Nea Kalikratia

Nea Kalikratia se nalazi na svega 40 km od Soluna i zahvaljujući mnogobrojnim prednostima, poput veoma razvijene infrastrukture, prelepih peščanih plaža i čistog mora, predstavlja odličnu destinaciju za letovanje. Nekada malo ribarsko mesto, preraslo je u turističko naselje sa bogatom hotelskom ponudom.

 

 

Nea Kalikratia broji oko 10.000 stanovnika i za razliku od većine primorskih mesta, tokom zime ima dosta posetioca. Nadgrobni spomenik (stela), isklesan u reljefu, koji prikazuje mladu devojku koja drži goluba u levoj ruci, pronađeno je u Nea Kalikratiji i predstavlja remek delo vajarstva koje se danas čuva u Arheološkom muzeju u Solunu. Ovaj prizor je kao ikonografski motiv poznat kod drugih pogrebnih stela iz V veka pre nove ere, pa se pretpostavlja da je nastala negde oko 440. godine pre Hrista.

Ukoliko boravite u Nea Kalikratiji možete posetiti i akropolj Antigonia, blizu sela Nea Gonia. Kralj Makedonije, Antigonos Gonatas izgradio je Antiogoniu 220. godine pre nove ere, na prirodno zaštićenom mestu, na 5 kilometara severno od Kalikratie. Na ovom mestu uskoro je nastao grad koji se brzo razvijao i postao veoma važan. Grad je bio meta Rimljana tokom njihovog pohoda u Makedoniji 168. godine p.n.e.. U XIV veku pominju se dva sela u ovoj oblasti, Gornja i Donja Antigonia.

 

 

Restorani i kafići 

U mestu se nalaze i banke, mesare, pekare, pošta i restorani brze hrane. Giros restorani, tradicionalne taverne i restorani mediteranske kuhinje, nalaze se širom mesta, a jedan od najpopularnijih je Ta Delfinia.

Shopping / Kupovina / Marketi

U Nea Kalikratiji postoje supermarketi, poput Arvanitidisa i Masoutisa, a na 2 km od centra je Lidl, tako da ne morate brinuti kada se radi o snabdevanju. Kod trga, uz more postoji parkić za decu na pesku, u hladu borova. Svakog utorka organizuje se pijaca na kojoj možete kupiti sveže i kvalitetno voće i povrće po nižim cenama, ali i nešto odeće. Nekoliko tezgi sa voćem i povrćem radi svakodnevno.

Plaža

U Nea Kalikratiji glavna plaža zauzima centralni deo i duga je oko 800 metara, idealna je za mlade ali i za porodice sa decom, za koje je posebno pogodno što kristalno čista voda nije duboka. Plaža je jako lepo uređena, ima i dosta barova, gde se možete skloniti od jakog sunca ili provesti nezaboravne noći. Veći deo plaže zauzimaju ležaljke i suncobrani. Osim kristalno čiste vode i zlatnog peska, mnoge će privući i mogućnost da se oprobaju u sportovima na plaži, odnosno odbojci i fudbalu na pesku.

 

 

Plaža ima sve sadržaje i uređeni park u blizini, pa se tokom najjačeg sunca lako možete skloniti u hlad i osvežiti. Problem može predstavljati parkiranje, posebno kada se stvore gužve zbog velikog broja automobila koji se kreću priobalnim autoputem. Duž čitave plaže je šetalište sa barovima, restoranima, kafićima i jako lepim baštama, kao i tradicionalnim grčkim tavernama, gde možete uživati u domaćim specijalitetima.

 

 

Nea Kalikratiju krase i obeležavaju plaže sa zlatnim peskom, sa velikim brojem turista. Ukoliko ste pak pristalica mira i tišine postoje one manje podjednako lepe, sa manjom gužvom. Dostižu širinu i do 30 m, a okružuje ih borova šuma. Takođe, veliki broj plaža sa Plavom zastavicom nalazi se u okolini Nea Kalikratije, pa možete da uživate i u istraživanju. Na 2 km od centra nalazi se čuveni bar Shape, sa mini akva parkom, što je odlično za avanturiste.

 

 

Noćni život i provod

Nea Kalikratija odgovara i najzahtevnijim turistima. Prelepe plaže sa zlatnim peskom, kristalno čista voda, tradicionalne grčke taverne, noćni život, barovi, blizina Soluna, samo su jedne od prednosti koje ovaj grad pruža. Ukoliko izaberete Nea Kalikratiju kao svoju destinaciju, sigurni smo da nećete pronaći lošu stranu Vašeg odmora i da ćete zadovoljiti sve svoje turističke potrebe.

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Nea Kalikratiju.


 

 

 

GPS: 40.30967256778106N  23.06450843811035E

 

Podeli:
Pregledano 32768 puta