoj nikada nema gužve, sa sitnim peskom i na obali i u vodi, delovi plaže sa plićakom i delovi sa postepenom dubinom za plivače.

 

 

Restorani, kafići i marketi starog dela Sartija

Sarti se deli na dva dela – stari i novi koje odvaja jedan veliki parking prostor pored kojeg je škola i tzv. Sarti beach koji se nalazi skroz na kraju novog dela. Stari deo leži severno dok se novi deo nalazi južno. U starom delu plaža je šetalištem odvojena od bašti taverni i barova koji se u nizu ređaju jedan do drugog. Ovde ćete naći bezbroj kafića (većina, naravno, ima wi-fi), taverni, poslastičarnica, fast food objekata, prvenstveno girosa, igralište za decu, apoteke i lekarske ordinacije, prodavnice (postoji i veliki market Marinopulos), suvenirnice, zlatare i centralni trg oko koga je u večernjim satima centar života i provoda. U starom delu Sartija ima manje parking prostora, dok je u novom delu lakše naći mesto za parkiranje.

 

 

Restorani, kafići i marketi novog dela Sartija

U novom Sartiju se nalaze pekare i poslastičarnice, prodavnice, taverne i kafići. U starom delu Sartija je bolja ponuda apartmana, ali ih ima dosta i u novom. Stari deo Sartija karakteriše sadržajnost i živost. Novi deo Sartija nema šetalište, a na samoj plaži nema sadržaja. Novi deo Sartija biraju turisti predodređeni na mirniji odmor.

 

 

Naših 30 preporuka plaža kada ste u Sartiju

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Sarti.


 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 18701 puta