Zanzibar

 

Zanzibar je ostrvo u Indijskom okeanu koje se nalazi uz istočnu obalu Afrike. Najveći grad je Zanzibar i nalazi se u zapadnom delu ostrva.

 

 

Sigurno jedno od najpoznatijih mesta u Zanzibaru je Stone Town koji je smešten u zapadnom delu ostrva. Nekada je bio prestonica zanzibarskog sultanata a danas je po zaštitom UNESCA. Ono što čini ovaj gradić prelepim je lavirint malih uličica u kojima su smešteni marketi i pijace, a posebno je interesantno što je mesto okruženo morem sa tri strane. Kada je reč o arhitekturi dominiraju arapski, parsijski i indijski uticaj.

 

 

Glavna znamenitost je Kuća čudesa ili Beit el-Ajaib. Izgrađena je 1883. godine za vreme vladavine trećeg zanzibarskog sultana a način na koji je građena govori puno u materijalnom statusu ovog dragulja Indijskog okeana. Danas je ova zgrada pretvorena u muzej u kome se nalazi stalna postavka slika koja svedoči o istoriji ovog ostrva, a palata je okružena stubovima i terasama. Spoljašnost palate oplemenjuju bronzani topovi sa portugalskim natpisima za koje se veruje da su iz 16. veka.

 

 

Katedrala Svetog Josipa je delo francuskih misionara i datira iz 19. veka. Ova građevina svedoči o velikom francuskom uticaju što možemo prepoznati po načinu na koji je izgrađena, a pločice i vitraži na prozorima uvezeni su iz Francuske.

 

 

Jedan od bitnijih muzeja u Zanzibaru je Muzej robova. Trgovina robovima postala je prošlost tek 1873. godine a trgovina se odvijala na trgu ispred anglikanske crkve. Na godišnjem nivou prodavalo se i preko 40 000 robova, a katedralu, koja se nalazi na nekadašnjoj pijaci, podigli su oslobođeni robovi u znak zahvalnosti.

 

 

Ovo koralno ostrvo Indijskog okeana najpoznatije je po prelepim plažama i kristalnom moru. Na najsevernijem delu ostrva nalazi se plaža Nungwi koju smatraju jednom od najlepših na ostrvu. Osim po prelepom moru i još prijatnije belom pesku ova plaža poznata je po barovima u kojima se često organizuju žurke pa je zbog toga i dosta posećena od strane mladih.

 

 

Na severozapadu ostrva nalazi se Kendwa plaža koja se prostire na nekoliko kilometara. Ovu oazu mira krasi prelepa bela plaža koja je prostrana i na kojoj se nalazi nekoliko barova. Osim po prelepom moru poznata je još i po prelepom zalasku sunca.

 

 

Matemwe plaža je idealno mesto za ljubitelje netaknute prirode i smeštena je na severoistoku ostrva. Idealna je za sportove na vodi a pravo uživanje kreće nakog upoznavanja nacionalne kuhinje naroda koji živi u blizini nje.

 

Shopping / marketi

 

Za ljubitelje šetnji i razgledanja lokalnih prodavnica idealno mesto je gradska pijaca koja je smeštena u glavnom gradu. Ovde možete naići na voće, povrće, ribu i meso ali i rukotvorine i suvenire.

 

 

Restorani / kafići / noćni život

 

Kada je o gastronomiji reč Zanzibar je mesto koje  itekako može da iznenadi. U večernjim časovima se na trgu u gradu okupljaju kuvari koji se nadmeću u kulinarstvu i za turiste pripremaju meso i ribu i morske plodove ali i specifična zanzibarska pića.

 

 

Kada je o samoj hrani reč najviše se jedu plodovi mora i riba pripremljeni sa lokalnim začinima. Zanzibar je poznat po začinima kao što je vanila, cimet, kakao i karanfilić. Na gotovo svim poznatijim plažama u Zanzibaru nalaze se restorani u kojima možete probati tradicionalnu zanzibarsku hranu. Međutim, nešto što je svakom turisti zanimljivo je restoran The Rock koji je bukvalno smešten na steni u moru a na meniu restorana nalaze se tradicionalni zanzibarski specijaliteti.

 

Ostale aktivnosti

 

Ostrva Zanzibara poznata su kao Začinska ostrva a najrazvijenija je kultura uzgajanja karanfilića, bibera, cimeta i vanile. Stoga prilično popularne su ture obilaska plantaža ovih začina, a najveće plantaže babana, kafe i kakaa nalaze se u središnjem delu Zanzibara.

 

 

U jugoistočnom delu ostrva nalazi se tradicionalno selo Paje koje je poznato po istoimenoj plaži. Paje plaža poznata je po najboljim žurkama na ostrvu i odlična je i za ljubitelje ronjenja i surfinga.

 

 

Kizimkazi je malo ribarsko selo koje je poznato po prelepim koralnim lagunama. Međutim, ono po čemu je mesto najpoznatije je to što je upravo ovo dom kljunastih delfina. Najbolje doba dana za posmatranje ovih morskih sisara je jutro pa se i izleti do ovog mesta najčešće tad organizuju.

 

Cene putovanja u Zanzibar možete proveriti u našoj ponudi.

Podeli:
Pregledano 4677 puta