Ammoudia

Ammoudia je maleno i mirno naselje smešteno u prelepom zalivu sa tirkizno plavim morem, između Parge i Preveze. Ako dolazite iz Parge, pratite put za Prevezu. Obiđite zaliv Agios Joanis i ubrzo ćete videti odvajanje za mesto. Možete i da vozite do sela Mesopotamos u kome ćete videti raskrsnicu za Nekromantion, izvor reke Aheron i letovalište Ammoudia. Naselje je prepoznatljivo po svojoj velikoj, peščanoj plaži i plitkom moru (fenomenalno za klince). Mitska reka Aheron se baš ovde posle nekih dvadesetak kilometara toka uliva u more, a izvor reke je po grčkoj mitologiji ulaz u podzemni svet boga Hada. Uz obalu se nalaze i mnogobrojni ribarski brodovi, kao i turistički čamci i brodići kojima se može ploviti uzvodno prema izvoru reke. Osim ovoga, nikako ne propustite da posetite obližnji Nekromantion, antički lokalitet odnosno proročište posvećeno bogu Hadu.

 

 

Peščana plaža (sitan pesak) je razlog zbog koga ovde svraćaju i mnogi iz obližnjih mesta. Dugačka je oko 700 i široka od 30 do čak 60 metara zbog čega nikada nije prevelika gužva. More je plitko i nešto hladnije. U zaleđu plaže je šuma (u levom delu) koja pravi odličan prirodni hlad. Veći deo plaže je neorganizovan, ali ima tuševa, a ležaljke i suncobrane ćete pronaći ispred nekoliko barova (dobijate ih uz piće). Od sportskih sadržaja na raspolaganju su Vam pecanje, skiing, beach volley, paraglajding, jahanje konja, kanu-kajak i naravno rafting niz mitsku reku Aheron.

 

 

Amudia je pravo mesto za miran, porodični odmor, bez velike gužve i buke. Kod naših turista nije mnogo poznato, a omiljeno je pre svega među kamperima, zbog dobre plaže i dosta hlada. U naselju i oko reke ima taverni, kafića, picerija, girosa i nekoliko marketa koji su slabije snabdeveni i nešto skuplji nego u drugim letovalištima. Veće markete ćete pronaći u selu Kanalaki ili u Pargi. U mestu postoji pekara i poslastičarnica. Od smeštaja u samom mestu ćete pronaći samo manje hotele i privatne kuće.

 

 


 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Pargu.

 

 

Podeli:
Pregledano 10073 puta