Marbella

Marbelja je grad na jugu Španije, poznata po turizmu, prijatnoj klimi, andaluzijskoj tradiciji i gostoprimstvu. Reč Marbelja se može prevesti i kao predivno more i upravo zbog toga ovo ekskluzivno letovalište privlači veliki broj turista iz čitavog sveta.

 

Marbella

 

Teritorija Marbelje bila je naseljena još u paolitu i u doba neolita, o čemu svedoče iskopine pronađene u planinama u okolini grada. Naziv grada datira iz islamskog jezika. Marbelja se može pohvaliti sa 320 sunčanih dana godišnje i ima prosečnu temperaturu od 19 stepeni tokom cele godine.

 

Marbella

 

Zaštitni znak Marbelje je njen Stari grad – Casco Antigui. Šarmantne kućice i uske kaldrmisane ulice odišu istorijom, a u srcu samog Starog grada nalazi se Narandžasti trg. On je okružen starim arapskim zidom i na njemu se nalaze Gradska kuća, stara guvernerova kuća koja je sagrađena 1552. godine i kapela Santjago. Stari grad zanimljiv je i za šoping i uživanje u nekom od mnogobrojnih restorana ili barova. U centru trga nalazi se Kamena fontana koja je sagrađena 1504. godine. Gradska kuća sagrađena je 1568. godine. Na jednoj strani zgrade nalaze se očuvani kameni natpisi, jedan čak datira iz 1458. godine kada je grad ponovo osvojen od Mavara. Unutrašnjost kuće je bogato uređena, u mudejar stilu, sa muralima na zidovima koji datiraju iz 1572. godine, a na kojima je oslikana scena Hristovog raspeća, prvi grb Marbelje i alegorije božje sile i pravde.

 

Marbella

 

Na ovom trgu nalazi se i crkva Svete Marije sa čijom se izgradnjom počelo 1618. godine. Glavna fasada crkve ukrašena je crvenim kamenom, a ulaz u crkvu urađen je u baroknom stilu.

 

Marbella

 

Muzej Pablo Pikaso nalazi se u Buenavista palati, u zdanju koje je sagrađeno u 16. veku. U muzeju se nalazi preko 200 umetničkih dela i većinu je donirala Pikaso porodica. U sklopu muzeja nalazi se i biblioteka i arhiva, a kada je reč o postavci možete pogledati Pikasove slike, skulpture, crteže, gravure, fotografije i keramičke komade. U Bonsai muzeju možete pogledati veličanstveno drveće i retke vrste biljaka.

 

Marbella

 

Bazilika Vega del Mar je sagrađena u 4. veku od strane Vizigota. Jedna je od retkih primera severno-afričke gradnje i veruje se da je ova bazilika korišćena kao nekropola. Nalazi se u blizini ušća reke Guadalmina.

 

Marbella

 

Obala Marbelje dugačka je 27 kilometara i na njoj se nalazi preko 20 prelepih plaža. Većina plaža nagrađena je Plavom zastavicom i sigurno će ispuniti svačija očekivanja, bilo da tražite mirnije plaže ili plaže sa bogatijim provodom.

 

Marbella

 

U samom centru grada nalazi se plaža Venus. Dugačka je oko 500 metara i široka 40 metara, a čitavom svojom dužinom prekrivena je crnim peskom. Plaža je dosta posećena, a nudi i puno mogućnosti za sportove na vodi. Na njoj se nalazi i nekoliko restorana ali i igralište za najmlađe. Malo dalje od nje, u blizini luke, nalazi se plaža Bajadila. Dugačka je 700 metara i takođe je prekrivena crnim peskom. Plaža je dosta dobro opremljena i jako je popularna kod turista. Ako ste u Marbelji onda svakog dana možete odlaziti na neku novu plažu. Još neke od marbeljskih plaža su Nueva Andalucia, Puerto Banus, Rio Verde, El Ancon, plaža Fontanilla, plaža El Faro, plaža Vibora i plaža Calahonda.

 

Marbella

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Marbelja je pravi raj na zemlji kada je reč o hrani. Najviše se konzumiraju riba i specijaliteti od morskih plodova. Glavni specijaliteti su tapas i paelja, a hrana je dosta začinjena i ukusna. Fuzija je restoran koji je dosta pristupačan kada je o cenama reč a poznat je i po prijatnom ambijentu i jako ukusnoj hrani. Jako lep pogled pruža se iz restorana Al Bacar koji nudi veliki izbor španskih vina ali i jako ukusne andaluzijsko-mediteranske specijalitete. Poznat po jako ukusnoj hrani je i restoran Marco Dalli osnovan 1987. godine. Najbolju francusku i skandinavsku kuhinju možete probati u restoranu Pepper grill. Poznati restorani su i Finca Besaya i Villa Tiberio.

 

Marbella

 

Najbolji barovi u Marbelji su bar Suite, Scream Disco, Sinatra Bar, Havana bar. Noćni klub Olivia Valere je jedan od najpopularnijih i ima veliki podijum, nekoliko barova i terasu na otvorenom, ali ima i restoran. Najpopularniji klub je La Comedia i on je jedan od najstarijih klubova u Marbelji.

Shopping / Marketi

Marbelja je jako interesantna i kada je o šopingu reč s obzirom da ima puno hipermarketa, prodavnica i butika markirane garderobe. U Starom gradu se nalazi veliki broj suvenirnica i butika. Puerto Banus je dobro mesto za šoping, a popularna je i buvlja pijaca Nueva Andalucia koja je otvorena svake subote. Najpopularniji tržni centar je La Canada i u njemu se nalazi više od 30 prodavnica mešovite robe, supermarket, restoran i kafić, a možete posetiti i bioskop.

Ostale aktivnosti

Gibraltar je teritorija Ujedinjenog Kraljevstva koja se nalazi na južnom rtu Pirinejskog poluostrva, između Atlanskog okeana i Sredozemnog mora. Simbol Gibraltara je Gibraltar Rok, monolitni rt ali i bogata flora i fauna. Ovde se nalazi i zamak Muris, srednjovekovno utvrđenje koje je imalo jako važan strateški značaj u prošlosti.

 

Marbella

 

Kada ste u ovom delu Španije morate posetiti Malagu, glavni grad istoimene provincije. Teritorija ovog grada bila je naseljena još u praistoriji i ovde možete obići Rimski teatar iz 1. veka, tvrđavu Hibralfaro koja je sagrađena u 14. veku, palatu Alkazaba, katedralu Malage i baziliku i kraljevstvo svetilište Svete Marije od Viktorije.

 

Marbella

 

Regija Kosta del Sol je jako interesantno područje. Osim većih gradova interesantni za obilazak su i Toremolinos, Algesiras, Kordoba, Nehra i Ronda.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Španiju.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 27872 puta