Jalakia

Jalakia je zajednički naziv za 3 uvale koje leže između naselja Pirgadikia i Agios Nikolaos, na samoj granici drugog i trećeg kraka Halkidikija odnosno između Atosa i Sitonije. Od Jerisosa na Atosu su udaljene oko 25 km, a od letovališta Nikiti na Sitoniji oko 34 km. Ova prva uvala je dugačka oko 50 i široka svega desetak do petnaest metara. Plaža je šljunkovita, sa postepenim prelaskom u dubinu. Sa leve i desne strane je borova šuma tako da u svako doba dana možete da se sakrijete u hladovinu. Desno su interesantne stene za one koji vole potpunu osamu, a iza plaže prelepo zeleno dvorište koje pripada već pomenutom apartmanskom kompleksu koji se prostire na površini od oko 3.000 metara kvadratnih i u svom sklopu ima 10 soba. Gosti koji ovde borave mogu koristiti ležaljke i suncobrane potpuno besplatno. More je prelepo i veoma mirno jer plaža leži u dubokom zalivu.

 

 

Sledeća uvala je na nekih 500 metara odavde. Dugačka je oko 70 metara i široka svega par. Plaža je peščano-šljunkovita, sa prelepim, prozirnim morem tirkizne boje, ali je u suštini najlošija od sve tri u ovoj grupaciji i uglavnom bez posetilaca. Uvala je okružena niskom vegetacijom i nema bukvalno nikakve sadržaje. Treća uvala je najduža (oko 200 metara), ali i najbolja što se tiče sadržaja. Od prethodne je udaljena svega 150-200 metara. Tu se nalazi i skretanje za beach bar Fotis i veliki parking u hladovini. Ova plaža je peščano-šljunkovita, sa postepenim prelaskom u dubinu, što je posebno pogodno za porodice sa malom decom. Voda je kristalno čista i predivne tirkizne boje.

 

 

Ono što je svakako jedna od najlepših stavki ovog mesta je taverna Fotis, među lokalcima poznata kao Barba Foti. Veoma je popularna u ovom delu Halkidikija, najviše zbog domaćina koji su izuzetno ljubazni i predusretljivi. U ovoj taverni se možete opustiti, uživati u prijatnoj atmosferi i odličnoj tradicionalnoj kuhinji.

 

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto.

 

 

 

GPS: 40.3339832N 23.7071335E

Podeli:
Pregledano 4616 puta