Albena

Albena je popularno bugarsko letovalište koje se nalazi na oko 32 kilometara severno od Varne. Jedno je od najposećenijih i najmodernijih gradova na bugarskoj obali. Albena je locirana u zalivu Crnog mora, u blizini reke Batove, koja je povezana sa padinama Dobrudžanske visoravni. Na osnovu nekih istorijskih podataka smatra se da je mesto na kome se današnja Albena nalazi bilo naseljeno još u 2. veku i zvalo se Geraneja.

 

Albena

 

Albenu odlikuje prelepa peščana plaža, povoljna klima i egzotična flora ali i božanstveno plavo more. Zbog svega ovoga vodeće je mesto na bugarskom primorju. Prosečna temperatura vazduha u letnjim mesecima kreće se oko 25 stepeni, a u jeku sezone ume da se popne i na 32 stepena.

 

Albena

 

Albena se može pohvaliti sa 7 kilometara dugačkom plažom. Plaža gleda na istok i posebno je zanimljiva zbog zalaska sunca. Kao i većina bugarskih plaža i ova je nagrađena Plavom zastavicom zbog svoje čistoće i uređenosti. Voda je kristalno čista, a plaža je peskovita. Prosečna temperatura vode kreće se od 20 stepeni do 24 stepena. Plaža je dobro opremljena barovima u koje se možete skloniti od sunca i popiti neko piće. Osim uobičajenih aktivnosti na ovoj plaži možete uživati u jedrenju, jet skijanju, surfovanju, voziti pedalinu ili skuter na vodi. Postoji i ronilački klub gde možete iznajmiti opremu i upoznati se sa predivnim podvodnim svetom Crnog mora. Za one najmlađe na plaži se nalazi i dečji park sa trambolinom i diskotekom, ali i škola jahanja.

 

Albena

 

Uz samu Albenu nalazi se i nacionalni park Baltata. Pokriven je gustom šumom i prostire se na više od 18 hektara. Danas je ovaj nacionalni park sastavni deo Albene i zajedno predstavljaju spoj netaknute prirode koja izlečuje i modernog morskog turizma sa pozamašnom ponudom.

 

Albena

 

Albena je kompleks u kome je smešten veliki broj hotela visoke kategorizacije. Hoteli su smešteni tik uz obalu ili u nacionalnom parku. Osim kupanja i sunčanja turisti se mogu opuštati i u hotelskim spa centrima u kojima se primenjuju klasični i egzotični tretmani relaksacije. Osim kozmetičkih i relaksacionih tretmana ovde se vodi računa i o lečenju i rehabilitaciji različitih bolesti. Upravo zbog svega toga Albena je letovalište koje može ponuditi puno svojim turistima.

Restorani / Kafići / Noćni život

Albena je malo ekskluzivnije letovalište u Bugarskoj pa su i cene po restoranima i klubovima za nijansu jače nego u ostalim mestima. Puno je restorana gde možete probati tradicionalnu bugarsku kuhinju ali i onih sa indijskom, kineskom i ostalim svetskim kuhinjama. Najpoznatiji restorani su Picnic Orihite, Slavyanski Kut, Starobugarski Stan, Stariyat Dub, Ribarska Hizha i brod restoran Arabella koji je poznat po svežim plodovima mora koje spremaju. Najpoznatiji barovi su oni na plažama, ali i Tropical caffe i Dolphin caffe.

 

Albena

 

Kada je o noćnom životu reč najpopularniji klubovi su Laguna, koji se nalazi na samoj plaži, Uncle Jims i diskoteka koja je poznata po najboljem noćnom provodu u ovom delu Bugarske – Tzar. Tokom sezone često se organizuju i koncerti i festivali. Najpoznatiji je Međunarodni dečji festival i Zlatna antena, festival muzike, zabave i TV programa.

Ostale aktivnosti

Pored kupanja u lepom moru Albena može ponuditi i uživanje u tri spa centra. Kompleks je bogat i teniskim terenima, bazenima, golf terenima, salama za kuglanje. Oni željni avanture mogu se okušati u vodenim vratolomijama ili u foto safariju, džip safariju ili jahanju.

 

Albena

 

U blizini se nalazi i selo Obročište koje je poznato po dobro očuvanim utvrđenjima koja datiraju iz vremena Otomanskog carstva. Interesantno za obilazak je i selo Kranevo poznato po ostacima antičke tvrđave koja se koristila u rimsko doba i doba srednjeg veka. Dosta interesantna je obala između Kraneva i Albene i poznata je po tome što je jako strma. Kranevo može biti i alternativa za smeštaj jer su cene dosta niže u odnosu na kompleks. Smeštaj možete potražiti i u tri velika kampa koja se nalaze između Kraneva i Albene i koji nude smeštaj u bungalovima i šatorima.

 

Albena

 

Sofija je drugi najstariji glavni grad u Evropi i bogata je istorijom koju možete oživeti obilaskom ovog lepog grada. Od Sunčevog Brega se vrlo lako stiže do glavnog grada Bugarske. Ovde možete obići brojne istorijske spomenike, jako lepo uređene parkove ali i neke od najvećih shopping mall-ova u ovom delu Evrope. Boravak u Sofiji možete iskoristiti i za izlazak u neku od popularnih diskoteka ili neku večeru u sofijskim tavernama i restoranima.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Bugarsku Leto.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 8555 puta