Serre Chevalier

Serre Chevalier spada u najveće ski regije u Francuskoj. Nalazi se u planinskoj oblasti Hautes Alpes, blizu granice sa Italijom. Skijalište je smešteno u dugačkoj dolini koju čini nekoliko mesta: Briancon, Puy Saint Andre, Puy Saint Pierre, Chantemerle, Villeneuve i Le Monetier les Bains. Najviši vrh je Yret Pike, koji izlazi na 2830 metara nadmorske visine. Briancon je najveće mesto u dolini i sa nadmorskom visinom od 1200 metara najviši je grad u Francuskoj. Le Monetier je najmanje i najmirnije od glavnih sela u dolini, a za skijanje najbolji položaj ima Chantemerle, jer se nalazi u središtu doline pa omogućava relativno lak pristup ostalim delovima skijališta. Mesto je dosta šarmantno jer predstavlja spoj modernog i tradicionalnog. Sva sela u dolini Serre Chevalier pored novog imaju i stare delove mesta koje karakterišu šarmantne uske, kamene uličice u koje su načičkane suvenirnice, kafići, restorani i marketi.

 

 

Serre Chevalier je jedna od najvećih skijaških regija u Francuskoj sa oko 250 km staza koje se prostiru između 1200 i 2800 metara nadmorske visine. Staze u Serre Chevalieru su uglavnom crvene i plave, dugačke i dobro pripremljene. Čuvena je crna staza Luc Alphand koja se spušta do centra mesta Chantemerle. Za uređeno skijanje odlične su staze iznad Villeneuva i Monetier le Bainsa. U ovom delu izdvaja se dugačka, crvena staza Cucumelle. Četiri glavna sela u dolini povezana su ski liftovima, a takođe iz jednog u drugi deo skijališta može se stići i pomoću dobro organizovane mreže ski buseva. Skijalište ima ukupno 62 ski lifta, od čega je 7 gondola, 21 sedežnica, 31 vučnica i 3 pokretne trake. Veliki broj staza pokriven je sistemom za osnežavanje, iako ovaj resort generalno nema problem sa snegom s obzirom na nadmorsku visinu na kojoj se nalazi.

 

 

Restorani / Barovi / Shopping

Što se tiče restorana, u Monetieru postoji nekoliko dobrih mesta koja se uglavnom nalaze u okviru hotela. Maison Alliey ima dobru reputaciju, kao i Auberge du Choucas. Popularni su još i Europe, Brasera, Kawa i Belotte.

 

 

U Villeneuveu se preporučuju Refuge i Petit Point. U Chantemerleu, dobra hrana služi se u restoranu Loup Blanc, dobra opcija za fondue je Petit Chalet, a za pizzu Cabassa. Le Triptyque je prijatno mesto za piće i obrok, a u ponudi ima tradicionalna francuska jela i odlične burgere. U Brianconu dobar je restoran Peche Gourmand koji se nalazi u novijem delu grada, dok su u starom delu popularni Lou Grand Caire, Pied de la Gargouille i Valentin. U Monetieru britanski pab Bar de l’Alpen ima živu muziku i često se organizuju prenosi sportskih događaja. U Villeneuveu popularan je Grotte koji se nalazi u podnožju ski staza. Loco Loco u starom delu grada takođe treba posetiti. U Brianconu je živahno u popodnevnim časovima u baru pored gondole, druga popularna mesta su Eden, Spirit i Duo u starom delu grada.

Ostale aktivnosti

Ono što je dosta popularno a stoji u ponudi ovog resorta je noćni obilazak i čišćenje staza, što predstavlja izuzetnu priliku da se skijalište upozna i tokom noći. Karting na ledu je još jedna stvar koju bi trebalo doživeti tokom posete ovog mesta, a nekoliko agencija u resortu nudi ovu mogućnost po izuzetno pristupačnim cenama. Svi znamo koliko životinje znače čoveku i koliko kontakt sa njima deluje isceljujuće na čoveka. Kao i kod većine francuskih skijališta i Serre Chevalier zaljubljenicima u prirodu i životinje nudi nezaboravno sankanje sa psima kroz prelepe pejzaže planine. Bilo da ste u krugu svoje porodice ili prijatelja vožnja na sankama kroz bajkovitu prirodu biće nešto što ćete dugo pamtiti. Kada Vam dosadi skijanje i poželite nešto drugačije, na raspolaganju su Vam dve škole penjanja. Uz nadzor vrhunskih profesionalaca otkrijte magiju vodopada Shappe. U Serre Chevalieru postoje dva jezera za kupanje, sa improvizovanim plažama. Nalaze se u samoj dolini i do njih se lako stiže. Pored svega ovoga resort može da se pohvali izuzetnim spa i wellness centrima, sa vrhunsko uređenim bazenima, saunama, turskim kupatilima.

 

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Serre Chevalier.

 

 

Podeli:
Pregledano 6642 puta