Korzika

Korzika je mediteransko ostrvo koje pripada Francuskoj. Nalazi se zapadno od Italije, jugoistočno od Francuske i severno od ostrva Sardinija. Ona je jedan od 27 regiona Francuske. Planine čine jednu trećinu ostrva i može se reći da je Korzika, uprkos dugoj obali, planinsko ostrvo. Njen najviši vrh je na visini od 2706 metara. Korzika je poznata po prelepim plažama i još lepšoj prirodi. Ovo ostrvo je četvrto po veličini u Sredozemnom moru.

 

Korzika

 

Korzika je bila u sastavu Kartagine sve do 237. godine pre nove ere, a zatim ulazi u sastav Rimske republike. Zbog svoje strateške važnosti Korzika je često bila predmet sukoba Francuske i Italije. Ona je bila pod upravom grada-države Đenove do 1768. godine kada je ustupila Korziku Francuskoj da bi otplatila dug. Najpoznatiji Korzikanac svih vremena je Napoleon Bonaparta koji je rođen u Ajacciu.

 

Korzika

 

Ajaccio je najveći i glavni grad Korzike. Smešten je na lepoj obali i najpoznatija atrakcija u njemu je kuća Bonaparte koja se nalazi u ulici San Šarla. Danas je kuća muzej sa očuvanim nameštajem iz 16. veka ali i oružjem, portretima i porodičnim dokumentima. U gradu možete obići i galeriju posvećenu Napoleonu koja se nalazi u Muzeju lepih umetnosti. Tu možete pogledati brojne predmete koji su pripadali porodici Bonaparte. Grad je osnovan u 13. veku, a otkrili su ga Đenovljani. Glavna luka nalazi se u starom delu grada koji je poznat i po šarmantnim uskim ulicama koje su sačuvale duh stare Korzike. Centralni trg je De Golov trg na kome se nalazi statua Napoleona na konju, a sa vrha trga se pruža prelep pogled na ostatak grada.

 

Korzika

 

Bonifacio je grad-tvrđava koji je sagrađen u 9. veku, a osnovao ga je Bonifasio, markiz od Toskane. Šarmantan gradić poznat je po lavirintu uskih ulica. U samom središtu grada nalazi se crkva Svete Marije Velike koja je izgrađena tokom 12. i 13. veka. Unutrašnjost crkve urađena je u romanskom stilu i u njoj se nalazi mermerni tabernakl iz 15. veka. Crkva Svetog Dominika datira iz istog perioda i urađena je u gotskom stilu sa impresivnim tornjem. Grad je poznat i po prelepim plažama.

 

Korzika

 

U zalivu Kalvi nalazi se istoimeni grad koji je najpoznatiji po prelepim plažama, a koje se prostiru na pet kilometara. Najveća atrakcija Kalvija je stara tvrđava. U gradu se može obići i crkva Svete Marije koja se nalazi u blizini luke. Sagrađena je tokom 17. veka. U starom delu grada nalazi se katedrala Svetog Žan Baptiste koja je sagrađena u 13. veku i u kojoj se nalazi poznato raspeće. Kalvi je poznat i po džez festivalu koji se održava svakog leta.

 

Korzika

 

Na poluostrvu Kap Korso nalazi se glavna korzijska luka Bastija koja je sagrađena u 14. veku i opasana jakim bedemima. Bila je glavni grad ostrva do 1811. godine. Centralno mesto u gradu je trg Svetog Nikole na kome se nalazi statua Napoleona. Stari deo grada naziva se Tera Vekia. Najpoznatija katedrala u gradu nalazi se na trgu, u blizini gradske većnice i ime je dobila po Jovanu Krstitelju. Sagrađena je u 16. veku. U južnom delu grada nalazi se tvrđava koju su Đenovljani sagradili u 13. veku.

 

Korzika

 

Na Korzici se nalaze neke od najlepših francuskih plaža. Korzijska obala dugačka je 1000 kilometara i na njoj se nalazi više od 200 plaža, što peskovitih, što kamenitih. Plaža Algajola se nalazi na severozapadu Korzike u istoimenom selu. Popularna je za surfovanje, a postoji i deo plaže namenjen nudistima.

 

Korzika

 

Plaža Calvi dugačka je nekoliko kilometara. Popularna je kada je reč o vodenim sportovima, a na njoj se nalazi nekoliko barova i restorana. Na plaži Kalvi možete iznajmiti suncobrane i ležaljke. Roccapina Beach je jedna od najpoznatijih i najposećenijih. Još neke od plaža na ovoj strani su Ile Rousse, Cap Corse Beach, Bastia Beach i Morianni Plage.

 

Korzika

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Korzika je ostrvo koje je poznato po dobroj kuhinji. Sastavni deo njihovih obroka su riba i plodovi mora, voće, povrće i maslinovo ulje. Nikako ne biste smeli da propustite da probate pastrmku iz planinskih potoka i kolač Fiadone. Restoran A Scudella se nalazi u mestu Korti. Poznat po prelepom pogledu na grad je restoran EmileS iz Kalvija. Restoran Grand Cafe Napoleon nalazi se u Ajaccou i poznat je po jako bogatom meniju i ukusnoj hrani. Popularni restorani su i Hibiscus u Portu, Le Tire Bouchon u Kalviju i U Tianu iz Bastrije. Najbolji riblji restorani su L Abri Cotier u Kalviju, restoran La Braise koji se nalazi u Bastiji, restoran Aux Bons Amis koji se nalazi u Kalviju i restorani Cantina Grill, La Tour Genoise i restoran Le Sud.

 

Korzika

 

Ajaccio je poznat po bogatom noćnom životu. Najpoznatija mesta za izlazak su klub La Boca Loca, bar Le Son des Guitares i diskoteka La Place.

Shopping / Marketi

Najpoznatiji i najsnabdeveniji marketi nalaze se u Ajacciu. Najpoznatiji lanac je Cesar-Caminchi. U svakom mestu na ostrvu možete posetiti i pijacu na kojoj možete kupiti svežu ribu, voće, povrće, rukotvorine i suvenire.

Ostale aktivnosti

Korzika je poznata po simpatičnim planinskim selima koja su razbacana po sredini i u južnom delu ostrva. Ova tradicionalna sela, zajedno sa njihovim žiteljima i navikama svedoče o nekim davnim vremenima. Meštani su izuzetno ljubazni, spremni da ugoste i ulepšaju boravak turistima.

 

Korzika

 

Na oko 20 kilometara južno od Bastije nalazi se planinska regija Kastanjaća. Ime je dobila po bujnim šumama kestena. Mesto je poznato po starim kućama sa kamenim krovovima koje su sačuvane baš onakve kakve su nekada bile. Najpoznatiji istorijski spomenici ovde su crkva Svetog Petra, crkva Svetog Pavla u Pjedilročeu i crkva Gospe Karmelske u Stopija Novi. Crkve su poznate po prelepoj unutrašnjosti. Ovde je jako popularno planinarenje na planini San Pjetro. Kreće se iz glavnog grada regije, Pjedikroce dOreca, a ruta traje nekih 3 sata.

 

Korzika

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Leto.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 17295 puta