Val Thorens

Val Thorens je najviši ski centar u Evropi koji se u odnosu na ostale centre nalazi na najvećoj nadmorskoj visini od 2300 metara. Povezano je sa skijalištima Les Menuires i St Martin i nalazi se na zapadnim padinama planine. Posebno je aktraktivno zbog toga što se sa njega pruža najlepši pogled na najviši vrh Evrope Mont Blanc. Odlikuju ga uske i ograđene staze koje se protežu paralelno sa gradskim ulicama, a celo naselje je organizovano kao jedna velika pešačka zona.

 

 

Val Thorens ima oko 140 km uređenih ski-staza, od kojih je 5 crnih, 31 crvena, 23 plave i 8 zelenih i 30 modernih žičara које se pružaju između 1900–3200 metara nadmorske visine. Najduža staza je Kol de Lozin i duga je 12 kilometara, dok je najteža Kombe de Karon koja je duga 6 km. Staze se nalaze na nadmorskim visinama od 1.300 do 3.230 metara. U Val Thorensu su instalirane 3 gondole, 15 sedežnica i 5 ski lifta. Val Thorens je prvo skijalište na kojem je sagrađena velika gondola za više od 100 ljudi. Ime te gondole je Caron, a gornja stanica je na vrhu Cime de Caron, na visini od oko 3200 m, odakle se pruža nezaboravan pogled na planinske vrhove Alpa.

 

 

Resort je prilagođen svim zimskim sportovima i pored odlično održavanih ski staza nudi i ostale sadržaje poput terena za tenis, fudbal, skvoš, raskošne spa centre, parkove za decu, bioskope… Francuska škola skijanja ima svoj ogranak i u ovom resortu, a ljubazni instruktori koji govore i po više jezika pokazaće prve korake na skijama svima koji se odluče da nauče da skijaju. Skijaška sezona traje čak do maja, a za eventualno zasnežavanje resort ima topove raspoređene po većini staza.

 

 

Restorani / Kafići / Shopping

Pored skijanja, Val Thorens nudi i mnoge druge sadržaje i bogat noćni život, kao i veliki izbor restorana. Većina planinskih restorana Val Thorensa krase prelepe osunčane terase koje gledaju na obronke planine. Jedno od najpopularnijih mesta za obedovanje je danski John’s American restoran koji na svom meniju ima desetak različitih vrsti hamburgera po čemu je i prepoznatljiv. La Maison je prijatan restoran na tri sprata koji nudi jednostavnu hranu, a popularan je zbog svoje duge tradicije i prijatnog osoblja, ali i zbog pristupačnih cena. Le Chalet de la Marine je restoran čiji enterijer ostavlja posetioce bez daha. U centralnom delu nalazi se kamin koji stvara prijatnu atmosferu, a ukrašen je krznenim tepisima i nameštajem od drveta tako da se odlično uklapa uz planinsku atmosferu. Na meniju se nalaze fantastična jela od mesa i riba i spada u malo skuplje restorane. Nalazi se na padini Dalesa na 2500 metara nadmorske visine. Kada je reč o barovima u baru The Flog i Roastbeef se neretko organizuju žive svirke sa lokalnim bendovima, a jedan od najpopularnijih je The Viking pub. The Red Fox često organizuje karaoke večeri, a noćni klub Malezija važi za mesto sa najboljim provodom i otvoren je nešto duže od ostalih klubova pa tako na kraju svi završe tamo.

 

 

Ostale aktivnosti

Ljubitelji ekstremnih sportova mogu da posete “Menhir park”, a avanturisti mogu da se okušaju u paraglajdingu. Svakako najveća atrakcija ovog skijališta je staza za sankanje Tobogan koja kreće s glečera Peklet na 3.000 metara nadmorske visine. Staza je dugačka 6 km, a spust traje oko pola sata. Osim planinarenja, skijanja i ostalih sportova na snegu Val Thorens u okolini ima neke lokacije koje bi trebalo posetiti kad ste već tu. Seoska atmosfera Sv Martina ostaviće bez daha sve posetioce, a može se posetiti i barokna crkva iz 17. veka. Često se u Notre Dame de la Vie u Sv Martinu održavaju i besplatni koncerti. Malo van naselja nalazi se jezero Lac du Lou i prava je atrakcija roniti pod zaleđenim jezerom. Oni željni adrenalina mogu se upustiti u avanturu vožnje automobila po stazama na planinama namenjenim tom sportu, naravno uz nadzor profesionalaca. Nezaboravno iskustvo je i posmatrati padinu iz malo drugačijeg ugla, sa visine, pa je i paraglajding alternativa turistima željnim avantura. Oni malo drugačijeg duha mogu pohađati i časove joge na snegu koji se svakodnevno organizuju.

 

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Val Thorens.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 6745 puta