Borovec

Borovec je jedan od najpoznatijih i najstarijih skijaških centara u Bugarskoj. Nalazi se na severnim padinama planine Rile, ispod najvišeg planinskog vrha na Balkanu Musala (2925 m). Smešten je u gustoj borovoj šumi, na nadmorskoj visini od 1350 m. Sneg se zadržava od decembra do kraja aprila. Od Beograda je udaljen 473 km, a od glavnog grada Bugarske – Sofije 73 km. Osnovan je krajem 19. veka za potrebe bugarskih careva, a danas je jedan savremeni ski centar sa mnogo hotela, restorana, barova. Borovec obiluje sadržajima i mogućnostima za brojne zimske sportove, između ostalog skijanje, snowboard, cross country, biathlon… Centar je dva puta bio domaćin svetskog kupa u alpskom skijanju.

 

 

Borovec je organizovan u tri oblasti za skijanje: Sitnjakovo, Jasterbec i Markudjik. Maksimalna visinska razlika između ovih oblasti iznosi 1209 m. U Sitnjakovu se nalaze staze za početnike, kao i za osrednje skijaše. Jasterbec je za malo naprednije skijaše. U Markudjiku, na nadmorskoj visini od 2208 do 2543 m nalaze se crvena i plava staza. Najduža staza u Borovecu se prostire na 12 km. Ski staze su prilagođene svima, kako početnicima tako i onim najiskusnijim. Sedam staza namenjeno je početnicima u skijanju, 15 je crvenih staza koje su srednje težine, a dve su namenjene naprednom skijanju. Na raspolaganju je 19 staza od kojih su tri opremljene topovima za veštački sneg. Dve staze su opremljene za noćno skijanje sa audio ozvučenjem.

Početnici mogu unajmiti instruktore koji će ih polako i strpljivo uvesti u svet skijanja i koristiti blage padine odmah pored kompleksa hotela Rila, i za nekoliko dana već se gondolom penju na izazovnije staze Jasterbec centra. Ski škole u Borovecu imaju odličnu internacionalnu reputaciju. Najbolja staza za početnike je Sitnyakovo 1 i dužine je 5800 m. Skijaši koji poseduju srednje skijaško umeće imaju odlične uslove za skijanje na Borovecu jer je većina staza upravo i namenjena skijašima sa srednjim skijaškim sposobnostima. Iz gondole koja će Vas odvesti na vrh, možete probati najdužu stazu u Bugarskoj, Musalenska Pateka, kao i odlično skijanje na padinama ispod vrha Mosala. Skijaši naprednih veština i profesionalci mogu uživati na malo težim stazama poput Markujik 2 i 3. Još neke od staza su Martinovi Baraki 5 koja je namenjena početnicima i dužine je 5000 m. Sitnyakovo 1 je srednje težine i dužine 4000 m. Jasterbec 1 je teška staza dužine 3200 m, Jasterbec 2 je staza srednje težine (3000 m) i Jasterbec 3 koja je srednje težine (2350 m).

 

 

Dobro održavana mreža žičara preveze oko 15.000 turista na sat i omogućava jednostavan pristup svim ski stazama. Iako Borovec obično ima značajne snežne padavine, odmaralište raspolaže modernim snežnim topovima koji su raspoređeni tako da pokrivaju veliki deo skijališta. Instaliran je sistem od 13 žičara, plus 5 dečijih i to: jedna gondola za šest osoba kapaciteta 3000 osoba na sat, tri četvoroseda, jedan trosed, dva dvoseda, šest vučnica i pet dečjih liftova. Staze za skijaško trčanje i biatlon locirane su na oko 2 km od mesta Borovec, a skakaonice za ski skokove (75 m i 50 m) servisiraju ski liftovi. Staza za biathlon na Borovecu ubraja se u najbolje u Evropi.

 

 

Restorani / Kafići / Klubovi

Zimi je ski centar privlačan ne samo zbog odličnih uslova za skijanje, nego i zbog jako bogatog noćnog života. Na Borovecu ima mnogo restorana, barova i mehana koji služe da turistima ulepšaju i upotpune odmor. Najpopularniji klubovi i diskoteke se nalaze u samom srcu Boroveca. Neki od popularnijih restorana su Frankos Bar & Restoran koji se nalazi prekoputa hotela Rila, u samom centru odmarališta. Bar je organizovan na dva nivoa, u prvom delu možete probati ukusnu hranu i specijalitete restorana, a u drugom se možete okušati u karaokama. Prijatno mesto za opuštanje nakon celodnevnog skijanja je restoran Hrima koji se nalazi prekoputa hotela Breza i to je jedini restoran gde možete uživati u specijalitetima od mesa divljači. Mamacitas je meksički restoran na glavnoj trgovačkoj ulici sa ljubaznim osobljem i meksičkim specijalitetima. Green king je restoran koji radi tokom cele godine, ali je posebno prijatan i lep tokom zimske sezone. Hrana je dobrog kvaliteta, cene su dosta pristupačnije u odnosu na ostale slične restorane i obavezno treba probati roštilj. U restoranu The Lodge u modernom okruženju možete probati specijalitete različitih evropskih zemalja. Restoran je malo skuplji od ostalih ali je na lepom mirnom mestu i sa izuzetno ljubaznim osobljem. Što se tiče cena u fast food restoranima za sendviče i slične poslastice treba odvojiti od 2 – 5 eur. U restoranima je cena obroka od 5 do 20 evra. Čajevi, topla čokolada i kafa u Borovecu kreću se od 1-2 eur. Osvežavajući napitak košta otprilike isto, dok su vina i žestoka pića nešto skuplja. Što se tiče kafića, jedan od popularnijih je Titanik koga je malo teže pronaći jer je smešten u jednom od hotela. Ambijent je prijatan jer je kafić ušuškan u nekoj vrsti drvene kolibe. The Harp bar je kafić koji je posebno aktraktivan i privlačan zbog svog središnjeg dela gde se loži vatra. Nalazi se na glavnoj ulici, malo ispod gondola. Happy Duck je dosta zabavan bar koji je poznat po igrankama koje se organizuju u njemu, naime, posetioci mogu uz dobru muziku plesati do ranih jutarnjih sati po stolovima ovog kafića. Nakon uvoda u nekim od pomenutih barova, do ranih jutarnjih sati turisti se mogu provoditi u lokalnim klubovima. Najpopularniji je Buzz bar. Većina mesta radi do ranih jutarnjih sati, cene su veoma pristupačne, a organizuje se i happy hour sa specijalnim popustima.

 

 

Izleti i ostale aktivnosti

Titulu jednog od najpopularnijih ski centara ovog dela Evrope Borovec zaslužuje zbog svoje umerene planinske klime, nepreglednih borovih šuma i prelepih pejzaža planine Rila. Zbog svega toga on je idealno mesto za one željne avantura tokom čitave godine kao i za zaljubljenike u netaknutu prirodu.

Maljovica je kompleks udaljen od Boroveca oko 40 km. Poseduje nekoliko ski staza ukupne dužine oko 4 km i nalazi se na 2.729 metara nadmorske visine. U blizini strpljivo čeka na posetioce i jedno od najlepših jezera na Balkanu, Strašnoto. Na severnoj strani planine Rile, na najvećoj visoravni nalazi se Samokov, mesto koje važi za najvećeg proizvođača krompira u Bugarskoj. Simpatično selo dodatno je zanimljivo zbog rasporeda kućica, koje su urađene u tipično planinskom stilu, pa u zimskom periodu deluje nestvarno i kao slika iz neke bajke. Osim neverovatne lepote ovo mesto ima i dugu istoriju pa posetioci mogu obići i crkvu koja datira iz XVII veka. Duh i energija Bugarske na najbolji način može se doživeti obilaskom nekog od ovih sela. Beli Iskar je još jedno zanimljivo mestašce koje turistima nudi i smeštaj, za one koji su željni osamljivana i iskustva ovog tipa. Visoko na Rili nalazi se 7 rilskih jezera, ledničkog su porekla i ostavljaju bez daha svakog ko se popne do njih.

 

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Borovec.

 

Google mapa

 

Putna ruta

 

Podeli:
Pregledano 7988 puta