Jordan

 

Jordan je država na Bliskom istoku u jugozapadnoj Aziji. Izlazi na Crveno more i graniči se sa Izraelom i Sirijom, Irakom i Saudijskom Arabijom. Istočni i južni deo Jordana je deo Sirijske pustinje a na zapadu se nalazi Jordanska dolina kroz koju protiče reka Jordan i uliva se u Mrtvo more. Glavni grad Jordana je Aman.

 

 

Aman je grad koji se je tek u 21. veku razvio u metropolu u kojoj se nalazi univerzitet Jordana ali i neke od najvećih atrakcija ove egzotične zemlje poput rimskog pozorišta Nymphaeum, citadele, vizantijske crkve i dvorca dinastije Omejada.

 

 

Na jednom od sedam gradskih brežuljaka nalazi se citadela Jabal al Qalaa. Zasigurno najlepši objekat je palata Qasr koja je poznata po monumentalnoj kapiji. U blizini se nalazi mala vizantijska crkva iz 5. veka i Herkulov hram koji datira iz 6. veka nove ere. U citadeli se takože nalazi i Jordanski arheološki muzej koji je poznat po zbirci antikviteta od praistorije pa sve do 15. veka.

 

 

Na oko 5 minuta od centra grada nalazi se Rimski teatar koji je svojevremeno mogao da smesti preko 6 000 gledalaca a u sklopu njega nalazi se i muzej popularne tradicije i Muzej folklora. Oba muzeja poseduju bogatu zbirku antikviteta: u jednom možete videti tradicionalne kostime, nakit i mozaike iz 6. veka a u drugom predmete iz tradicije ove zemlje. Džamija kralja Huseina nalazi se u modernom delu grada i današnja zgrada je podignuta 1924. godine na mestu gde se nekada nalazila stara.

 

 

Drevni grad Petra nalazi se u današnjem Jordana i nekada je bila glavni grad arapskog kraljevstva Nabatejaca. Svojevremeno je bila centar trgovine, a grad je poznat po vodenim tunelima i kamenim strukturama uklesanim u stenu. Grad je pronađen zvanično 1812. godine a otkrio ga je švajcarski istraživač Johan Ludvig Burhardt i nalazi se na UNESCO-voj listi svetske baštine. Grad je sa tri strane ograđen stenama i bio je neosvojiv a u 1. veku nove ere njime su vladali Rimljani.

 

 

Mrtvo more je ustvari jezero koje se nalazi između Jordana i Izraela. Važi za najslanije more na svetu i salanitet iznosi 30 promila. Zbog velike slanosti u njemu gotovo da nema života i upravo je odatle proizašao naziv. Sama površina mora nalazi se na 442 metara ispod nivoa svetskog mora. Zbog velikog salaniteta velika je i gustina vode koja je prilično topla i kupanje u vodi je lekovito.

 

Restorani / kafići / noćni život

 

Jordanska kuhinja poznata je po tome što je na nju veliki uticaj imala sirijska, libanonska i palestinska kuhinja. Autentična kuhinja zasnovana je na roštilju i povrću a najpoznatija jela su shish kebab, ražnjići, ćevapi od jagnjetine i shish taouk. Ono po čemu su nam slični je ispijanje kafe. Neki od najboljih restorana u Amanu su restoran Bourj al Hamam i restoran Salt.

 

Ostale aktivnosti

 

Drevni grad Džeraš nalazi se 48 kilometara severnog od glavnog grada Jordana i jedan je od najbolje očuvanih rimskih gradova na svetu. Prema nekim podacima grad je bio naselje još pre 6500 godina i tada je bio jedan od najvažnijih gradova Rimske imperije. U današnjem Džerašu posetioci mogu videti Artemidin hram, Rimski forum, stadion kao i veliki broj očuvanih kupatila i fontana.

 

 

Istočno od Amana nalazi se ogromna pustinjska ravnica u kojoj se nalazi puno istorijskih ruševina: dvoraca, utvrđenja, palata i kupatila. Sve ove građevine zajedno čine pustinjske tvrđave, a smatra se da su nekada bile namenjene odmoru onih koji su tu prolazili. Najpoznatija građevina je kupatilo Qusayr Amra koje je poznato po kupolastoj tavanici i šarenim freskama i mozaicima. Nalazi se pod zaštitom UNESCA. Poznata je i tvrđava Azraq koja je sagrađena od crnog kamena i koja je bila sedište Lorensa od Arabije i misteriozna tvrđava Qasr al Kharrana.

 

 

Gora Nebo je najsvetije mesto u Jordanu i veruje se da je grobno mesto Mojsija upravo ovde. Prema predanju ovde se je Mojsije popeo na brdo da bi pogledao obećanu zemlju u koju nikada neće kročiti. Pogled sa ovog mesta pruža se ka Jerusalimu i dolinu preko Jordana i Mrtvog mora. Mesto je poznato po ruševinama vizantijskog manastira iz 6. veka na kojima se danas nalazi hram i po spomeniku Bakarne zmije.

 

Cene putovanja u Jordan možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

Podeli:
Pregledano 4939 puta