Skandinavija

Skandinavija je velika regija u severnoj Evropi okružena Baltičkim, Severnim i Norveškim morem. Prostire se na 1 258 060 kvadratnih kilometara i pripada Norveškoj, Švedskoj i Danskoj. U širi pojam Skandinavije mogu se ubrajati i Finska, Island, Farska ostrva i Grenland.

 

 

Skandinavija izlazi na Atlantski okean i ima najrazuđeniju obalu na svetu koju čini mnoštvo frojdova, a od većih zaliva tu je Botnički. Od moreuza poznati su Skegerak i Kategat i Danski prolaz između Grenlanda. Bogata je rekama i šumama, a reljef je pretežno planinski. Glavni gradovi skandinavskih zemalja su Oslo, Kopenhagen i Stokholm. Najveća zemlja Skandinavije je Švedska.

 

 

Kopenhagen je glavni grad Danske i nalazi se na istočnoj obali danskog ostrva Sjeland, a manji deo grada se nalazi na ostrvu Amager. Brojni mostovi povezuju ova dva dela grada. Grad je osnovan u 10. veku i prvobitno je bio vikinško ribarsko selo. Ovaj politički, privredni i kulturni centar prostire se na 526 kvadratnih kilometara.

 

 

Simbol grada je statua Male sirene.

 

 

Park Tivoli poznat je po prelepim drvoredima, ali i restoranima i kafićima. Otvoren je 1843. Četvrt Kristijanija je hipi komuna koja je nastala 1971. godine. U ovom delu njeni stanovnici žive po svojim pravilima, nezavisno od politike samog grada, u skladu sa idealima hipi kulture. Danska garda je kraljevska rezidencija koja služi kraljevskoj porodici. Najstariji zabavni park na svetu, Baken, nalazi se u parku severno od grada. Park datira iz 1583. godine, a ono po čemu je prepoznatljiv je stari drveni rolerkoster. U Kopenhagenu možete posetiti i zoološki vrt koji ima više od 3000 životinja iz čitavog sveta, a ovo je i najveći vrt u Evropi. Od muzeja Vam preporučujemo da posetite muzej Luizijana koji ima stalnu kolekciju sa više od 3500 radova, a na godišnjem nivou desetak samostalnih izložbi.

 

 

Stokholm je glavni grad Švedske koji se nalazi na 200 metara nadmorske visine. U njemu se nalazi sedište vlade i glavna rezidencija kralja Karla XVI Gustava. Grad se nalazi na jugoistočnoj obali Švedske, na mestu gde se jezero Melaren uliva u Baltičko more. Stokholm je osnovan u 13. veku i leži na 14 ostrva, a spoj je moderne i srednjovekovne arhitekture. Glavna atrakcija grada je ostrvo Djurgarden na kome se nalazi nekoliko muzeja. Ostrvo je poznato po prelepim zelenilima, a na njemu su smešteni Vasa muzej koji je poznat po tome što je u njemu izložen primerak ratnog broda iz 17. veka i Nordijski muzej. Nezaboravno mesto je i muzej ABBA koji se nalazi na tri sprata.

 

 

Grona lund je zabavni park koji je star više od 200 godina, a otvoren je od aprila do početka septembra.

 

 

Još jedan od zaštitnih znakova Stokholma je Gamla stan, stari deo grada. U samom srcu Gamla stana nalazi se Nobelov muzej. Ovaj deo grada posebna je atrakcija zbog jako dobro očuvanih zgrada iz perioda kada je grad počeo da se razvija. Čitavim delom Galma stana nalaze se restorani, kafei i suvenirnice i uvek je prepuno turista. Osim po simpatičnim i gostoprimivim stanovnicima grad je poznat i po jako dobrom sistemu gradskog prevoza, prelepim parkovima i čistoći.

 

 

Oslo je glavni grad Norveške i nalazi se na severnom delu Oslovskog frojda. Sa jedne strane opasan je zelenim brdima i planinama, a u okviru grada postoji 40 ostrva i 343 jezera.

 

 

Jedan od najposećenijih delova grada je Torgat u kome se nalazi puno restorana sa jeftinijom hranom. Najpoznatiji muzej je muzej posvećen Edvardu Munku u kome se nalazi preko 5000 crteža i slika, a u Nacionalnoj galeriji izloženo je njegovo najpoznatije delo – Vrisak. U Istorijskom muzeju možete saznati sve što Vas zanima o vikinškoj prošlosti.

 

 

Norveška je poznata kao zemlja sa jako dobrim ski centrima. Najpoznatiji je Norefjell koji je od Osla udaljen 110 kilometara. Ski centar poseduje 15 ski staza i 13 liftova.

 

Cene putovanja u Skandinaviju možete proveriti u našoj ponudi.

Podeli:
Pregledano 6629 puta