Jerisos

Jerisos se nalazi na 120 kilometara od Soluna, od Poligirosa je udaljen 80 kilometara i sa 3.000 stanovnika jedno je od većih mesta u oblasti Halkidikija, istovremeno i najstariji i najveći grad opštine Stagira Akantus. Omogućuje Vam da budete u samom srcu pravoslavlja, neposredno uz Svetu Goru. To je malo ribarsko mesto koje posetiocima pruža nesvakidašnji osećaj opuštenosti i spokoja. Još u VII veku pre Hrista nikao je antički grad po imenu Akantos, kao glavna luka s flotom antičke Grčke. Danas je Jerisos jedno od najlepših turističkih mesta na Halkidikiju. Od nekadašnjih ribarskih kuća nastale su kuće sa apartmanima za različite ukuse mnogobrojnih turista. Tu su taverne, barovi na plaži, prodavnice, mega marketi i ostali turistički sadržaji.

 

 

U samom mestu ima nekoliko igrališta, dok na šetalištu pored pojedinih kafića postoje tobogani za klince. Ima i jedan manji luna park tako da mlađim naraštajima neće biti dosadno. Jerisos je pun zelenila i parkova i stvarno je lepo mesto za porodice sa decom ili za ljude koji ne vole vašare i gužve, a opet žele da imaju neke turističke sadržaje. Osim prelepih plaža, manastir Kakovo (metoh Hilandara), Uranopolis, Antička Stagira i ostrvce Amuljani na koje se prelazi trajektom iz male luke Tripiti. Takođe, ko ima vremena može da ode i do simpatičnog gradića Arnea koji se nalazi malo u brdu i poznat je po najvećem broju stogodišnjaka u Grčkoj (nezvanično). Manastir Kakovo se nalazi u blizini Jerisosa, na nekih 10 km.

 

 

Restorani i kafići 

U mestu postoje beach barovi, kafići, taverne, restorani mediteranske kuhinje, poslastičarnice, pekare. Mesto nije veliko, tako da ćete sa lakoćom izabrati mesto gde ćete se opustiti i uživati u ukusima Grčke.

Shopping / Kupovina / Marketi

Snabdevananje je svakako najbolje i najisplativije u dva mega marketa koji se nalaze malo van centra, na putu ka selu Gomati (ali u samom Jerisosu). U pitanju su LIDL i Masoutis. Takođe, možete se snabdeti i u nekoj od manjih prodavnica u uličicama oko plaže i većine smeštajnih objekata. Utorkom je pijaca na kojoj se mogu kupiti riba, sirevi, ulje, masline, med, voće, povrće.

Plaža

Što se same plaže tiče, ona je peščana (krupan pesak), veoma dugačka (jedna od najdužih u celoj oblasti, ali je glavna dugačka oko kilometar), uska i organizovana. Nagrađena je Plavom zastavom. Na levom kraju je kamp, a pre njega nekoliko odličnih beach barova (Kozi, Cocoa…). Postoje, dakle, delovi plaže pod ležaljkama i suncobranima (oni ispred barova i besplatni su uz poručeno piće) kao i delovi na kojima možete spustiti svoj peškir i zabosti suncobran.

 

 

Ima postepen prelazak u dubinu što najviše odgovara klincima, a more je kristalno čisto (uglavnom, mada zna da duva vetar i da steknete potpuno drugačiji utisak). Osim pomenutih barova sa plažnim mobilijarom ispred, duž plaže i šetališta postoje restorani, klubovi, kabine za presvlačenje i tuševi. Dobre su i taverne sa svežom ribom i plodovima mora koje obavezno posetite. U krajnjem desnom delu plaže, gledano ka moru, nalazi se luka. Šetalište pored plaže je vrlo lepo uređeno, a pored staze je drvored sa palmama.

 

 

Noćni život i provod

Noćni provod je miran i prijatan. Zabava se sastoji u druženju po dobrim i ukusnim barovima. U Jerisosu postoje samo dve diskoteke. Međutim, nimalo ne manjka dobrog provoda. Tu su barovi kojih ima u centru gradića, ali i malo izvan. Pravi morski provod se može doživeti u jednom od pomenutih barova na plaži u kojima se skupljaju mladi i gde je društvo vrlo prijatno i druželjubivo.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Jerisos.


 

 

 

 

GPS: 40.4003512N 23.8813645E

 

 

Podeli:
Pregledano 30854 puta