Tivat

Tivat je najsunčaniji grad Boke Kotorske. Nalazi se u Tivatskom zalivu i prvi put se pominje u 3. veku p.n.e. Smatra se da se tada na području ovog danas čistog i uređenog gradića nalazio letnjikovac ilirske kraljice Teute. Grad se nalazi u podnožju planine Vrmac i u njemu se nalazi jedini aerodrom na crnogorskom primorju.

 

Tivat

 

Jedna od glavnih atrakcija Tivta je gradski park. Ovaj park prostire se na površini od 4 hektara i u sklopu njega nalazi se najveća botanička bašta na južnom Jadranu. U Mornarički parku, kako se ova bašta zove, nalazi se primerci izuzetno retkih biljnih vrsta poput čileanske jele, arisa, pinija, palmi i magnolija.

 

Tivat

 

Tivat nema klasični centar grada. Najpoznatije mesto okupljanja turista je Pine, gradsko šetalište. Nalazi se duž obale pa je pogodno za prijatnu šetnju pored mora, a predah možete potražiti i u nekom od barova koji se tu nalaze.

 

Tivat

 

Letnjikovac Buća sagrađen je pre pola milenijuma. Nalazi se u samom centru grada. Odlikuje ga sklad renesansne arhitekture i gotičkih elemenata. Ovaj kompleks sadrži kuću za stanovanje, malu kapelu posvećenu Svetom Mihailu i simpatičan trem. Danas je ova zgrada pretvorena u galerijski prostor, a vrt je letnja pozornica i ovde se često organizuju izložbe, koncerti i književne večeri.

 

Tivat

 

Gornja Lastva nalazi se na obroncima brda Vrmac, na visino od oko 300 metara. Ovo ruralno selo pominje se još u 14. veku i jedno je od najočuvanijih mesta u ovom delu primorja. Ova oaza mira, izgrađena od kamena i sakrivena bujnom vegetacijom mediteranskih biljaka nalazi se na oko 3 kilometra od Tivta. Ovde se nalazi i mlin za masline iz 19. veka koji se i dan danas koristi.

 

Tivat

 

Još jedan od simbola grada je brod Jadran. U Tivat je pristigao 1933. godine i danas se nalazi u ovoj luci. Poznat je po tome što je prešao preko 400.000 morskih milja i obišao gotovo sve luke u Evropi.

 

Tivat

 

Ostrvo cveća je još jedna atrakcija Tivta. Na poluostvu Prevlaka nalaze se ostaci manastira Svetog Arhanđela Mihaila. Jedna od bitnih kulturno-istorijskih znamenja je i crkva Svete Trojice koju je sagradila kontesa Ekatarina Vlasteleinović.

 

Tivat

 

Oko dvadesetak malih plaža i isto toliko uvala čekaju da budu otkrivene. Jedna od najlepših sigurno je Plavi Horizonti koja je poznata po redu maslinjaka i borova koji kupačima prave hladovinu od sunca. Plaža Verige nalazi se duž obale puta Lepetani – Kotor. Jake morske struje zadužene su za čisto more. Ova plaža dugačka je oko 250 metara i karakteriše je krupniji pesak. U blizini plaže Opatovo, koja je dužine oko 220 metara nalazi se bar i poznati restoran Lovćen. Još neke od poznatih plaža su Seljanovo, Regina, Belane, Kukoljina i Kalardovo.

 

Tivat

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Iako manji grad, Tivat je mesto gde se možete dobro provesti. Duž tivatske rivijere nalazi se veliki broj kafića, picerija i restorana. Grad je posebno živ tokom letnjih meseci kada se mnogi kafići pretvaraju u noćne klubove sa zabavom koja traje do ranog jutra. Neki od najpopularnijih restorana sa finom mediteranskom kuhinjom su Prova, One, Al Posto Giusto, Mitsu i konoba Bacchus.

 

Tivat

 

Shopping / Marketi

Kada je reč o velikim shopping centrima Tivat ih nema. Tu Vam predlažemo da lokalnim autobusima odete do Podgorice gde možete kupovati u tržnim centrima Paradiso, City Mall ili u shopping centru Forum. Tivat je malo mesto koje se može pohvaliti simpatičnim suvenirnicama duž šetališta u kojima možete pronaći zanimljive poklone. Kada je reč o supermarketima najisplativiji je Franca.

Ostale aktivnosti

Solila je atrakcija grada Tivta i prava oaza netaknute prirode koju nastanjuju neke veoma retke vrste ptica, poput kormorana i flamingosa.

 

Tivat

 

U sklopu Porto Montenegro nalazi se i omanji muzej koji sadrži zbirku pomorskog i industrijskog nasleđa Tivta. U okviru njega možete pogledati preko sto predmeta, ali i foto izložbu starog Tivta.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Crnu Goru.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 23588 puta