Kriopigi

Kriopigi se nalazi na Kasandri na Halkidikiju. To je primorsko mesto koje se gradi na brdu punom borova preko Toroneosa. Kriopigi je udaljen od solunskog aerodroma 80 km, leži na istočnoj strani poluostrva Kasandra i nalazi se 5 kilometara odmah nakon Kalitee, a 5 kilometara ispred poznatog letovališta Polihrono.

 

 

Područje predstavlja značajnu turističku destinaciju tokom leta i u svom centru predstaviće Vam tradicionalne stare kuće koje koegzistiraju sa velikim hotelskim kompleksima. Neki od najluksuznijih hotela na tom području su Alexander the Great Beach, Kasandra Palas Spa i Kriopigi Beach. Pored ovih velikih kompleksa gostima su na raspolaganju i vile apartmankog tipa smeštaja.

 

 

Mesto Kriopigi broji oko 500 stanovnika i njegov naziv u prevodu ima značenje ‘hladan izvor’. Kriopigi čine stari i novi deo, svaki prelep na svoj način ali sa zajedničkim pogledom na zaliv Toroneos i udaljenu Sitoniju. Stari deo Kriopigija smešten je na brdu sa pogledom na Sitoniju, a karakterističan je po crvenim krovovima kuća i uskim uličicama. Okružen je borovim šumama i maslinjacima, a tu se nalazi i kameni amfiteatar u kome se tokom leta održavaju kulturne manifestacije.

Restorani i kafići 

Noviji deo Kriopigija predstavlja pravu turističku sliku. Uz samu obalu nalazi se veliki broj hotela, barova, taverni, restorana sa domaćom, nacionalnom hranom, supermarket, zadovoljiće potrebe svih turista koji su izabrali Kriopigi za svoje odredište.

Kada su u pitanju restorani, u Kriopigiju Vam svakako neće faliti nacionalne kuhinje, a možete izabrati restoran Akropolis, koji se nalazi na trgu i gde možete probati najukusnije, po utiscima turista, jagnjeće pečenje.

Shopping / Kupovina / Marketi

U Kriopigiju ima nekoliko supermarketa. Ukoliko se nađete tamo svakako kupite i lokalne proizvode, kao što su med, voće, masline, maslinovo ulje, pošto se stanovništvo uz turizam bavi i ovim delatnostima i sve je domaće proizvodnje.

Plaža

Gotovo sve plaže u Kriopigiju su peščane, sa ležaljkama i suncobranima. Na određenim mestima je plaža prilično uska, dok je najširi deo na južnom kraju, sa plitkom vodom, pogodan za porodice sa malom decom. Severni kraj odlikuju borovi koji se spuštaju do same plaže i pružaju prirodni hlad. Oni koji preferiraju mirnije, povučenije plaže, mogu istražiti manje uvale u okolini Kriopigija. Uz taverne i kafiće na plaži postoje i brojne mogućnosti za bavljenje vodenim sportovima. Plaže su dobile i Plavu zastavicu EU zbog čistoće.

 

 

 

 

Plaža hotela Alexander the Great je sa sitnim peskom i kristalno čistom vodom koja postepeno postaje dublja, pa je pogodna za porodice sa malom decom i neiskusne plivače. Dužina plaže je oko 2 kilometra, a voda nestvarno tirkizno plava. Plaža je sa puno ležaljki i suncobrana, postoji i bar koji nudi osveženja. Udaljena je 87 kilometara od Soluna, odnosno nalazi se na nešto više od 13 kilometara ispred Haniotija. Hotel Alexander the Great koji se nalazi u zaleđu plaže ima mnoge pogodnosti koje posetioci mogu koristiti, kao što su restoran, taverna, kafić, barovi, minimarket, prodavnice suvenira, otvorene bazene. Osim toga, moguće je baviti se brojnim sportskim aktivnostima. Ova plaža ubraja se u jedne od najlepših na Halkidikiju.

 

 

 

 

Noćni život i provod

Iako sa brojnim barovima, noćni život je prilično miran, ali zato možete uživati u grčkoj muzici, preukusnim specijalitetima i predivnim pogledom ka Sitoniji i zalivu Toroneos.

Iz Kriopigija možete obići poluostrvo Kasandru, kao i Sitoniju preko zaliva i Svete gore. Na 50-ak kilometara odavde je i čuvena pećina Petralona, a dosta dalje i rodno selo Aristotela, Stagira. Svakako predstavlja jedno malo, šarmantno grčko mesto, sa prelepim plažama i prirodnim hladom, a svojom kombinacijom savremenog i tradicionalnog pružiće Vam nezaboravan odmor.

 

 


 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto.

 

 

 

GPS: 40.04332055114308N  23.480379581451416E

 


Grčka vodič,Grčka letovanje,Kasandra – Sitonija – Atos,Kriopigi

Grčka vodič,Grčka letovanje,Kasandra – Sitonija – Atos,Kriopigi

Grčka vodič,Grčka letovanje,Kasandra – Sitonija – Atos,Kriopigi

Podeli:
Pregledano 19906 puta