Barselona

Barselona je glavni grad pokrajine Katalonije i nalazi se na severoistoku Španije. Lepotica Mediterana udaljena je oko 120 kilometara od Pirineja. Bogato kulturno i istorijsko nasleđe svrstava je u jedan od najatraktivnijih i najposećenijih gradova Evrope. Sam grad ima 1,6 miliona stanovnika. Jedan od najpoznatijih svetskih arhitekata, Antonio Gaudi, stvarao je mnogo u Barseloni. On je projektovao mnoge zgrade u ovom gradu, a njegovo najpoznatije delo je katedrala Sagrada Familija. Zanimljiva činjenica vezana za njega je da je nakon njegovo pogibije pod tramvajem ovaj vid prevoza ukinut u Barseloni.

 

 

Najposećenije zdanje je katedrala Sagrada Familia. Ova katedrala je i dalje u izgradnji i u planu je da bude završena 2025. godine. Njeno građenje počelo je 1882. godine, a britanski pisac Orvel nazvao ju je najružnijom zgradom na svetu, što nije umanjilo veliko interesovanje turista za nju.

 

 

Magična fontana još jedan je simbol Barselone. Sagrađena  je 1929. godine za Svetski sajam i internacionalnu izložbu u Barseloni. Neverovatnih 2,5 miliona turista godišnje svrati da je vidi. Fontana ima 13 različitih koreografija, sa filmskom i klasičnom muzikom, ali i remiksima iz 20. i 21. veka. Pristup fontani je besplatan za sve one koji žele da joj se dive izbliza.

 

 

Barselona je puno uticala i na rad Pabla Pikasa. On je sa porodicom živeo ovde nekih 9 godina i u njoj je Pikaso prvi put izložio svoje radove. U muzeju posvećenom ovom vanvremenskom umetniku nisu izložena njegova najpoznatija dela već mnoge skice i radovi koji su takođe jako interesantni i vredni. Nalazi se u starom delu grada El Born, u nekoliko fantastičnih gotičkih kuća.

 

 

Najpoznatija ulica u Barseloni je La Rambla. Pesnik Lorka govorio je da je to jedina ulica za koju bi voleo da nema kraja. Velelepna ulica počinje od mesta Plaza Catalunya, a završava se kod spomenika Kolumbu u barselonskoj luci. Svako ko poseti Barselonu mora da prošeta ovom ulicom i oseti pravi duh grada.

 

 

Stari deo Barselone zove se Barrio Gotico area i sagrađen je na mestu nekadašnjeg starog rimskog grada Baracina. Mnoge crkve, pijace i muzeji nalaze se u ovom delu grada i zbog toga je dosta interesantan turistima. Rimski zidovi očuvani u ovom delu Barselone posebna su atrakcija turistima. Ovde se može posetiti i muzej Museu d Historia de la Ciutat koji je posvećen nekadašnjem Baracinu. Poble Espanyol de Barcelona je špansko selo koje je 1929. godine za potrebe Svetskog sajma projektovao arhiteka Josep Puig. Na zanimljiv način predstavljena je spanska arhitektura i zbog velike posećenosti selo i dan danas privlači veliki broj turista. Danas se veliki broj kafića, klubova i restorana nalazi u ovom mestu, održavaju se koncerti i ostale svečanosti, a mogu se i posetiti tradicionalne španske zanatske radionice.

 

 

Ljubitelji fudbala i sporta sigurno će biti impresionirani stadionom Kamp Nou  fudbalskog kluba Barselone. Jedan od najlepših stadiona na svetu može primiti skoro 100 000 gledalaca. U okviru stadiona nalazi se i muzej posvećen ovom klubu sa velikom kolekcijom fotografija, dokumenata i spisima vezanim za ovaj klub, a poseduje i umetničku galeriju koja sadrži imena kao što su Dali i Miro.

Restorani / Kafići / Noćni provod

Katalonija je poznata po hrani, to svi znamo. Restoran Cal Pep je idealno mesto za uživanje u tradicionalnoj katalonskoj kuhinji i jedan je od najpoznatijih restorana u Barseloni. Posebno je poznato vino koje se služi ovde. Veliki izbor vina i katalonske specijalitete poput kanelona, fedeusa i crnog pirinča možete nudi restoran Vinya Roel u ulici Villaroel. Po mišljenu mnogih najbolji riblji restoran u Barseloni je Els Pescadors. Još neki od popularnih restorana su Alkimia, Escriba, Moo i El Quim.

 

 

Najpopularniji klub u Barseloni je La Terrazza. Ova diskoteka na otvorenom posebno je popularna tokom leta i radi od maja do oktobra. DJ-evi pustaju popularnu muziku, house i techno. Nalazi se u ulici Poble Espanyol. Sala Apolo je diskoteka koja radi svakog dana i u sklopu nje nalazi se jos jedan deo koji takođe funkcionise kao klub, La de Apolo. Na tri nivoa je diskoteka Otto Zutz, a na svakom nivou pušta se drugačija vrsta muzike. Popularni su i Moog, Republica i Enfants.

Shopping / Marketi

Butici popularnih i jeftinih modnih brendova poput Zare, Manga i Bershke nalaze se na skoro svakom koraku u Barseloni. Ukoliko vas interesuju malo skuplji brendovi možete posetiti Passage de Gracia gde se nalaze butici poznatih marki poput Diesela, Miss Sixty, MaxMara, Chanela i Vuittona. Outlet se nalazi u lepoj ulici sa mnogo kafića, a cene po navedenim buticima ne razlikuju se mnogo od istih butika u Londonu ili Parizu. Obavezno posetite i neko od sledećih robnih kuća: La Maquinista, Diagonal Mar centro Comercial, Maremagnum i Mercado del Ninod. Ako ste željni začina, suvenira, svežeg i ukusnog voća obiđite i neke tržnice poput pijaca St Josep La Boqueria, Mercat de la Barcelona ili Encants Barcelona.

Ostale aktivnosti

Posebna priča za sebe u plaže u Barseloni. Najbliža gradu je Barceloneta, udaljena dvadesetak minuta. Duga i široka, prepuna restorana i kafića najpopularnija je plaža u Barseloni. Nova Icaria je plaža prilagođena porodicama sa malom decom. Nalazi se u središtu grada i spada u mirnije plaže. Pored ove dve turistima su na raspolaganju i plaže Bogatell, La MarBella i Levant.

 

 

Montserat je mesto koje se nalazi na 60 kilometara severno od Barselone. Leži na planinskom vrhu na visini od 1219 metara. Na samom vrhu nalazi se oko 80 monaških kuća i ovo mesto je jedna od hodočasnih destinacija u Španiji. Tu se nalazi i dobro poznata romanska skulptura La Morenata izrađena u 12. veku. Ovde se nalazi i muzej sa izloženim slikama El Greka, Karavađa i Pikasa, a turisti se mogu otisnuti i u istraživanje mnogobrojnih pećina u okolini. Još malo severnije od Barselone nalazi se srednjevekovni grad Girona koji je nekada služio Rimljanima kao utvrđenje. Tu se može pogledati katedrala iz 1038. godine, a uske simpatične ulice ostaće duboko urezane u vaše sećanje. U blizini se nalazi grad Figueras gde se nalazi poznat Dalijev muzej.

 

Cene putovanja u Barselonu možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 11847 puta