Belek

Belek je jedno od najsavremenijih odmarališta u Turskoj. Nalazi se u okrugu Antalija i od nje je udaljen 30 kilometara. Simbol grada je retka vrsta sove koja nastanjuje ove predele, a teritoriju grada nastanjuje i oko 30 endemskih vrsta biljaka i ptica. Belek je spoj drevnog i savremenog, sa prelepim plažama, prirodnim lepotama mora i planina, dobrim noćnim provodom i šopingom. Grad je poznat po mediteranskoj klimi, sa toplim i suvim letima i umerenim zimama.

 

Belek

 

U blizini Beleka nalazi se amfiteatar Aspendos. Izgradio ga je grčki arhitekta Zenon, smatra se oko 1553. godine. U istoriji su ga Seldžuci koristili kao karavan-stanicu. Pozorište je sagrađeno u brdu i dobro je očuvano, a moglo je da primi preko 7000 gledalaca. Ovde se svake godine, u julu i avgustu, održava Međunarodni festival opere i baleta. U prelepoj borovoj šumi u blizini Beleka nalaze se Kursunlu vodopadi, sa prelepom pećinom. Vodopad je jedna od pritoka reke Aksu.

 

Belek

 

Još jedno mesto vredno obilaska je Termesos. Smešten je na visini od 1000 metara iznad nivoa mora i pretpostavlja se da je grad napušten između 5. i 7 . veka. Mitski osnivač grada je Belerofont. Na ovom području živi veliki broj retkih životinja, a rastu i retke biljke. Danas se ovde mogu videti ostaci glavnog trga, teatra, hramova i starih rimskih kuća.

 

Belek

 

Na 20 kilometara od mora izgrađen je i antički drevni grad Perge. Ovo je bio jedan od najbogatijih i najlepših gradova tog doba, poznat po Artemidinom hramu. Ova turistička destinacija je danas u ruševinama i ovde se mogu videti ostaci pozorišta, hrama Artemide, crkve… Po legendi, Perge je posetio i sveti apostol Pavle u toku svog prvog misionarskog putovanja.

 

Belek

 

Belek ima jednu od najlepših plaža na turskoj obali. Odlikuje je fini žuti pesak, prelepo čisto more i borova šuma koja je okružuje. Na ovoj javnoj plaži postoji i igralište za decu. Plaža je prilagođena svim generacijama i nudi puno mogućnosti za bavljenje sportovima na vodi poput jedrenja, ronjenja, surfovanja i skijanja na vodi. Plaže Beleka nagrađene su plavom zastavicom.

 

Belek

 

Plaža je dom i dve vrste kornjača koje se gnezde na njoj i čitava plaža je pod zaštitom kako bi se njihovo stanište očuvalo.

Restorani / Kafići / Noćni život

Belek je mesto u kome se puno vodi računa o negovanju turske tradicije, a to se pre svega vidi po ponudi restorana. Nikako ne biste smeli da propustite ukusnu tursku kuhinju, jako poznatu u svetu. Jedan od poznatijih restorana je Coco bar koji je najpoznatiji po jagnjećim ražnjićima. Najbolju ribu i jela sa roštilja možete probati u restoranu Adana Ockbkbasi. Još neki od restorana koje možete posetiti su restoran Basilica, restoran NEMO, odličan italijanski restoran La Rosseta, restoran Deniz i restoran Al Abir Live Lebanon.

 

Belek

 

Grad je poznat i po dobrom noćnom provodu. Najpoznatiji barovi su Sos disco, Dali Cafe i bar, the Breza bar i bar Galeon.

Shopping / Marketi

Belek je mali grad u kome nećete naći velike shopping centre. U centru grada je puno simpatičnih prodavnica suvenira, začina i ostalih turskih namirnica i rukotvorina. Subotom se otvara veliki bazar i tu možete kupiti svilu, pamuk, nakit, garderobu i predmete od kože, tepihe ali i turske specijalitete i začine.

Ostale aktivnosti

U provinciji Antalija nalazi se nacionalni park i kanjon Koprulu. Kanjon je dugačak 14 metara, a dubina u nekim delovima dostiže 400 metara. Predeo je jako lep, sa bogatom florom i faunom. Kanjon je i interesantan za zaljubljenike u vodene sportove, a poznat je i po prelepim vodopadima i pećinama Papazkajasi, Gejikbajiri, Kucukdipsiz, Bujukdipsiz i Pejnirdeligi.

 

Belek

 

Jedna od glavnih atrakcija u Beleku su golf tereni. On je i najveći i najvažniji golf centar u Turskoj koji svake godine privuče veliki broj ljubitelja ovog sporta, kako profesionalce tako i početnike.

 

Belek

 

Antalija je grad u Turskoj koji se nalazi u podnožju planine Taurus. Prema nekim istorijskim podacima grad je osnovan 158. godine pre nove ere i osnovao ga je kralj Atal II od Pergamona. Grad je podeljen na dva dela. Noviji deo je deo grada sa bulevarima, tržnim centrima, kafićima i barovima. Stari deo se nalazi oko stare luke i u rimsko doba je bio opasan bedemima, čiji su ostaci sačuvani. Stari deo je zanimljiv zbog uskih popločanih ulica, starih tradicionalnih kuća, džamija, hanova i hamama. Stari deo grada poznat je pod imenom Kaleiči. Najznačajnije građevine u njemu su luk Hadrijana i Sahat kula, obe datiraju iz helenističkog perioda. Hadrijanova kapija je slavoluk koji je podignut u čast rimskog cara Hadrijana i sagrađena je u 2. veku. Sa obe strane nje nalaze se dva tornja, a kapija se sastoji od tri međusobno spojena slavoluka. Skraćeni minaret ili Kesik Minare je džamija koja se nalazi u starom gradu. Zanimljiva je zbog toga što je služila kao rimski hram, crkva i kao džamija. Kao rimski hram je izgrađena u 2. veku da bi u 6. veku bila uništena i na njenom mestu je sagrađena crkva posvećena Bogorodici. Za vreme Seldžuka u 13. veku hram postaje džamija. Ime Skraćeni minaret dobila je nakon požara 1851. godine kada je njen gornji deo srušen. U istočnom delu grada nalazi se plaža Lara. Ona je zapravo skup manjih hotelskih plaža i na većini se ulaz plaća. U okolini Antalije nalaze se i još neke jako lepe plaže: Hacimusa, Alara, Belek, Ahmedie, Meidani, Patara, Kaputas, Finike…  Zapadno od luke nalazi se Konialti plaža koja je dugačka 1,5 kilometar i mešavina je peska i malih stena. Ovde možete iznajmiti suncobrane i ležaljke, a pored nje nalazi se i šetalište sa puno barova i kafića. U sklopu plaže nalazi se i vodeni park.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Tursku.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 9225 puta