Hanioti

Hanioti se nalazi na Halkidikiju, na Kasandri, udaljen je oko 101 km od Soluna. To je slikovito turističko mesto sa pešačkim zonama, velikom plažom i sa više zelenih parkova gde Vaša deca mogu da se igraju i uživaju u trenucima mira i tišine. U oblasti Haniotija opcije smeštaja variraju. Možete naći male porodične hotele, velike hotelske komplekse, vile apartmanskog tipa smeštaja koje mogu zadovoljiti i najzahtevnije posetioce.

 

 

Prema legendi naziv ovog mesta potiče od prvog stanovnika Haniotija, čoveka koji je prvobitno došao iz Hanie (Krit). Ovaj Krićanin se nastanio u unutrašnjosti starog Haniotija (oko 2,5 kilometara južno od današnjeg naselja), a stanovnici susednih zajednica prozvali su ovu oblast “Hanioti”-jeva (oblast čoveka koji je došao iz Hanie). Godine 1930. naselje je preseljeno sa tadašnje lokacije nakon zemljotresa koji je izazvao totalnu katastrofu. Od starog sela ostale su samo ruševine nekoliko crkava i kuća. Na mestu današnjeg naselja pronađeni su tragovi građevina iz klasičnog i perioda pre Hrista, a moguće je da su ovi ostaci povezani i sa malim drevnim gradom Egei (Aigai) koji je postojao negde na prostoru između današnjih Haniotija i Pefkohorija. Pokraj centralnog parka nalazi se i crkva Svetog Đorđa.

 

 

Hanioti je destinacija odakle turisti mogu da krenu u obilazak naselja i plaža ovog regiona. Dugim šetnjama možete otići do 5 kilometara udaljenih naselja Polihrono sa jedne i Pefkohori sa druge strane. Iz Pefkohorija postoje i brodići koji vode na izlete do poluostrva Sitonije, odnosno do Svete gore.

Ako ste na odmor došli sopstvenim prevozom, svakako da će odlazak do plaže Ksenija (ili Hruzo) biti obavezan, a dane odmora možete upotpuniti i odlaskom do Waterland-a prema Solunu, odnosno samog Soluna, pećine Petralona ili nekog od sela u unutrašnjosti poluostrva. Iz Haniotija vodi i put do simpatičnog letovališta Nea Skioni na zapadnoj obali, u dužini od 9 kilometara.

Shopping / Kupovina / Marketi

Hanioti ima sve što je potrebno za veoma sadržajno letovanje: dva velika supermarketa i dosta malih prodavnica prehrambene robe po gradu, prodavnice garderobe, ulične prodavce voća i povrća i druge robe, kao i poštu, lekarske ambulante koje prihvataju osiguranje iz Srbije, apoteke, rent-a-car agencije.

Restorani i kafići 

Hanioti je bogat tavernama i restoranima, kioscima sa brzom hranom, kafićima, pekarama, picerijama. Jedan od najpoznatijih restorana je restoran Tropicana, a možete posetiti i restoran Zorbas i uživati u nacionalnoj kuhinji.

Plaža

Velika prelepa plaža Haniotija proteže se od priobalnog parka, na njoj postoji mnogo barova koji nude besplatne ležaljke i sportova na vodi. Na desnoj strani plaže je poznati bar na plaži Molos koji je odredište za mnoge mlade, jer se skoro svakodnevno organizuju žurke poznatih DJ-eva. Predlažemo Vam da pored ove plaže u mestu, posetite Glarokavos u blizini Pefkohorija, kao i čuvenu plažu Paliouri, koja ima kristalnu vodu i nestvarno sitan pesak.

 

 

Gradska plaža u Haniotiju je veoma dugačka, sa peskom i sitnim šljunkom, sa postepenom dubinom. Nagrađena je Plavom zastavicom što podrazumeva da se plaža i okruženje redovno održavaju. More je čisto i prozirno i u jeku sezone bez trave i meduza. Plaža je na svojim obodima šira, a prema Pefkohoriju je sitniji pesak, dok je u delu prema Polihronu više kamenita. Uz more je usko šetalište sa klupicama, ali i lep park sa prirodnim hladom koje kupači tokom dana koriste za izležavanje i zaklon od sunca.

 

 

Noćni život i provod

Tokom letnjih meseci centar Haniotija postaje šetalište i splet uskih ulica krase prodavnice, barovi, kafići, taverne i restorani. Bilo da je popodnevna ili večernja, šetnja u centru Haniotija će Vas impresionirati.

To je jedan od najprometnijih regiona Halkidikija i idealno je za porodični odmor, iako ima dosta barova i klubova u kojima možete provoditi svoje večeri, tako da privlači i dosta mladih turista. Osim toga Hanioti je u kratkom rastojanju od Kalitee, poznate po noćnom provodu na Halkidikiju.

 

Hanioti, kao jedna od najživljih i pejzažno različitih destinacija, će Vam svakako omogućiti divan i opuštajući odmor. U ovom mestu nalaze se svi potrebni sadržaji koji će zadovoljiti potrebe i najzahtevnijih turista. Prelepa peščana plaža i blizina okolnih mesta samo su jedne od prednosti Haniotija, a letovanje koje ćete tamo provesti, sigurni smo, želećete da ponovite.

 


 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Hanioti.

 


 

GPS: 40.00238837283399N  23.575265407562256E

 

Podeli:
Pregledano 37113 puta