Cordoba

Grad koji je dugo bio centar kulture i nauke Andaluzije je Kordoba, nekadašnja prestonica mavarskog kraljevstva Al-Andalus. Kordoba se nalazi na jugu Španije, na Pirinejskom poluostvu. Glavni je grad istoimene pokrajine i treći najveći grad u Andaluziji.

 

 

Kordobu su osnovali Kartažani. U dalekoj istoriji bila je pod različitim upraviteljima: 152. godine pre nove ere osvojili su je Rimljani, a u 6. veku pala je pod Vizigotima. Arapi je osvajaju 711. godine. Od 756. godine do 1035. godine grad je sedište Kordopskog halifata. Dolaskom pod vlast Kastilje, 1236. godine, razvoj grada se zaustavlja i dosta nazaduje u poređenju sa Madridom i Toledom.

 

Cordoba

 

Kordoba je prelepi grad u kome se dosta vidi arapski uticaj, na osnovu maurske arhitekture. Veliki broj građevina sačuvan je iz perioda arapske vladavine.

 

Cordoba

 

Jedna od značajnijih građevina je Velika džamija, danas katedrala La Mezquita. Nazivaju je još i Abd-ar-Rahmanova džamija. Građena je od 785. godine pa sve do 10. veka. U 16. veku španski vladari su je preimenovali u katedralu La Mezquita, a ovo zdanje predstavlja jedan od bitnijih spomenika islamske arhitekture i umetnosti. Ovo arhitektonsko remek-delo poznato je još i pod nazivom Muzej 1000 stubova. 

 

Cordoba

 

Iz rimskog perioda danas je ostao most sa lukovima preko reke Gvadalkivir. Sa zanimljivog kamenog mosta pruža se lep pogled na stari deo grada. U doba Rimljana ceo grad je opasan bedemima, kulama i kapijama. Kasnije su Arapi na rimskim ruševinama podigli zidine i taj deo između njih je stari deo grada.

 

Cordoba

 

U Kordobi se nalazi i oko 15 crkvi i kapela. Kada je reč o muzejima posebno su zanimljivi Muzej inkvizicije, Arheološki muzej, Sefardska kuća i andalužanska kuća iz 12. veka u kojoj su izloženi eksponati.

 

Cordoba

 

Najpoznatiji trg u Kordobi je trg posvećen Svetom Rafaelu, zaštitniku grada. Ovaj trg nalazi se u blizini rimskog mosta.

 

Cordoba

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Španiju.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 8908 puta