Antalija

Antalija je grad u Turskoj koji se nalazi na mediteranskoj obali, u vilajetu Antalija. Nalazi se u podnožju planine Taurus pokrivene borovom šumom. Mesto ima mediteransku klimu i nazivaju ga Turskom rivijerom.

 

Antalija

 

Prema nekim istorijskim podacima grad je osnovan 158. godine pre nove ere i osnovao ga je kralj Atal II od Pergamona. U istoriji gradom su vladali Rimljani, Vizantijci i Seldžuci. Postoji legenda o tome da je Atal tražio od svojih podanika da mu nađu najlepše mesto na celom svetu da na tom mestu osnuje grad. To mesto je danas Antalija.

 

Antalija

 

Grad je podeljen na dva dela. Noviji deo je deo grada sa bulevarima, tržnim centrima, kafićima i barovima. Stari deo se nalazi oko stare luke i u rimsko doba je bio opasan bedemima, čiji su ostaci sačuvani. Stari deo je zanimljiv zbog uskih popločanih ulica, starih tradicionalnih kuća, džamija, hanova i hamama. Stari deo grada poznat je pod imenom Kaleiči. Najznačajnije građevine u njemu su luk Hadrijana i Sahat kula, obe datiraju iz helenističkog perioda.

 

Antalija

 

Hadrijanova kapija je slavoluk koji je podignut u čast rimskog cara Hadrijana i sagrađena je u 2. veku. Sa obe strane nje nalaze se dva tornja, a kapija se sastoji od tri međusobno spojena slavoluka. Skraćeni minaret ili Kesik Minare je džamija koja se nalazi u starom gradu. Zanimljiva je zbog toga što je služila kao rimski hram, crkva i kao džamija. Kao rimski hram je izgrađena u 2. veku da bi u 6. veku bila uništena i na njenom mestu je sagrađena crkva posvećena Bogorodici. Za vreme Seldžuka u 13. veku hram postaje džamija. Ime Skraćeni minaret dobila je nakon požara 1851. godine kada je njen gornji deo srušen.

 

Antalija

 

U Antaliji se nalazi džamija Jivli. Sagrađena je 1230. godine i prvobitno je bila vizantijska crkva. Džamija se sastoji od šest kupola i ukrašena je plavim pločicama. U njoj je danas smešten Etnografski muzej sa velikom postavkom odeće, ćilima i nakita. U Antaliji se nalazi i Arheološki muzej, jedan od najvećih u Turskoj. Prostire se na 7000 kvadratnih metara i čini ga 13 sajamskih sala i jedna galerija. U muzeju je izloženo oko 5000 umetničkih dela koja svedoče o istoriji Mediterana i oblasti Pamfilija.

 

Antalija

 

Većina antalijskih plaža nagrađene su Plavom zastavicom. Zapadno od luke nalazi se Konialti plaža koja je dugačka 1,5 kilometar i mešavina je peska i malih stena. Ovde možete iznajmiti suncobrane i ležaljke, a pored nje nalazi se i šetalište sa puno barova i kafića. U sklopu plaže nalazi se i vodeni park. U istočnom delu grada nalazi se plaža Lara. Ona je zapravo skup manjih hotelskih plaža i na većini se ulaz plaća. U okolini Antalije nalaze se i još neke jako lepe plaže: Hacimusa, Alara, Belek, Ahmedie, Meidani, Patara, Kaputas, Finike…

 

Antalija

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Jedna od najboljih i najukusnijih svetskih kuhinja je turska. Njihova jela sadrže dosta začina i povrća, a u izobilju konzumiraju i ribu i morske plodove. Antalija je regija koja je poznata po kebabu, dolmi ili punjenom povrću, manti ili knedlama od mesa, cig kofte i imambayildi, jelu od paradajza i maslinovog ulja. Od slatkiša neprikosnovena je baklava. Najpoznatiji restorani u Antaliji su Marina, Ship Inn i Club 29. U ovim restoranima osim turske kuhinje možete probati i druge internacionalne specijalitete. Još neki od poznatih restorana su Deniz, Yedi Mehmet, Hasanada, Tekeli Konaklary, Alp Papa, Turquaz i Gizli Bahce.

 

Antalija

 

Najpoznatiji klub u Antaliji je Allys. Inferno je klub sa jako dobrom muzikom. Najveći klub u Antaliji je Club 29, a ovo je i restoran preko dana. Jolly Joker Bar je klub sa rok muzikom.

Shopping / Marketi

Glavne ulice za šoping u Antaliji su Cumhuriyet, Gulluk, Ataturk i Isiklar. Popularni su i bazari i pijace na kojima je cenkanje najnormalnija pojava. Većina pijaca radi jednom nedeljno, kada na različitim trgovima trgovci postavljaju tezge sa svežim voćem i povrćem. Osim hrane, ovde možete kupiti i tekstil, suvenire, garderobu… Najveći šoping centri u Antaliji su Birsen Alisveris Merkezi, Ilkpa Alisveris Merkezi i rock Center.

Ostale aktivnosti

U blizini Antalije nalaze se jako lepi vodopadi: Dudun, Manavgat i Kursunlu. Dudun vodopadi su formirani od istoimene reke i udaljeni su nekih 10 kilometara od grada. Manavgat vodopadi, osim po prelepim slapovima, poznati su i po čaj vrtovima.

 

Antalija

 

Kursunlu vodopadi su od Antalije udaljeni 19 kilometara i nalaze se u sred prelepe borove šume.

 

Antalija

 

Na zapadnoj strani grada nalazi se brdo Tunek. Nalazi se na visini od 618 metara i sa njega se pruža prelep pogled na zaliv Antalije i okolne planine. Na brdu se nalazi i fin restoran Doner Gazino.

 

Antalija

 

Možda najlepše mesto u Antaliji je Hidirlik kula. Pretpostavlja se da je sagrađena u helenističkom dobu, a u 2. veku pretvorena u kružni toranj. Služila je kao utvrđenje i visoka je 14 metara. Jedna je od najlepših znamenitosti i sa nje se pruža prelepi pogled na zaliv Antalija.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Tursku.

 

 

Podeli:
Pregledano 10003 puta