Nikiti Beach

Nikiti je jedno od najstarijih i najšarmantnijih mesta na Halkidikiju. Nalazi se na severu Sitonije, na oko 110 km jugoistočno od Soluna, između Metamorfozisa i Neos Marmarasa. Glavni magistralni put deli Nikiti na dva dela: Stari, koji se nalazi 2 km od obale i Novi Nikiti, gde su skoncentrisani hoteli i kafići. Karakteriše ga dugačka pešačka zona sa puno restorana, taverni, kafića i mnogo zabave za decu. Stari deo grada udaljen je oko 2 km od obale i predstavlja slikovito i živopisno tradicionalno selo koje je još uvek naseljeno. Nalazi se na severu zapadne obale Sitonije, 38 kilometara istočno od Nea Mudanie, 98 km jugoistočno od Soluna, između letovališta Metamorfozi i Neos Marmaras (23 km).

 

 

Jedan od retkih preostalih arheoloških lokacija na Sitoniji je u mirnom i na neki način odvojenom delu Nikitija. Sofronios Bazilika je 1600 godina stara crkva koja je sagrađena početkom 5. veka nove ere. Iskopavanja i restauracija ruševina su se desila 1980-ih. Arheološka iskopina je zaštićena ogradom i ne uvek otvorena za javnost, ali i dalje je možete posetiti. Najveće interesovanje je mozaik koji je još uvek prilično netaknut. Možete lako da vidite majstorske ilustracije koje dolaze iz ovog ranog doba hrišćanstva u Rimskom carstvu. Ukoliko ste zainteresovani za arheologiju i antičku arhitekturu i ukoliko se nađete u Nikitiju obavezno posetite ovu Baziliku.

 

 

Restorani i kafići 

U Nikitiju postoji veći broj restorana, taverni, kafića i barova gde možete uživati u tradicionalnoj grčkoj kuhinji i probati njihove specijalitete. Tu je i giros restoran, nekoliko pekara i poslastičarnica. Jedan od najpoznatijih restorana je Arsanas restoran koji nudi i sveže riblje specijalitete svakoga dana.

Shopping / Kupovina / Marketi

U Nikitiju se nalaze i brojne prodavnice, supermarketi, tezge sa svežim voćem i povrćem. Svakog petka ujutru, do 13:00, otvorena je tradicionalna tržnica u Nikitiju na kojoj se mogu kupiti čuveni med i drugi domaći proizvodi. Ovde se proizvodi 20% ukupne količine grčkog meda, a postoji i puno prodavnica gde možete izabrati med po Vašem ukusu. Za velika snabdevanja postoje tri velika supermarketa: Masoutis, Lidl i Galaxias.

Plaža

Nikiti ima 30 km obale, sa predivim plažama i kristalno čistim morem zaliva Toroneos. Ima veliku i lepu peščanu plažu, duž koje se pružaju restorani i kafići. Plaže Nikitija su duge, prekrivene sitnim belim peskom. Što se više ide ka jugu, plaže su sve usamljenije, te za ljubitelje uživanja utoliko lepše. 

Nikiti je veoma živopisno tipično grčko mesto sa dosta turista u sezoni. Prošetajte kroz stari grad, sedite na starom trgu i uživajte u kafi u jednoj od starih taverni. Ne propustite šetnju do plaže, gde možete večerati na obali mora. Živopisan pejzaž sa borovim šumama, maslinjacima i prelepim plažama privući će mnoge turiste.

 

 

Nikiti ima jednu od najdužih plaža u čitavoj Grčkoj pa se tako jednom godišnje održava maraton u preplivavanju zaliva Toroneos, od Kasandre do Nikitija u dužini od 26 km. Plaža je najvećim delom peščana i u vodi i na obali, a neki delovi plaže su sa veoma dugim plićakom idealnim za najmlađe. Plaža je uređena i čista i na njoj imate mogućnost da, uz poručeno piće, dobijete ležaljke i suncobrane ili da, ukoliko tako želite, postavite svoje jer na plaži gotovo da nikada nema gužve. 

 

 

Neke od najpoznatijih plaža na Sitoniji nalaze se u blizini Nikitija: Castri, Agios Ioanis, Koviou, Kalogria, Spathies, Elia, Lagomandra na zapadnoj obali, ali i čuvene Trani Ammouda, Lagonisi, Talgo, Karidi na istoku.

 

 

Noćni život i provod

Veliki broj restorana, kafića, barova ponudiće Vam zaista jedan hedonistički doživljaj. Iako nije okarakterisan bogatim noćnim životom, Nikiti privlači veliki broj kako mladih turista tako i porodice sa malom decom. Takođe, predstavlja odličnu bazu iz koje možete obići ostatak Sitonije.

 


 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Nikiti.

 

 

 

GPS: 40.211236N  23.672104E

 

 

Podeli:
Pregledano 19454 puta