Zlatibor

U samom središtu Srbije, na oko 230 kilometara od Beograda, nalazi se Zlatibor, nekada omiljena planina kralja Aleksandra Obrenovića. Zlatibor je planina izuzetne lepote, prijatne klime, prostranih proplanaka, bujnih pašnjaka i potoka. Smatra se da je ime dobio zbog činjenice da je izuzetno bogat borovom šumom. Prosečna nadmorska visina planine je 1000 metara, a nazivaju ga i vazdušnom banjom zbog više od 2000 sunčanih sati godišnje i prijatne kontinentalne klime. To što je tokom leta prijatna oaza mira i čistog vazduha, a zimi skijaški centar, Zlatibor svrstava u jednu od najpopularnijih planina u ovom delu Evrope. Poznato je letovalište i zimovalište, kao i klimatsko lečilište. Zlatibor se prostire na površini od oko 1000 km2, dužine oko 30 km, а širine 15 km. Najviši vrh je Tornik (1496 m). Zlatibor se nalazi na severnom delu oblasti zvane Stari Vlah, granične oblasti između Raške, Hercegovine i Bosne.

 

 

Klima za Zlatiboru je alpska, leta su prijatna sa svežim noćima, a zime duge i sa dosta snega. Sneg pada od oktobra do maja, a leti temperature dosežu i do 30 stepeni. Zlatibor je nadaleko poznat po svojim vetrovima: nad planinom se ukrštaju u čuvenu “ružu vetrova”, koja u sadejstvu sa četinarima blagotvorno deluje na zdravlje turista.

 

 

Na planini Zlatibor se nalaze tri skijališta. Dva su namenjena za alpsko skijanje – Tornik i Obudojevica. Treće skijalište se nalazi na lokaciji Tić polje i prilagođen je nordijskim sportovima.

Tornik je najviši vrh Zlatibora i visok je 1496 m. Udaljen je desetak kilometara od Kraljevih Voda, centra Zlatibora i poznatog turisitčkog mesta. Ukupan kapacitet skijališta je oko 5.400 skijaša na sat. Ski centar Tornik opremljen je sa šestosednom žičarom, kapaciteta 3.000 skijaša na sat i duga je 1850 metara. Ski centar Tornik namenjen je naprednijim skijašima. Četiri staze: Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac pokrivene su sistemom za veštačko osnežavanje.

Skijalište Obudojevica se nalazi u samom turističkom centru Zlatibora. Tu je organizovan i poseban prostor za rekreaciju i zimske sportove sa jednim ski liftom i nekoliko bebi ski liftova. Iznajmljivanje skija i ostale skijaške opreme omogućeno je i na stazama. Obudojevica je idealno skijalište za početnu obuku i preporučuje se svima koji prvi put staju na skije. Staza je duga oko 250 metara. U desetak ski škola, sa najboljim učiteljima, mališani mogu načiniti prve korake na skijama, a kasnije se okušati na nekim malo zahtevnijim stazama.

U centralnom delu Zlatibora, na prostoru Tića polja, Vranjevine i Spomenika nalaze se registrovane staze za skijaško trčanje i biatlon, koje su među najlepšima u Evropi zbog preglednosti i uređenosti terena. U Murtenici postoji rezervna staza za skijaško trčanje i biatlon, na kojoj se sneg zadržava čak do maja.

 

 

Zlatibor leti

Osim što je zajedno sa Kopaonikom jedno od omiljenih zimovališta na ovim prostorima, sa pravom se može reći da je Zlatibor za nijansu lepši leti. More zlatnog bora po kome je i dobio ime, prelepi ozeleneli proplanci i čudotvorna klima razlog su zašto na ovu planinu možemo računati i tokom malo toplijih meseci. Zlatibor nam nudi puno mogućnosti za aktivan odmor i tokom leta pa zbog toga predstavlja jednu od traženijih destinacija kada je reč o turističkoj ponudi Srbije. Epicentar svih dešavanja je naravno Tornik, tako da ćemo akcenat staviti na najviši vrh Zlatibora. Sa Tornika se pruža prelep pogled na Durmitor, Jahorinu, Taru, Ribničko jezero, vrhove Čigotu i Murtenicu, selo Jablanica, a poseban je osećaj kada sa žičare posmatramo ova mesta. Žičara je šestosednog tipa i pruža mogućnost da se planina doživi iz malo drugačijeg ugla. Ništa nije zanimljivije od tjubing staze, a uzbudljivom spustu na strmoj i krivudavoj stazi uvek se najviše obraduju najmlađi. Na raspolaganju je i bob staza na šinama za one željne adrenalina. A one najmlađe obradovaće dobro uređeno dečije igralište u centru Tornika, čije je korišćenje besplatno. Već smo pričali o Zlatiborskom vazduhu koji deluje okrepljujuće na zdravlje turista. Naime, mešanje morskog i planinskog vazduha dovodi do visoke koncentracije joda u vazduhu pa se zbog toga i najviše preporučuju šetnje zlatiborskom šumom. Teren za golf uklopljen u prirodno zlatiborsko okruženje i multifunkcionalni sportski teren poslužiće turistima koji su više za neke mirnije, neekstremne aktivnosti. Biciklizam je sport koji dokazano pozitivno utiče na zdravlje, a posebna je draž kada se praktikuje u prirodi. Ski centar Tornik ima trasirane četiri staze za planinski biciklizam: staza Ribnica dužine 3,5 km, staza Beli kamen dužine 12 km koja je malo zahtevnija u odnosu na prethodnu, staza Previja dužine 5,3 km i staza Stankova ravan. Vožnja predivnim zlatiborskim drvoredima i ozelenelim livadama, sa kombinacijom svežeg planinskog vazduha, okrepljujuće deluje i na duh i na telo svakog ko se odluči za ovu aktivnost.

 

 

Zbog svoje umerene klime i prostranih šuma četinara Zlatibor je od davnina poznat kao planina na kojoj se odmara i istovremeno leči. Specijalna bolnica “Zlatibor” na raspolaganju ima vrhunske stručnjake opremljene za rad sa turistima, a bolnica Čigota je nadaleko poznata po svom dijetetsko rekreativnom programu za oslobađanje od viška kilograma. U okviru bolnice posetiocima su na raspolaganju i bazeni, saune, parna kupatila, bazeni sa hidro masažama i još mnogo toga. Planina je bogata i izuzetno čistom vodom pa tako posetioci mogu obići i najčistije izvore u Srbiji: Hajdučku česmu i Hajdučicu u Murtenici, Zaogline pod Čigotom, Dunjića vrelo, Pašića vrelo, Kulaševac i Đurkovac na Kraljevim Vodama… Turističku i zdravstveno-rekreativnu ponudu Zlatibora obogaćuju i mineralni izvori koji su raštrkani po čitavoj planini, a u blizini je i banja Vapa, sa 17 stepeni lekovite vode koja izvire na oko 15 kilometara od centra, u blizini sela Rožanstvo.

Restorani / Kafići / Marketi

Godišnje Zlatiborom prođe i do 200.000 turista pa je i u skladu sa ogromnom potražnjom za ovim biserom Srbije organizovana i ogromna ponuda što se tiče restorana, gostionica, kafića, klubova. Čuvenu zlatiborsku pršutu, kajmak, sir i ostale delikatese možete probati u skoro svakom restoranu, a razlike u kvalitetu nema. Kad ste već na Zlatiboru obavezno morate probati užičku lepinju, specijalitet ovog kraja i domaće kiselo mleko. Cene su kao i na Kopaoniku, približno cenama u prestoničkim restoranima i kafićima. Neki od restorana koje svaki turista mora obići su Koliba kod Milunke, etno restoran koji je srpsku baštinu u potpunosti uklopio u svoj ambijent i gde se mogu probati tradicionalna jela spremljena na način kako se nekada spremalo, Krčma Gaj, savršeno mesto za ljubitelje prirode i privatnosti, Krčma na bregu, koja se nalazi na obroncima istočnog dela planine Zlatibor gde su posebno ukusne domaće kobasice, čvarci, proja, zlatiborski sir i kajmak… U jeku turističke sezone, kao jedan od simbola Zlatibora kada je reč o noćnom životu, radi klub Vendome, a pored njega dosta je popularan i klub Sunset.

Poseban doživljaj je pijaca na Zlatiboru, mesto gde se od starosedeoca mogu kupiti suveniri, stvari karakteristične i napravljene na Zlatiboru. Na zlatiborskoj pijaci možete kupiti i različite domaće suvomesnate specijalitete kao što su zlatiborska pršuta, slanina, kulen, specijalitete poput kajmaka, sira i ostalih proizvoda od mleka, med, rakiju, odeću od vune i još mnogo toga.

Izleti i ostale aktivnosti

Između sela Rožanstvo i Trnave smeštena je i Stopina pećina. Od Zlatibora je udaljena 19 kilometara i jedna je od glavnih atrakcija ovog kraja. U selu Sirogojno, na oko 25 kilometara od Zlatibora još jedna znamenitost ovog kraja svakodnevno gosti znatiželjne turiste. U pitanju je muzej na otvorenom, koga čine dve celine: skup kuća sa sačuvanim prvobitnim izgledom i namenom i skup takođe očuvanih kuća ali adaptiranim i prilagođenim turistima. U tom drugom delu održavaju se izložbe, seminari, književni susreti, mogu se degustirati tradicionalna zlatiborska jela, kupiti suveniri… U selu Gostilje, takođe na 25 kilometara od Zlatibora, može se obići i Gostiljski vodopad.

 

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Zlatibor.

 

Google mapa

 

Putna ruta

 

Podeli:
Pregledano 9714 puta