Limenaria

Limenaria je jako lepo letovalište koje se nalazi samo 37 km od Limenasa i 22 km od luke Skala Prinos. Prema poslednjem popisu stanovništva, broj stanovnika je oko 3.000, kao i u Limenasu. Drugi je po veličini grad na Tasosu i nalazi se na jugozapadnoj obali ostrva koja preko mora gleda prema impozantnoj planini Atos (Sveta Gora). Limenaria je veoma mirno mesto, koje ni u jeku sezone nema gužve, kako na plaži tako i u gradu. Razlog za to jeste dužina plaže (više od 2 km) i raspored kafića i restorana koji nisu skoncentrisani na jednom mestu već raštrkani duž obale. Limenarija ima i veliko lepo šetalište, počev od luke pa do izlaza iz mesta.

 

Limenarija je postala značajno naselje početkom 20. veka kada je nemačka kompanija Speidel započela eksploataciju rudnika koji su bili bogati kalaminom, rudom cinka koja je izvožena širom sveta. Simbol Limenarije je Palataki, “zamak” na uzvišenju iznad grada, do kojeg vodi lepa staza kroz borove. Limenaria je gradić koji se najviše dopada ljubiteljima primorskih mesta bez gužve, sa dugim šetalištem pored mora, bez gužvi na plaži, plivačima a ne ljubiteljima plićaka, svima koji vole restorane ili bašte pored mora uz tihu muziku i talase. Limenaria Vam omogućava miran i opušten odmor, a od Potosa je udaljena svega 5 minuta vožnje pa je malo više aktivnosti i provoda veoma lako dostupno.

 

 

 

Restorani / Kafići / Barovi 

Limenarija praktično ima dve pešačke zone, levo i desno u odnosu na ulicu koja se spušta od magistrale prema moru. Na levom delu šetališta nalazi se nekoliko restorana brze hrane, nekoliko kafića i dosta restorana. U produžetku šetališta je prometna ulica pored mora sa restoranima, poštom, bankom, picerijom i nekoliko prodavnica. Šetalište koje je desno od policije je u stvari najlepši deo grada. Ono se pruža neposredno uz more pa su tako taverne na samoj obali, u blizini nema kafića pa nema ni glasne muzike te možete na miru uživati u grčkoj, tradicionalnoj hrani tik uz more i uz šum talasa.

Marketi / Shopping

U gradu postoje mesare, ribarnice, pekara, super i mini marketi, manja prodavnica zdrave hrane, ambulanta i nekoliko privatnih ordinacija, poslastičare, kao i suvenirnice i butici obuće i odeće. 

Plaža

U centru Limenarie pored luke je mala, delom peščana plaža sa parkingom u blizini kao i obilje restorana i kioska brze hrane. Sastoji se iz dva dela koji su spojeni stazicama – peščanog, sa blagim padom i kamenitog. Organizovana je, ima ležaljke i suncobrane (besplatno uz piće) i tuševe. Plaža može poslužiti za popodnevno kupanje ali je neuporediva sa najlepšim plažama Tasosa. Ukoliko nastavite ka zapadu doći ćete do duge peščane plaže koja se proteže u dužini od oko 2 km i nalazi se na zapadnom kraju dugačkog šetališta, malo izvan užeg centra grada. Ulaz u vodu je najvećim delom kamenit i bez plićaka, ali nisu svi delovi plaže istog kvaliteta. Opremljena je tuševima, ležaljkama i suncobranima koje ćete u većini beach barova dobiti za nadoknadu poručenog pića, centrima za vodene sportove, restoranima, kafićima i tavernama.

 

 

 

Noćni život / Provod

Limenaria je idealna destinacija za ljubitelje pasivnijeg odmora, mesto gde imate sve što Vam je potrebno u jednom. Večeri možete provoditi u tavernama uz obalu ili nekom od barova, ali ludog noćnog provoda nema. Uvek možete otići do Potosa koji je udaljen svega nekoliko kilometara i gde ima mnogo više noćnih zbivanja. 

Limenaria je takođe odlična baza za obilazak ostrva jer je smeštena na jugu ostrva, gde se nalaze i najlepše plaže: Tripiti – 3 km, Pefkari – 4 km, Psili Ammos – 9 km. Iz Limenarije možete obići selo Teologos, fabriku zlata Iris Gold (2 km), selo Marijes i manastir Presvete Bogorodice.

 


 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Tasos.

 

 

Podeli:
Pregledano 11016 puta