Side

Na oko 15 kilometara od Antalije nalazi se Side, malo primorsko letovalište. Mesto je poznato po jako bogatoj istoriji i prelepoj prirodi. Antički ostaci, prelepe plaže i moderni hoteli deo su turističke ponude ovog malog grada. Nalazi se između Antalije i Alanje, na poluostrvu dugom 1 kilometar i širokom 400 metara.

 

Side

 

Reč Side znači Nar. Osnovali su ga Grci u 7. veku pre nove ere i u antičko doba bio je glavna luka Pamfilije i značajno mesto antičke Grčke i Rima. O bogatoj istoriji svedoče mnogobrojni spomenici po gradu. Kroz vekove je kroz Side prošlo mnogo naroda i kultura i neki od stanovnika ovog područja bili su Hetiti, Persijanci, Egipćani i Rimljani. U antičko doba ovde se trgovalo robovima.

 

Side

 

Gradske zidine koje su nekada štitile grad od upada su dobro očuvane. U Sideu možete videti i helenističku glavnu kapiju, tačnije njene ostatke. Kapija je sagrađena u 2. veku. Iz ovog veka datiraju i Vizantijska bazilika, čiji su ostaci jedan od simbola mesta, i ostaci okruglog hrama Apolona i Atine. Ovaj hram je zaštitni znak Sidea. Još jedna od zanimljivih građevina je rimski amfiteatar. Posebno je zanimljiv jer je bio izgrađen na otvorenom za razliku od većine antičkih pozorišta. U to doba bio je jedan od većih i mogao je da primi 20.000 gledalaca, a u njemu su se održavale borbe gladijatora. Amfiteatar je u 5. veku pretvoren u crkvu sa dve kapele. U blizini njega nalazi se Nimfeum, prelepa fontana koja je takođe podignuta u 2. veku. Dugačka je 52 metara, ukrašena ornamentima i stubovima na tri nivoa. Prekoputa amfiteatra danas se nalazi muzej Side koji iako mali sadrži bogatu kolekciju skeletnih ostataka i sarkofaga.

 

Side

 

U Sideu su očuvani i tragovi rimskog kupatila i tu je danas smešten Arheološki muzej. Zbirka muzeja sadrži tragove starih Grka i Rimljana i izložene su statue, sarkofazi i novac iz doba Vizantije. Među najvrednijim delima su statue boginje Nike, Tri gracije, Meduzine glave i Hermesa, ali i amfore i žrtveni oltar iz Apolonovog hrama.

 

Side

 

Plaže Sidea prekrivene su zlatnožutim peskom i okružene su četinarima. Dve glavne plaže poznate su kao Istočna i Zapadna i nalaze se nedaleko od grada. Zapadna plaža je poznata po tome što nudi puno mogućnosti za sportove na vodi poput skijanja i parasejlinga, ali i za ronjenje. Voda na ovoj plaži je malo plića i odlična je za porodice sa malom decom. Peščana je i dosta popularna među turistima.

 

Side

 

Istočna plaža je dosta mirnija od zapadne i za razliku od nje je na nekim delovima kamenita.

Restorani / Kafići / Noćni život

Posebnu čar Sideu daju njegovi mnogobrojni restorani, kafići i barovi koji se nalaze uz samu obalu. Osim po turskoj kuhinji poznati su i po jelima raznih svetskih kuhinja. Jela koja morate probati su dolme, iskender, adana kebab, salatu od leblebije, morske plodove, a od slatkiša baklavu, alvu, kadaife, urmašice i sutlijaš. Najpoznatiji restorani u Sideu su boemski restorani sa dugom tradicijom, Afrodita i Munlajt. Smešteni su u starom delu grada. Popularni restorani su i restoran Karma, restoran Gul, restoran bar Norden i restoran Serenade.

 

Side

 

U starom delu grada nalaze se i barovi i diskoteke u kojima se možete lepo provesti do zore. Najpoznatije diskoteke su Lighthouse i Oxid.

Shopping / Marketi

Ponedeljkom i utorkom radi bazar u obližnjem mestu Manavgat. Ovo je i jedan od tri najveća bazara u Turskoj sa širokim asortimanom različite robe. U centru grada nalaze se brojne prodavnice sa garderobom od kože i tu možete naći jako dobre kopije svetskih brendova. Uveče se Side pretvara u pešačku zonu sa puno tezgi na kojima možete kupiti tradicionalne turske rukotvorine i suvenire.

Ostale aktivnosti

U blizini Sidea nalazi se prelepo mesto, vodopad Manavgat. Nalazi se na istoimenoj reci. U blizini njega se nalazi i jako dobar riblji restoran.

 

Side

 

Side ima i vrhunske i velike golf terene. Zbog toga je postao i svetski poznat golf centar u kome sezona traje cele godine. Ovde se često i održavaju razna svetska, evropska i azijska takmičenja u ovom sportu.

 

Side

 

Antalija se nalazi u blizini Sidea, udaljena je nekoliko kilometara. Osim prelepih plaža grad je poznat i po dobrom šopingu i dobrom noćnom provodu. Najpoznatije znamenitosti Antalije su njen stari grad, Hadrijanova kapija, Skraćeni minaret, džamija Javli i Arheološki muzej. Grad je podeljen na dva dela. Noviji deo je deo grada sa bulevarima, tržnim centrima, kafićima i barovima. Stari deo se nalazi oko stare luke i u rimsko doba je bio opasan bedemima, čiji su ostaci sačuvani. Stari deo je zanimljiv zbog uskih popločanih ulica, starih tradicionalnih kuća, džamija, hanova i hamama. Stari deo grada poznat je pod imenom Kaleiči. Najznačajnije građevine u njemu su luk Hadrijana i Sahat kula, obe datiraju iz helenističkog perioda. Većina antalijskih plaža nagrađene su Plavom zastavicom. Zapadno od luke nalazi se Konialti plaža koja je dugačka 1,5 kilometar i mešavina je peska i malih stena. Ovde možete iznajmiti suncobrane i ležaljke, a pored nje nalazi se i šetalište sa puno barova i kafića. U sklopu plaže nalazi se i vodeni park.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Tursku.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 13145 puta