Tivat

Tivat je najsunčaniji grad Boke Kotorske. Nalazi se u Tivatskom zalivu i prvi put se pominje u 3. veku p.n.e. Smatra se da se tada na području ovog danas čistog i uređenog gradića nalazio letnjikovac ilirske kraljice Teute. Grad se nalazi u podnožju planine Vrmac i u njemu se nalazi jedini aerodrom na crnogorskom primorju.

 

Beautiful Mediterranean landscape on sunny winter day. Montenegro. View of Tivat city and snow-capped Lovcen mountain

 

Jedna od glavnih atrakcija Tivta je gradski park. Ovaj park prostire se na površini od 4 hektara i u sklopu njega nalazi se najveća botanička bašta na južnom Jadranu. U Mornarički parku, kako se ova bašta zove, nalazi se primerci izuzetno retkih biljnih vrsta poput čileanske jele, arisa, pinija, palmi i magnolija.

 

Embankment of Tivat town with Lovcen mountain in the background. Bay of Kotor(Adriatic Sea), Montenegro, winter

 

Tivat nema klasični centar grada. Najpoznatije mesto okupljanja turista je Pine, gradsko šetalište. Nalazi se duž obale pa je pogodno za prijatnu šetnju pored mora, a predah možete potražiti i u nekom od barova koji se tu nalaze.

 

Beautiful sea promenade in Tivat, Montenegro. Kotor bay, Adriatic sea. Famous travel destination.

 

Letnjikovac Buća sagrađen je pre pola milenijuma. Nalazi se u samom centru grada. Odlikuje ga sklad renesansne arhitekture i gotičkih elemenata. Ovaj kompleks sadrži kuću za stanovanje, malu kapelu posvećenu Svetom Mihailu i simpatičan trem. Danas je ova zgrada pretvorena u galerijski prostor, a vrt je letnja pozornica i ovde se često organizuju izložbe, koncerti i književne večeri.

 

resort at sea beach with dock for yachts. palms in sunny day

 

Gornja Lastva nalazi se na obroncima brda Vrmac, na visino od oko 300 metara. Ovo ruralno selo pominje se još u 14. veku i jedno je od najočuvanijih mesta u ovom delu primorja. Ova oaza mira, izgrađena od kamena i sakrivena bujnom vegetacijom mediteranskih biljaka nalazi se na oko 3 kilometra od Tivta. Ovde se nalazi i mlin za masline iz 19. veka koji se i dan danas koristi.

 

aerial view of city on seaside in montenegro. mountains on background. summer time concept

 

Još jedan od simbola grada je brod Jadran. U Tivat je pristigao 1933. godine i danas se nalazi u ovoj luci. Poznat je po tome što je prešao preko 400.000 morskih milja i obišao gotovo sve luke u Evropi.

 

Beautiful mediterranean landscape – town Perast, Kotor bay (Boka Kotorska), Montenegro.

 

Ostrvo cveća je još jedna atrakcija Tivta. Na poluostvu Prevlaka nalaze se ostaci manastira Svetog Arhanđela Mihaila. Jedna od bitnih kulturno-istorijskih znamenja je i crkva Svete Trojice koju je sagradila kontesa Ekatarina Vlasteleinović.

 

Tivat is a coastal town in southwest Montenegro, located in the Bay of Kotor.

 

Oko dvadesetak malih plaža i isto toliko uvala čekaju da budu otkrivene. Jedna od najlepših sigurno je Plavi Horizonti koja je poznata po redu maslinjaka i borova koji kupačima prave hladovinu od sunca. Plaža Verige nalazi se duž obale puta Lepetani – Kotor. Jake morske struje zadužene su za čisto more. Ova plaža dugačka je oko 250 metara i karakteriše je krupniji pesak. U blizini plaže Opatovo, koja je dužine oko 220 metara nalazi se bar i poznati restoran Lovćen. Još neke od poznatih plaža su Seljanovo, Regina, Belane, Kukoljina i Kalardovo.

 

Tivat is a coastal town in southwest Montenegro, located in the Bay of Kotor.

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Iako manji grad, Tivat je mesto gde se možete dobro provesti. Duž tivatske rivijere nalazi se veliki broj kafića, picerija i restorana. Grad je posebno živ tokom letnjih meseci kada se mnogi kafići pretvaraju u noćne klubove sa zabavom koja traje do ranog jutra. Neki od najpopularnijih restorana sa finom mediteranskom kuhinjom su Prova, One, Al Posto Giusto, Mitsu i konoba Bacchus.

 

Yachts and boats at the pier of a luxury hotel at the resort town Tivat, Montenegro in the evening. Porto Montenegro.

 

Shopping / Marketi

Kada je reč o velikim shopping centrima Tivat ih nema. Tu Vam predlažemo da lokalnim autobusima odete do Podgorice gde možete kupovati u tržnim centrima Paradiso, City Mall ili u shopping centru Forum. Tivat je malo mesto koje se može pohvaliti simpatičnim suvenirnicama duž šetališta u kojima možete pronaći zanimljive poklone. Kada je reč o supermarketima najisplativiji je Franca.

Ostale aktivnosti

Solila je atrakcija grada Tivta i prava oaza netaknute prirode koju nastanjuju neke veoma retke vrste ptica, poput kormorana i flamingosa.

 

Aerial view on Kamenari and part of Bay of Kotor with Tivat cityscape with Porto Montenegro and Airport in distant

 

U sklopu Porto Montenegro nalazi se i omanji muzej koji sadrži zbirku pomorskog i industrijskog nasleđa Tivta. U okviru njega možete pogledati preko sto predmeta, ali i foto izložbu starog Tivta.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Crnu Goru.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 36295 puta