Sardinija

Jedno od najlepših, najelitnijih i najpopularnijih mediteranskih ostrva je Sardinija. Ovaj mediteranski raj poznat je po kristalno belim plažama, tirkiznom moru, ukusnoj kuhinji i gostoljubivim domaćinima. Ostrvo se nalazi na zapadnoj obali Italije i popularno je i među Italijanima ali i kod turista iz svih delova sveta.

 

Sardinija

 

 

Ovo ostrvo u Sredozemnom moru zajedno sa nekoliko malih ostrva čini jednu od 20 pokrajina Italije. Glavni grad Sardinije je Kaljari. Sardinija ima dugu obalu, na istoku je Tirensko more a na jugu, zapadu i severu Sredozemno. Ostrvo je dugo 260 kilometara i široko 140 kilometara. Obala je mahom kamenita. Klima je sredozemna, a u nekim delovima prelazna između sredozemne i kontinentalne.
Sardinija
Sardinija je u svojoj burnoj istoriji puno puta potpadala pod vlašću različitih naroda. Svi oni su ostavljali svoje tragove i uticaje, a sve je to uticalo na kulturu, jezik, mentalitet, navike i kuhinju. Upravo zbog miksa različitih kultura ovo ostrvo je jedna od najpopularnijih i najegzotičnijih evropskih destinacija.
Sardinija
Jako zanimljivo je da se Sardinija na italijanskom jeziku izgovara Sardenja. Na Sardiniji se nalaze i ruševine iz 2. veka pre nove ere koje su poznate pod imenom nurage, a koje su pod zaštitom UNESCA. Nekada su ovo bile odbrambene zidine i kule, a najbolje su očuvane one u Baruminiju. Ako Sardiniju posmatramo istorijski, ona je izuzetno važna jer na njoj postoje građevine koje svedoče o tome da je ostrvo bilo naseljeno još pre 8000 godina.
Sardinija
Glavni adut Sardinije sigurno su njene plaže. Osim plaža na samom ostrvu postoji još nekoliko ostrvaca na kojima se nalaze prelepe plaže. Predivne i čiste plaže idealne su za kupanje i odmor, a sem plaža unutrašnjost Sardinije je idealna za planinarenje, planinski biciklizam, a zimi i skijanje. Na ostrvu se nalaze i dva mala sela Bosa i Kastelsardo koja odišu istorijom i tradicijom i smatraju se najlepšim u Italiji.
Sardinija
Neke od najlepših plaža u blizini su Skoljiti koja se nalazi u blizini Vitorije, plaža Balestrate, plaža Kastelmare del Golfo između Palerma i Trapanija, Milazo na severoistočnoj obali Sicilije i plaže u San Vito lo Capo.
Sardinija
Gradovi koje morate posetiti kade ste na ostrvu su Caliari, Algero, Nuoro i Stintino.
Sardinija

Restorani / Kafići / Noćni život

Sardinijska kuhinja je jako bogata i zadovoljiće ukuse i onih najprobirljivijih. Bogatstvo kuhinje i raznovrsnost ukusa ovaj deo Italije duguje svim narodima koji su nekada naseljavali ovo područje. Najviše se konzumira testenina, riba, meso i jak sir. Tu je i poznato sardinijsko vino i kolači sa bademom i medom. Noćni život se odvija po restoranima i barovima, a gradovi Algero i Kaljari su centar dobrog noćnog provoda. Najpoznatiji sardinijski restorani su The Kings, restoran Nautilus, restoran CuCumiao i restoran Villasole.
Sardinija
Leto je period godine kada je ostrvo najživlje. Tada se održavaju različiti festivali i izložbe. U julu se održavaju Ardije, konjičke trke. Početak juna rezervisan je za festival trešnje, a prve nedelje u avgustu održava se festival Monti Vermentino. Regata brodova održava se prve nedelje u avgustu, a festival breskve 17. jula.

Ostale aktivnosti

Ostrvo koje se nalazi u blizini Sardinije je Korzika. Ovo francusko ostrvo poznato je po prelepim plažama i uvalama, idiličnim snežnim planinskim vrhovima i bogatoj kulturi. Ostrvom su u istoriji vladali Rimljani, Italijani, a potom Francuzi. U severnom delu ostrva nalazi se grad umetnosti i istorije, Bastia, u kome možete videti prelepe barokne kapele i crkve koje datiraju iz 15. veka.
Sardinija
Malo dole na jugu nalazi se Bonifaco, mesto sa najlepšim plažama na Korzici. Netaknuta priroda i nestvarne uvale, ali i dobra hrana i još bolje vino glavni su adut ovog mesta. Korzika se osim plaža i lepog mora može pohvaliti i planinarskim i pešačkim stazama. Mesta koja morate posetiti na Korzici su Calvi, Borgo, Aleria, Porto Vecio i Ajjacio.
Sardinija

Palermo je glavni grad Sicilije i peti po veličini grad u Italiji. Osim što je jedna od većih turističkih atrakcija Italije, Palermo je poznat i kao uporište italijanske mafije. Nalazi se u jugozapadnom delu Italije i od Rima je udaljen nekih 930 kilometara južno. Najvažnije građevine Palerma datiraju iz 12. veka. Od ostalih se posebno izdvaja Gradska katedrala koja važi za pravo arhitektonsko čudo. Rađena je u više stilova, a poslednja restauracija rađena je u 18. veku. Ova katedrala je i glavna gradska crkva, a podignuta je na mestu nekadašnje vizantijske bazilike oko 1185. godine. Graditelj je bio Valter Ophamil. Jedina mana Palerma je to što nema plažu u samom gradu. Najbliža je plaža Mondello do koje se stiže autobusom za nekih 15 minuta. Plaža je dosta popularna u toku sezone i može se pohvaliti izuzetno čistom vodom, a na njoj se nalazi i puno kafića i barova. Na sat vremena vožnje od Palerma nalazi se verovatno najlepša plaža u ovom delu Sicilije, San Vito lo Capo. U blizini nje je i prirodni rezervat dello Zingaro koji je poznat po divnim uvalama.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Italiju.

 

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 17634 puta