Zell am See

Zell am See je jedan od najznačajnijih ski centara u Austriji. Nalazi se u pokrajini Salzburg. Ovo skijalište udaljeno je od Beograda 834 kilometara. Gradić je bio naseljen još u rimsko doba, a najstariji delovi grada datiraju još iz 8. veka. Zell am See nalazi se u blizini čuvenog glečera Kaprun. Ovo područje poznato je po prijatnoj klimi, a njegov geografski položaj zadužen je za to što jaki vetrovi jako retko duvaju ovde. Osim bogate istorije Zell am See je ski centar koji nudi puno mogućnosti za zanimljiv i aktivan odmor poput skijanja, klizanja, pešačenja, planinarenja i ostalih ekstremnih sportova.

 

Zell am See

 

Zell am See nalazi se na nadmorskoj visini od 755 do 2000 metara. Spada u kategoriju nižih skijališta što naravno ne utiče na mogućnosti kada je o skijanju i aktivnostima na snegu reč. Oko 77 kilometara staza namenjeno je alpskom skijanju i od toga je 50 kilometara pokriveno sistemom za osnežavanje. Kada je reč o plavim stazama čak 43% staza je takva, 38% staza spada u srednju kategoriju, a 19% je crnih staza. Skijalište poseduje i staze za nordijsko skijanje.

 

Zell am See

 

Skijalište se može pohvaliti sa 26 žičara odnosno sa 10 sedežnica, 7 gondola i 9 vučnica. Jako dobro organizovan sistem žičara garantuje da gužve nema čak i u sezoni. Kada je reč o stazama većina nije previše zahtevna i skijalište je pre svega prilagođeno početnicima i porodicama. Par crnih staza biće zanimljive profesionalnim skijašima. Početnici mogu napraviti prve korake na skijama na stazama pored velike gondole u Zellu i Schuttdorfu. Nakon kraće obuke već se mogu okušati na stazama u Breitecku, Areitu i Schmittenhoheu.

 

Zell am See

 

Na oko 15 kilometara od skijališta nalazi se Kaprun. Najviša tačka glečera je na 3030 metara i skijanje je moguće tokom cele godine. Ovaj ski centar skijašima nudi oko 40 kilometara staza i 29 ski lifta. Topovima za pravljenje veštačkog snega pokriveno je 5,5 kilometara staza. Staze su široke, pretežno crvene i plave. Osim staza ovaj ski centar poseduje i tri snowboard parka.

 

Zell am See

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Zell am See je mesto koje se može pohvaliti zanimljivim planinskim restoranima. Neki od najpoznatijih su tih i šarmantan restoran Ampere i italijanski restoran Giuseppes. Lokalnu kuhinju možete probati u restoranima Kupfekessel i Traubenstuberl. Vredni pomena su i restorani Deins&Meins, Steinerwirt, Brasserie Traube i The Burger Factory. Kada je reč o barovima najpopularniji su Ginhouse, Murrays Irish Pub, Insider Bar. Od klubova sa dobrim provodom izdvaja se K1 Club. Često se, kada je lepo vreme, organizuju žurke u Schnapps Hans ice baru. Za dobar provod zadužen je neki od poznatih austrijskih DJ-eva. Dobar provod zagarantovan je i u Diele disko baru i Crazy Daisy baru.

 

Zell am See

 

Ostale aktivnosti 

Zell am See je poznat i po tornju Kastnerturmu iz 10. veka, a možete obići i dvorac Rosenberg i dvorac Prielau. Najveća znamenitost je barokna crkva Svetog Hipolita u kojoj se nalaze skulpture koje datiraju još od rimskog doba. Od muzeja možete posetiti Vogtturm i muzej Hetzhausl koji se nalazi u nacionalnom parku Hohe Tauern.

 

Zell am See

 

Pored skijanja i snowboardinga ovo skijalište poznato je i po ledničkom jezeru, koje je jedno od najčistijih u svetu i koje nudi mogućnost jedrenja i ronjenja. Lepo iskustvo takođe je i pešačenje označenim planinskim stazama i disanje čistog planinskog vazduha koji blagotvorno deluje na organizam. Dosta popularan je i brdski biciklizam na uređenim stazama za ovaj sport.

 

Zell am See

 

Na rubu nacionalnog parka Hohe Tauern nalazi se jezero Zeller See. Smešteno je između brda i predstavlja pravu oazu mira u ovom delu Austrije gde posle napornog planinarenja možete predahnuti ili se čak rashladiti u toku letnjih meseci.

 

Zell am See

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Zell am See.

 

 

Podeli:
Pregledano 6744 puta