Saranda

Na jugu Albanije nalazi se Saranda, omanje turističko mesto sa 30.000 stanovnika. Grad se nalazi prekoputa severoistočnog dela ostrva Krf i od grčke granice udaljen je 26 kilometara. Smešten je u zalivu oblika potkovice, između planine i Jonskog mora, u oblasti Valona. Mesto ima preko 300 sunčanih dana godišnje i mediteransku klimu. Saranda je destinacija sa bezbroj prelepih zaliva, plaža, sa stenovitom obalom i prelepim plantažama maslina i limuna. Kroz Sarandu protiču rečice Kalasa, Bistrica i Pavlla koje otiču u more.

 

Saranda

 

U antičkom periodu grad je nosio naziv Onchesmus, a današnji naziv potiče od imena ranohrišćanskog manastira Agioi Saranda, posvećenog četrdesetorici svetih ratnika. Posle revolucije 1990. godine Saranda je grad koji je obnovljen u modernom stilu, a tada je i izgrađeno puno hotela, restorana, barova ali i prelepo šetalište sa palmama.

 

Saranda

 

Saranda je mesto sa prelepim morem i prelepim plažama ali i brojnim znamenitostima. Obližnji Butrint je arheološko nalazište koje je pod UNESCO-vom zaštitom. U blizini je manastir Mesopotam, iz 11. veka, koji je posvećen Svetom Nikoli. Manastir se prvi put spominje 1081. godine u vreme pokreta vizantijske vojske protiv Normana. Manastir Četrdeset mučenika nalazi se na brdu iznad Sarande i odatle se pruža prelep pogled na mesto i more. Iznad Sarande, u jugoistočnom delu grada, nalazi se srednjovekovna tvrđava Lekures sa koje se pruža prelep pogled na grad, Butrint, grčki Krf i prekrasno okruženje.

 

Saranda

 

Verovatno glavna znamenitost Sarande je čuveno Modro oko. Reč je o živopisnom spomeniku prirode koga čini 18 izvora vode iz kraškog tla. Modro oko – Syri i Kalter su vodeni izvori nestvarno plave boje. Nalaze se na 25 kilometara od Sarande, na putu prema Tepeleneu. Mesto je smešteno na nadmorskoj visini od 177 metara, u gustoj šumi četinara. Izvori Syri i Kalter otiču u reku Bistricu, koja dalje ide u Jonsko more. Biljni i životinjski svet ovih predela je takođe jako bogat, a pored živopisnog vodopada u blizini izvora nalazi se i tradicionalni restoran u kome možete uživati u ukusima tradicionalne albanske kuhinje.

 

Saranda

 

Saranda je poznata po prelepim plažama i azurno plavom moru koje je došta zanimljivo roniocima zbog bogatog podvodnog sveta. U blizini mesta nalazi se malo primorsko selo Ksamil sa prelepom plažom. Malo mirnije mesto je selo Lukove koje se takođe može pohvaliti prelepom plažom. Jedan deo plaže je šljunkovit, drugi deo peskovit, a boja mora će Vas sigurno ostaviti bez daha. U severnom delu okruga Sarande nalazi se plaža Borsh, poznatija kao biser južne Albanije. Ovo je i najduža plaža na Jonskom moru, sa dužinom od 5 kilometara. U blizini se nalazi zamak, džamija i Madrasa – islamska škola.

 

Saranda

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Živopisna Saranda poznata je i po lepim kafićima i restoranima, ali i dobrom noćnom provodu. Duž cele obale nalaze se luksuzni hoteli i ugostiteljski objekti. Najpoznatiji restorani su Mare Nostrum Cuisine, restoran tradicionalne hrane La Petite, bar restoran Centrali, restoran Limani i taverna Rrapo. Većina barova u Sarandi noću se pretvara u dobre noćne klubove. Muzika je raznolika, pušta se albanska i grčka ali ima i barova u kojima se možete provoditi uz svetske hitove. Najpopularniji klubovi su 21 Bar, View bar, caffe bar Paparazzi i noćni klub Factory.

 

Saranda

 

Ostale aktivnosti

U neposrednoj blizini Sarande nalazi se antički grad Finiq gde možete videti predmete iz ranog bronzanog doba ali i zaostavštinu civilizacije koja je živela na ovim prostorima tokom 2. veka pre nove ere. Finiq je nekada bio najveći grad ilirskog plemena Chaonians i u njemu je sklopljen mirovni sporazum kojim je završem Makedonski rat. Antički grad je bio prepoznatljiv po amfiteatru koji je u to vreme bio među najvećima. Sinagoga kompleks Sarande se nalazi u blizini gradske većnice. Ove ruševine svedoče o nekadašnjoj moći i imućnosti jevrejske zajednice tokom 5. veka nove ere. Danas je sinagoga pretvorena u baziliku, a mnoge zgrade i prateća zdanja uništene su usled zemljotresa i najezde Slovena.

 

Saranda

 

Krf je jedno od sedam Jonskih ostrva koje je poznato po smaragdnim uvalama, kristalno čistom moru, lepim plažama i nepreglednim maslinjacima. Glavni grad ostrva, takođe Krf, jedan je od najlepših gradova ostrva, poznat po divnim trgovima, uskim ulicama, venecijanskoj i engleskoj arhitekturi i mnogim znamenitostima. U centralnom delu grada nalaze se dve tvrđave, stara i nova. Najpoznatija ulica je Liston. Plaže na Krfu su jedne od najlepših u Grčkoj i većina je označena Plavom zastavicom. Plaža Akaravi je poznata po prelepom pesku i dugačka je 8 kilometara, a može se pohvaliti i time što na njoj možete surfovati ili skijati na vodi. Plaža Paleokastrica se nalazi na severozapadnom delu ostrva i čini je pet malih zaliva. Plaža je šljunkovita, a voda dosta duboka.

 

Saranda

 

Butrint je grad i arheološko nalazište u Albaniji, u blizini Sarande i grčke granice. Ovaj ilirski grad osvojili su Rimljani 167. godine pre nove ere, a kasnije je prešao prvo u vizantijske ruke pa u mletačke. Ovde se nalaze ruševine i ostaci amfiteatra, rimskog kupatila, kapele iz 5. veka, bazilike iz 6. veka, gradska kapija i srednjovekovni mletački zamak iz 14. veka, koji je danas muzej.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Albaniju.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 32386 puta