Alanja

Majorka turske obale ili Alanja nalazi se na jugoistoku mediteranske obale. Od Antalije je udaljena 135 kilometara istočno. Alanja je smeštena na malom poluostrvu koje izlazi na Sredozemno more i nalazi se ispod planinskog venca Taurus. U Alanji vlada sredozemna klima, a mesto je okruženo šumama crnog bora, kedra i drugog zimzelenog rastinja što stvara dosta prijatnu atmosferu u samom gradu.

 

Alanja

 

Alanja je poznata po lepim dugačkim peščanim plažama, modernim hotelima, istorijskim spomenicima i bogatom i nezaboravnom noćnom životu. Njena obala dugačka je 26 kilometara.

 

Alanja

 

Grad se nalazi između dve uvale. Duge plaže razdvojene su srednjovekovnom tvrđavom i bedemima koji se prostiru na 7 kilometara. Ova tvrđava, koja je simbol Alanje, podignuta je u 13. veku u vreme vladavine Turaka Seldžuka. Najlepši deo tvrđave je Crvena kula kojom se bedemi završavaju. Ime je dobila zbog toga što je njen vrh sagrađen od cigle. Danas je u njoj smešten etnografski muzej. Ova kula je završena 1226. godine i jedan je od najpoznatijih primera srednjovekovne vojne arhitekture.

 

Alanja

 

Čitav zamak sagrađen je na ostacima rimskih i vizantijskih utvrđenja i nalazi se na 250 metara stenovitog poluostrva. U 19. veku njegova namena je bila odbrana od spoljnih neprijatelja. Unutar nje nalazile su se brojne vile, između ostalih sačuvane su Sulejmanova džamija i karavan-stanica. Čitav zamak danas je muzej na otvorenom.

 

Alanja

 

Uz samo kopno, u blizini zamka nalazi se pećina Damlatas koja je najpoznatija po stalaktitima i stalagmitima starim nekoliko hiljada godina. Po predanju vazduh ove pećine je lekovit.

 

Alanja

 

Ic Kale je impresivna unutrašnja tvrđava, koja je odlično sačuvana. Unutar nje se nalaze ostaci vizantijske crkve, sa takođe jako dobro očuvanim freskama.

 

Alanja

 

Ono po čemu je Alanja najpoznatija su prelepe plaže. Većina je nagrađena plavom zastavicom i mahom su šljunkovite, a u nekim delovima i peskovite.

 

Alanja

 

U blizini centra grada nalazi se Keikubat plaža, nazvana po sultanu. Na zapadnoj strani nalazi se plaža Kleopatra, jedna od najboljih u Turskoj. Dugačka je 3,5 kilometra, sa finim peskom i prelepom vodom. Plaža je ime dobila po kraljici Egipta koja se kupala u podnožju litice u blizini plaže.

 

Alanja

 

Plaža Incekum je još jedna plaža poznata po lepom sitnom pesku i prozirno čistoj vodi. Ova plaža idealna je za porodice sa malom decom jer je voda dosta plitka u odnosu na ostale plaže u blizini. Malo odvojena od grada je plaža Ulas. Nalazi se severno od istoimenog parka i plaža je dosta intimnija i popularno izletište. Dosta je popularna kod lokalnog stanovništva.

 

Alanja

 

U blizini Alanje nalazi se i akva park. Nalazi se u blizini centra grada i sadrži veliki bazen i bazene sa različitim toboganima. U ponudi su i nezaobilazne aktivnosti poput ronjenja i u Alanji ima dosta škola ronjenja, sa instruktorima. Raffting je takođe dosta popularan.

 

Alanja

 

Restorani / Kafići / Noćni život

U Alanji ima različitih restorana, za svačiji džep i ukus. U ulicama između delova grada Gazipasa i Hukumet caddesus nalaze se mnogobrojni fast food restorani. Od tradicionalnih jela, osim kebaba, morate probati lahmacun ili tursku verziju pice, manti ili jagnjeće knedlice i sulu yemek. Najpoznatiji restorani su Red Tower Brewery koji osim prelepog pogleda na luku nudi i odličan meni sa turskom kuhinjom, ribom, japanskom hranom i zanimljivim slatkišima. Restoran Mini Mutfak je restoran sa jako dugom tradicijom – od 1998. godine je jedan od najposećenijih restorana sa domaćom kuhinjom. U blizini Damlatasa nalazi se restoran Istanbul koji je orijentisan na azijsku i tursku kuhinju. U samom srcu Alanje nalazi se restoran Barcelona Tapas Bar&Brasseria. Restoran Orange je poznat po prelepom pogledu na obalu i zamak Alanja ali i internacionalnoj i turskoj kuhinji.

 

Alanja

 

Alanja je grad koji je dosta živ i noću. Najpopularniji klubovi su Cubana bar, Casper bar, Robin Hood, Havana, James Dean… Većina barova i diskoteka nalazi se u blizini luke, a mesta su najrazličitija: od barova sa tradicionalnom turskom muzikom do diskoteka sa popularnim svetskim hitovima.

Shopping / Marketi

Najpopularniji turski suvenir su plave oči na narukvici ili privesku. Alanja je grad u kome je nakit jeftin, a cenkanje je obavezno kod svake kupovine. Pogotovo su turski prodavci naklonjeni srpskim turistima. Po čitavom gradu naći ćete radnje mešovite robe, od lokalnih proizvoda i suvenira, do radnji sa tepisima, garderobom od kože i nakitom. Najveći zatvoreni šoping centar je Alanyum koji je otvoren 2006. godine. U njemu se nalazi preko 50 radnji brendirane garderobe, supermarket, bioskop i odeljak za decu.

Ostale aktivnosti

Najpopularniji izlet je krstarenje oko Alanje koje obuhvata posetu brojnim pećinama i plažama. Neke od pećina koje se obilaze su Fosforlu, Asiklar Magarasi ili Pećina ljubavnika i pećina Korsanlar Magarasi za koju se veruje da je nekada davno bila tajno skrovište pirata.

 

Alanja

 

Na oko 25 kilometara od Alanje nalazi se selo Mahmut Seydi koje je poznato po džamiji iz 13. veka i čuvenom dvospratnom kupatilu.

 

Alanja

 

U blizini Alanje nalazi se mali grad Side koji je osnovan 600. godine pre nove ere. Poznat je po starom rimskom teatru i zamku Apolo. Ovaj rimski teatar izgrađen je na otvorenom što je dosta zanimljivo jer su se antička pozorišta obično gradila u brdima.

 

Alanja

 

Grad Gazipaša koji je od Alanje udaljen 40 kilometara poznat je po brojnim vrtovima banana, pećinama i lepim plažama. Mesto je poznato i po jako ukusnim pomorandžama. U Gazipaši se nalazi i nekoliko zamkova: Selinus, Iotape, Adanda, Nephelis i Antioceta. Pećina Yalan Dunya je od ovog grada udaljena 2 kilometra. Nalazi se na visini od 1065 metara iznad nivoa mora. Poznata je po pećinskom nakitu i sadrži dosta pećinskih bisera, fosila i keramičkih fragmenata.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Tursku.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 9287 puta