Sozopol

Sozopol je jedan od najstarijih gradova na Crnom moru. Ovo popularno turističko letovalište nalazi se u jugoistočnom delu Bugarske i jedno je od najatraktivnijih i najtraženijih mesta u Bugarskoj. Od glavnog grada Bugarske, Sofije, Sozopol je udaljen nekih 430 kilometara istočno, a od Burgasa oko 25 kilometara. Gradsko priobalje čini niz prelepih plaža, a u pozadini se izdiže planina Strandža.

 

 

Tokom njegove duge istorije grad je bio naseljen Grcima, a početkom 20. veka tu počinju da se naseljavaju Bugari iz severne Grčke. Danas svojim peščanim uređenim plažama i simpatičnim restoranima privlači veliki broj turista svake godine. Ova grčka kolonija je u prošlosti bila poznata pod imenom Apolonija. U to vreme je Sozopol bio centar trgovine u ovom delu Bugarske. Grad je bio i razoren od strane Rimljana, ali je obnovljen tokom 18. veka. Stare kaldrmisane ulice, kamene i drvene kućice ali i desetak crkvi svedoči o istoriji ovog primorskog gradića. Danas se grad sastoji od starog i novog dela. Sa više od 20 crkava i manastira Sozopol je važna hrišćanska eparhija i duhovni centar Crnog mora. Sačuvani su ostaci manastira Svetog Jovana iz 10. veka, deo manastira Svetih Apostola u severoistočnom delu Starog grada i srednjovekovna bazilika u centru grada. Sačuvani su i delovi zidina koji datiraju od 5. veka.

 

 

Centralna i najprometnija plaža nalazi se između Starog i Novog Sozopola. Plaža je izuzetno prometna pa je najbolje što ranije otići i zauzeti svoje mesto. Ulaz na plažu je besplatan, a jedino se plaća iznajmljivanje ležaljki i suncobrana. Kraj plaže namenjen je onima koji sa sobom nose peškir i suncobran.

 

 

U Novom delu Sozopola nalazi se Hermani plaža koja je duži i šira od Centralne plaže. Ovde se nalazi i veliki broj restorana i barova u kome se možete osvežiti i skloniti od sunca. I na ovoj plaži se ležaljke i suncobrani iznajmljuju, a ulazak na plažu je besplatan.

 

 

Jedna od najlepših plaža je plaža Zlatna ribica koja je od Sozopola udaljena oko 3 kilometra. Poznata je po talasima pa predstavlja pravi raj za surfere. Plaža je dosta široka i lepo uređena. Najpoznatija nudistička plaža u Sozopolu je Kavaci. U okolini uređeno je i nekoliko lokacija za kampovanje i to Gradina, Zlatna ribka, Veselie i Smokinja.

 

 

Restorani / Kafići / Noćni život

I kada je o restoranima reč, Sozopol je rame uz rame sa ostalim bugarskim letovalištima. Na menijima većine restorana najčešće se nalazi riba i morski plodovi ali i tradicionalni bugarski specijaliteti i jela drugih internacionalnih kuhinja. Neprikosnovena je šopska salata i tarator sa krastavcem i kiselim mlekom, a nezaobilazan je i bugarski roštilj. Neki od najpopularnijih restorana su Urania Bistro, White Dolphin, mehana Sozopol i otmeniji restoran Del Muro. Malo jeftiniji restorani su mehana Neptun, Veranda, restoran Tangra i restoran Diamanti koji se nalazi tik uz more. Najpoznatiji barovi su La Mouche beach bar, club Michel i beach bar El Tubo.

 

restaurant table with bench and pillows at the seashore in old town

 

Ostale aktivnosti

Simbol Sozopola su stare drvene kuće od kojih su neke proglašene nacionalnim spomenicima. Simbol grada je sidro koje se nalazi na svim kovanicama. Ne treba propustiti obilazak Starog dela grada koji odiše renesansom. Arheološki muzej Sozopola je još jedno nezaobilazno mesto. U njemu se čuva viševekovna istorija i kultura grada, još od 6. veka. Neki od najznačajnijih eksponata su kamena i olovna sidra i bajoneti iz perioda 2. veka pre nove ere. Tu su i oslikane vaze iz perioda antičke Grčke i srednjovekovne amfore od kojih najstarije datiraju iz 6. veka pre nove ere.

 

 

Sozopol je pravi raj za najraznovrsnije zabavne aktivnosti poput skijanja na vodi, odbojke na pesku, veslanje ili pecanje. U blizini se nalazi i park prirode Ropotamo koji je poznat po nestvarnim pejzažima i netaknutoj prirodi.

 

 

Kada je o kulturnim događajima reč u Sozopolu se održavaju festival Apolonija i Julska proslava. Apolonija se održava svake godine u periodu od 1. do 10. septembra. Festival je prvi put održan 1984. godine i poznat je po umetničkim performansima, džez koncertu, filmskim projekcijama i pozorišnim predstavama. Julska proslava poznata je po izložbama i književnim večerima koje se održavaju u periodu od 30. juna do 1. jula. Grad je prelep u vreme ovog festivala koji svake godine privuče i veliki broj umetnika iz čitavog sveta.

 

IM000380.JPG

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Bugarsku Leto.

 

 

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 11873 puta