Kušadasi

Kušadasi je primorski grad u Turskoj i najpopularnije letovalište na Egejskom moru. Nalazi se 95 kilometara južno od Izmira i nazivaju ga još Ostrvo ptica. Kušadasi je pre nekih 20 godina bio malo ribarsko selo. Danas je vodeće turističko mesto u Turskoj, rame uz rame sa svetskim turističkim destinacijama. Mesto je poznato po prelepim plažama, nacionalnom parku koji se nalazi u blizini, istorijskim spomenicima ali i barovima, diskotekama i restoranima.

 

Kušadasi

 

Grad su osnovali Mlečani u 16. veku i tada je bio opasan zidinama čije ostatke i danas možete videti. Kušadasi je izgrađen na mestu gde se nekad nalazio antički grad Neapolis. Do 15. veka su gradom upravljali trgovci iz Đenove i Venecije, a Turci ga osvajaju 1413. godine. Kroz istoriju je više puta menjao ime – prvo su ga nazivali Neapolis, zatim Novi Efes i Scala Nuova, a današnji naziv je kovanica reči ada i kus što znači Ostrvo ptica.

 

Kušadasi

 

Osim uređenih plaža i prelepog mora kojim se može pohvaliti, Kušadasi je i odlična baza za upoznavanje antičkih gradova Efesa, Didima, Prijena i Mileta, koji se nalaze u njegovoj blizini. Na 25 kilometara od grada nalazi se i Nacionalni park. Stari deo grada predstavlja splet neobičnih, uzanih i kaldrmisanih ulica sa simpatičnim kućama u turskom stilu i puno malih restorana i barova.

 

Kušadasi

 

Ostrvo Samos nalazi se prekoputa Kušadasija i put do ostrva traje neka dva sata trajektom. Ovo prelepo ostrvo pripada Grčkoj i poznato je po zelenim planinama, prelepim plažama i brojnim arheološkim nalazištima. Glavne atrakcije na ostrvu su Eupalinos tunel koji je sagrađen u 6. veku pre nove ere. U Arheološkom muzeju čuvaju se bogate zbirke predmeta koji su korišćeni na tom području. Veruje se da je na ovom ostrvu rođena boginja Hera i u tu čast podignut je njen hram koji je nekada imao 135 stubova od čega je danas sačuvan samo jedan. Po mišljenju mnogih najlepši deo ostrva je deo koji se naziva Potami vodopad, sa prelepom prirodom, mnoštvom jezera i vodopada.

 

Kušadasi

 

Nacionalni park Mili nalazi se u gradu Guzelkamli i udaljen je od Kušadasija 25 kilometara. Park se prostire na površini od 28.000 hektara i idealno je mesto za šetnju, relaksaciju ili uživanje na prelepim plažama. Poznat je po bogatoj flori i fauni – naseljuju ga mnoge vrste životinja i ptica, a ovde rastu i neke retke vrste biljaka.

 

Kušadasi

 

Pamukale, ili kako je Turci nazivaju Pamučna tvrđava, nalazi se na tri sata vožnje od Kušadasija. Ovo čudo prirode nastalo je usled velike količine kalcijum karbonata u vodi koja ovde izvire na 17 izvora. Nekada je ovo mesto služilo kao lečilište i spa centar na otvorenom, a legenda kaže da je i Kleopatra ovde dolazila na kupanje. Veliki broj turista svakodnevno dolazi ovde da se okupa u kadama sa mlečno-belom vodom ili da se namaže belim blatom. Nalaze se u blizini grada Denizlija.

 

Kušadasi

 

Ono po čemu je Kušadasi najpoznatiji su prelepe plaže. Bilo da volite stenovite, peskovite ili šljunkovite, gužvu na plaži ili intimniju atmosferu, Kušadasi može odgovoriti i najzahtevnijem turisti. Većina plaža ima barove i restorane na samoj plaži ili u blizini, i svuda možete iznajmiti ležaljke i suncobrane. Najpoznatija plaža je Ladies. Ime datira još od davnina kada su na ovoj plaži dolazile samo žene. Nalazi se u blizini centra Kušadasija i dugačka je 1 kilometar. Na ovoj prelepoj peščanoj plaži nalazi se veliki broj barova i restorana, a najpoznatija je po prelepom zalasku sunca.

 

Kušadasi

 

U centru Kušadasija nalazi se plaža opremljena ležaljkama i suncobranima. U pitanju je Downtown plaža, dosta popularna zbog blizine bulevara na kome se nalazi puno suvenirnica i prodavnica.

 

Kušadasi

 

Plaža Long nalazi se na oko 6 kilometara od grada i dugačka je 20 kilometara. Na njoj se nalazi i veliki akvapark, a plaža je idealna i za ljubitelje vodenih sportova.

 

Kušadasi

 

Green Beach nalazi se na 5 minuta vožnje od centra Kušadasija, u blizini Ladies Beach. Plaža je peščana i dosta mirna, sa suncobranima i ležaljkama koje se iznajmljuju. Postoji i mali peskovit deo na kome možete postaviti svoj suncobran.

 

Kušadasi

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Kušadasi je grad sa puno restorana i barova. Pored tradicionalne turske kuhinje u Kušadasiju možete probati i specijalitete svetskih kuhinja, a na menijima gotovo svih restorana neizbežna je riba. Neki od najboljih restorana su Ali Baba koji je poznat po morskim specijalitetima i restoran Hann koji na meniju ima italijansku hranu, a poznat je po lepom enterijeru i delima svetskih slikara i vajara. Restoran Keyif nalazi se na prelepoj plaži i osim ukusne hrane ovde možete uživati i u turskoj muzici. Još neki od restorana su restoran Yucca, restoran Mezgit, Casablanca, restoran Erzincan i restoran Avlu.

 

Kušadasi

 

Kušadasi važi za grad sa najboljim provodom u Turskoj. Najpoznatiji barovi na plaži su Miracle i Jade. Stari deo grada poznatiji kao Kaleici poznat je kao epicentar noćnog života. Najposećenija je Bar ulica i u njoj se nalaze skoro svi klubovi, a ulaz u bilo koji od njih je besplatan. Popularni su i klubovi Mascaras i Bar 19.

Ostale aktivnosti

U blizini Kušadasija nalazi se Efes. Efes je antički grad koji se nalazi u današnjoj Turskoj i u njemu se nalazilo jedno od Sedam svetskih čuda – hram posvećen boginji Artemidi. Prema legendi osnovale su ga Amazonke, žene ratnice, a smatra se da ime potiče od reči apas što znači Grad Majke Boginje. Nekada je Efes imao 200.000 stanovnika, a grad je bio naseljen od kraja bronzanog dana i smatra se da su prvi stanovnici bili Karijani Leležani. Efes je bio jedan od najbogatijih gradova u mediteranskom svetu. Hram iz Efesa podignut je 550. godine pre nove ere, a danas je od njega ostao samo temelj, odnosno ostaci temelja. Za Efes se zna i da je bilo omiljeno odmaralište Aleksandra Makedonskog prilikom svakog njegovog pohoda, a grad je i rodno mesto Heraklita, osnivača savremene filozofske misli. Osim ostataka hrama ovde možete videti i amfiteatar, Celzijusovu biblioteku, ali i baziliku Svetog Jovana, Hadrijanov hram i ulicu Kariatida.

 

Kušadasi

 

Akvapark Adaland nalazi se u Kušadasiju i jedan je od najvećih i najpoznatijih u Turskoj, ali i jedan od 10 najboljih u svetu. Poznat je po toboganima i brojnim aktivnostima na vodi i zbog toga svake sezone privuče veliki broj mladih i odraslih. U njegovoj blizini nalazi se i Delfinarijum. Tu možete zaplivati sa ovim divnim stvorenjima ili uživati u njihovim predstavama.

 

Kušadasi

 

U blizni Kušadasija nalazi se i Milet, drevni grad koji je nekada bio filozofski centar i rodno mesto Talesa, Anaksimandra i Anaksimanesa. Po Novom zavetu apostol Pavle se ovde sreo sa starešinama efeske crkve neposredno pre nego je zarobljen i odveden u Rim.

 

Kušadasi

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Tursku.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 6492 puta