Preveza

Preveza svakako nije toliko popularna regija kod naših turista, što je greška jer itekako ima šta da ponudi. Sam gradić je veoma lep i autentičan, posebno sa svojim starim gradskim jezgrom koje se nalazi nedaleko od velike marine. Nalazi se u Amvrakikos zalivu što ga čini posebnim, jer je ovaj zaliv pravi prirodni rezervat po kojem je veoma interesantno krstariti. Upravo je krstarenje ovim zalivom jedna od obaveznih aktivnosti koje morate sebi priuštiti tokom letovanja u Prevezi i okolini. Na ovom krstarenju imaćete prilike da vidite jata odraslih delfina ali i njihovih mladunaca.

 

 

 

Preveza je zbog svoje pozicije tokom istorije bila u središtu brojnih istorijskih događaja, zbog čega danas predstavlja regiju sa velikim brojem arheoloških nalazišta i spomenika prošlih vremena. U samoj Prevezi postoji pet tvrđava i četiri muzeja.
Na samo 5 km od grada nalaze se ostaci čuvenog antičkog grada Nikopolis koji je sagrađen u čast Oktavijanove pobede nad udruženim snagama Marka Aurelija i Kleopatre. Ovaj grad je nekada imao 30.000 žitelja, a njegovo ime znači “grad pobede”. Jedan od muzeja posvećen je upravo ovom gradu, a predlažemo Vam da obiđete prvo grad pa onda muzej.

 

 

 

Preveza je bila svedok još jedne velike istorijske pomorske bitke kada je osmanlijska flota predvođena turskim admiralom Barbarosom pobedila ujedinjenu hrišćansku mornaricu. Bitka se odigrala u 16. veku, a i danas ronioci istražuju morsko dno zbog ovog događaja. Čuvena reka Aheron (44 km od Preveze) nosi ime po bogu Aheronu, koji je u grčkoj mitologiji poznat kao bog koji čuva reku podzemnog sveta. Prema predanju, rekom Aheron su duše mrtvih prevožene na drugu stranu pred boga podzemnog sveta Hada, a boginja Tetida je svog sina Ahila okupala upravo u ovoj reci držeći ga za petu i time mu pružila besmrtnost. Danas reka Aheron predstavlja atrakciju za turiste, gde se mogu oprobati u raftingu, jahanju, sportskom pecanju, ali pre svega uživati u predivnoj prirodi. Sama reka ima predivnu boju, svetlo plavu, čistu i bistru vodu, veoma je pitoma pa je savršena za avanturu kajakom. 

 

 

 

Još jedna u nizu prednosti Preveze je blizina Lefkade i Parge. Glavni grad Lefkade, Lefkas, nalazi se na svega pola sata vožnje od Preveze i svakako Vam preporučujemo da ga posetite, jer ćete naići na mnogo taverni, restorana, prodavnica, kafića i uživaćete u njegovim prirodnim lepotama. Sa druge strane, ako iz Preveze krenete prema Pargi, prvo nailazite na plažu dugu 13 km. Početak plaže, gledano iz Preveze, zove se Mitikas i nalazi se u podnožju istoimenog mesta. Ovaj deo plaže bogat je prirodnim hladom koji pružaju impozantna drveća eukaliptusi.

Preveza je moderan grad koji je bogat istorijom, sa starom lukom i zgradama, mešavina savremenog i tradicionalnog. Pešačka urbana zona nudi prelepe restorane i taverne, kafiće, supermarkete, prosto sve što Vam je potrebno za jedan opušten i kulturno osvežavajući odmor. Iako nije popularna destinacija, svakako je srdačno preporučujemo i verujemo da ćete poželeti da je posetite još koji put.

 

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto.

 

 

Podeli:
Pregledano 16044 puta