Split

 

Split je drugi po veličini grad u Hrvatskoj i najveći grad u Dalmaciji. Zbog svojih spomenika i kulture Split je uvršten na UNESCO-v popis svetske baštine. U svojoj istoriji više je puta menjano ime grada, nekada se zvao Aspalatos, Spalatum, Spljet itd. Nastanak grada povezuje se sa gradnjom Dioklecijanove palate u 4. veku mada postoje naznake da je područje bilo naseljeno joj kao davnašnja kolonija Grčke.

 

Split, pogled na more

Split, pogled na more

 

Dioklecijanova palata je antička palata cara Dioklecijana u Splitu. Podignuta je oko 300. godine u rimski car Dioklecijan je u njoj boravio nakon povlačenja sa prestola, sve do svoje smrti. Ovo je jedno od najinteresantnijih znamenitosti Splita. U okviru nekadašnje palate, u najjužnijem delu Starog grada nalaze se podrumi Dioklecijanove palate.

 

Split, grad

Split, grad

 

Jupiterov gram u Splitu posvećen je bogu Jupiteru, glavnom božanstvu starih Rimljana. Sagrađen je krajem 3. veka i pred samim ulazom u hram nalazi se jedna od 12. svingi dopremljena iz Egipta po naredbi Dioklecijana.

 

Split, grad, plaza

Split, grad, plaza

 

Najstarija katedrala na svetu nalazi se u Splitu. Reč je o katedrali Svetog Duje.

 

Split, grad, plaza, pogled sa mora

Split, grad, plaza, pogled sa mora

 

Još jedna od znamenitosti Splita je tvrđava Gripe koja je izgrađena u 17. veku za odbranu grada od Turaka. Danas je u njoj smešten Hrvatski pomorski muzej i Državni arhiv.

 

Split, plaza, more

Split, plaza, more

 

Split je grad koji osim istorije nudi i veliki izbor prelepih plaža. Najpoznatije plaže su Trstenik, dosta posećena plaža Bačvice i šljunčana plaža Kaštelet.

 

Restorani / kafići / noćni život

 

Gastro ponuda najvećeg dalmatinskog grada, Splita, je izuzetno bogata. Puno je picerija i restorana, bistroa i konoba, koji su poznati po najboljim kuvarima i još boljim jelima koja se služe. perivoj je restoran koji je smešten u rekonstruisanoj vili sa velikom terasom. Poznat je po jako ukusnim slatkišima koje možete probati ovde. Dvor je omiljeno mesto za večeru mnogim turistima, ali je jako popularan i za dnevno ispijanje kafe. Ono po čemu je restoran Dvor najpoznatiji su jela sa roštilja i sveža riba. Mediteranski restoran Augubio Vongo nalazi se u blizini gradskog trga i poznat je po jako lepo uređenom entereijeru. Specijaliteti restorana su domaća jela, riba i jela od morskih plodova.

 

split restoran, pivnica

split restoran

 

Mesto u kome po ceo dan možete ispijati kafu i koktele je caffe bar i pivnica Fabrique. Jedan je od najmodernijih pubova u grad koji se noću pretvara u  klub u kome nastupaju poznati DJ-evi. Još jedno poznato mesto za izlazak do ranih jutarnjih sati je klub Hemingway koji se nalazi tik uz more. Najpoznatije mesto za izlazak u Splitu je Kameleon, klub koji je poznat po tematskim večerima i dobroj muzici.

 

Cene putovanja u Split možete proveriti u našoj ponudi.

Podeli:
Pregledano 9756 puta