Gouvia

Gouvia se nalazi na istočnoj obali ostrva na udaljenosti od oko 8 km severno od grada Krfa. Ovo malo mesto ima svega 600 stanovnika i izgrađeno je na mestu nekadašnje venecijanske luke u zalivu Govino. S obzirom da je smeštena u središnjem delu obale idealna je za istraživanje ostrva kako kolima tako i biciklom. Nekada malo ribarsko selo u poslednje četiri decenije se razvila u moderno odmaralište. Danas predstavlja glavnu marinu na ostrvu.

 

 

Svakako vredna posete jeste crkva Ipapandi, posvećena Isusu Hristu. Nalazi se u severnom delu zaliva Gouvija, na poluostrvu Komeno. Izgrađena je još davne 1713. godine, a njen graditelj Daniel Kombitsi je bio potomak kritske aristokratske porodice koja je došla na Krf 1669. godine posle pada Herakliona (Candia). Nakon smrti porodice svo bogatstvo, uključujući i crkvu je preneto na Theotoki porodicu, a zatim kupljeno od strane italijanske porodice Scarpa. Crkva je zatim predata parohiji Gouvije nakon smrti poslednjeg člana porodice i od tada je restaurirana zahvaljujući donacijama stanovnika. U Gouviji se nalazi i spomen ploča srpskim vojnicima koji su se ovde iskrcavali od Badnje večeri do aprila 1916. godine nakon albanske golgote. Gouvia ima nekoliko plaža koje su peščano-šljunkovite, uske i u uvalama sa plitkom vodom.

 

 

Plaže su uređene sa ležaljkama i suncobranima i pružaju mogućnost za sportove na vodi. Neki delovi plaže imaju omogućene prilaze osobama sa invaliditetom. Moramo napomenuti da plaža u Gouviji može poslužiti za kupanje tokom dana i da je mala, a da se na Krfu nalazi veliki broj plaža koje su daleko bolje od ove u Gouviji.

Gouvija je svakako odlična baza iz koje možete ispratiti ostatak ostrva. Nalazi se svega 7 km od glavnog grada i odlično je povezana autobuskim prevozom sa ostatkom ostrva. Gouvija svakako može ponuditi i zabavu kako tokom dana tako i u večernjim satima. Ima dosta restorana, taverni, ali i klubova i barova za svačiji ukus, markete i prodavnice i suvenirnice. Njena prednost je i neposredna blizina peščane plaže Kontokali.

 


 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Krf.

 

Podeli:
Pregledano 11795 puta