St. Moritz

St Moritz je malo otmenije švajcarsko skijalište koje se nalazi uz italijansku granicu. St Moritz je centar regije Engadin. Ovo mesto je prestonica skijaškog turizma još od 1864. godine. Fascinantne planine, odlično uređene staze, mogućnost za raznovrsne zimske aktivnosti, luksuzni restorani i butici svetskih robnih brendova razlog su što je St Moritz jedno od najboljih skijališta na svetu.

 

St Moritz

 

Ova regija se sastoji od nekoliko skijališta i obuhvata oko 100 kilometara staza. Čak tri vrha su na većoj nadmorskoj visini od 3000 metara. Najviši vrh je Corvatsch koji se nalazi na 3303 metara nadmorske visine i ovo je ujedno i najviši vrh u ovom delu Alpa. Do njega se stiže gondolom.

 

St Moritz

 

Staze su uglavnom srednje kategorije i nekoliko je crnih i plavih. Crvene staze su zapravo teže nego što je slučaj na ostalim skijalištima i u stvari više naginju ka crnim. Ovde su se održala i četiri Svetska skijaška prvenstva i Svetski kup.

 

St Moritz

 

Kada je o sistemu žičara reč u regiji se koristi oko 56 gondola i ostalih žičara. U St Moritzu se nalazi i najduža noćna staza. Skijališta u ovoj regiji su Furtschellas, Corvatsch, Corviglia, Marguns i Diavolleza i ona su međusobno odvojena, a povezuje ih javni autobuski prevoz.

 

St Moritz

 

Najveće skijalište u regiji je Corviglia koja se nalazi iznad St. Moritza. Do njega se stiže sistemom žičara koji uključuje dve stajaće i jednu sedeću gondolu, dva ski voza, 12 sedežnica i 5 vučnica. Skijalište poseduje oko 80 kilometara dobro uređenih staza koje su povezane i pretežno su srednje težine.

 

St Moritz

 

Žičara Vas može odvesti do najvišeg vrha Piz Nair koji se nalazi na 3057 metara nadmorske visine. Ovaj vrh poznat je i po veoma strmom startu u disciplini muškog spusta s nagibom od 45 stepeni. Na vrhu se nalazi i fin restoran, a pogled na dolinu je predivan. Sa vrha se do podnožja možete spustiti dobro obeleženim i dugačkim šumovitim stazama.

 

St Moritz

 

Corvatsch je skijaška regija sa zanimljivim i strmim stazama namenjenim malo spremnijim skijašima. Upravo zbog toga nikad nema prevelike gužve, a skijalište se može pohvaliti i dobrim terenima za freeride. Ovde je 2011. godine održano i takmičenje Svetskog freeride kupa.

 

St Moritz

 

Na 20 minuta od St Moritza nalazi se Diavolezza sa zahtevnijim i strmim skijaškim stazama. Ono što ovaj deo čini posebnim i jednim od najlepših su visoki vrhovi koji se nadvijaju nad stazama. Najveća atrakcija na ovom skijalištu je staza Diavolezza Gletscher Run staza na kojoj spust traje skoro 45 minuta.

Restorani / Kafići / Noćni život

Rekli smo da je St Moritz otmenije skijalište pa su takvi i restorani u ovom mestu. Cene su otprilike 2 do 3 puta više nego u ostalim evropskim centrima. Neki od najpoznatijih restorana u St Moritzu su Engiadina, Dal Mulin, restoran Stuevas čiji je enterijer uređen u zanimljivom etno stilu, restoran Ecco St Moritz i picerija Caruso. Najpopularniji barovi su Bobbys Pub i Hamingway club. Najpopularniji klub je Kings Club.

 

St Moritz

 

Ostale aktivnosti

Italijanski Livigne je od St Moritza udaljen oko 60 kilometara i jednodnevni izlet do njega može biti zanimljivo iskustvo. Jezero St Moritz je još jedan od simbola ovog mesta. Svakog januara na jezeru se održavaju polo mečevi. Prava atrakcija su i konjske trke Beli Turf koje se održavaju na zaleđenom jezeru.

 

St Moritz

 

St Morizt se može pohvaliti sa tri muzeja. U pitanju su Berry muzej, Segantini muzej i Engadiner muzej.

 

St Moritz

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za St. Moritz.

 

 

Podeli:
Pregledano 9096 puta