Malaga

Malaga je drugi po veličini grad Andaluzije i nalazi se na krajnjem zapadu Mediterana, na oko 100 kilometara od Gibraltara. Grad je okružen planinskim vencima i kroz nju protiču reke Gvadalmendina i Gvadalorse, koje se ulivaju u Mediteransko more.

 

Malaga

 

Malaga je grad koji je istorijski dosta bogat pa ga s razlogom smatraju otvorenim muzejom. Može se pohvaliti jako dugom istorijom – za više od 3000 godina svoj “pečat” ovde ostavili su Feničani, Rimljani, Arapi i mnogi drugi narodi. Grad je poznat i po prelepim peščanim plažama ali i kao rodno mesto jednog od najvećih slikara svih vremena, Pabla Pikasa.

 

Malaga

 

Teritorija današnje Malage bila je naseljena još u praistoriji, o čemu svedoče arheološki ostaci kao što su dolmeni iz Antekere i pećine Pileta i Nerha. Grad su osnovali feničanski moreplovci u 8. veku pre nove ere.

 

Malaga

 

Simbol grada je Alcazaba. Ovo maorsko utvrđenje izgrađeno je u 8. veku na brežuljku u samom srcu grada. Pored ulaza nalaze se i ostaci rimskog pozorišta. Iznad ruševina se nalazi strma staza koja vodi do tvrđave Gibralfaro čiji temelji potiču još iz doba Feničana, a sagrađena je u 14. veku.

 

Malaga

 

U muzeju Pikaso nalaze se neka njegova dela, ali i dela od keramike i skice. Zgrada muzeja izgrađena je u periodu od 1861. godine do 1997. godine. Nalazi se u centru grada, samo nekoliko minuta od Servantesovog pozorišta.

 

Malaga

 

Rimski teatar datira iz 1. veka i otkriven je 1951. godine. Izgrađen je u doba Oktavijana Avgusta i upotrebljavao se do 3. veka, a Arapi su ga koristili kao skladište materijala u toku izgradnje Alkazabe.

 

Malaga

 

Katedrala Malage poznatija pod nazivom katedrala De La Enkarnasion započeta je u doba hrišćanskog osvajanja grada 1528. godine. Gradnja je trajala skoro dva veka i i dalje joj nedostaje jedan deo. Južna kula katedrale još nije završena i zbog toga je nazivaju i La Manquita što znači sakata. Bazilika i Kraljevsko svetilište svete Marije od Viktorije potiče iz 17. veka i ovaj marijanski centar posvećen je kultu device Marije od Viktorije. Zanimljiv ukras grada je i spomenik Hoseu Mariji Torihosu koji potiče iz 19. veka. Spomenik je posvećen španskom liberalu poreklom iz Malage koji je ovde pogubljen, a čiji se posmrtni ostaci nalaze ispod velikog obeliska na trgu Plaza de la Mersed.

 

 

Posebna priča su plaže Malage. One su prostrane i lepo uređene, sa jako lepim peskom. Plaža La Malagueta je najpopularnija plaža. Kompletno je opremljena, sa kabinama za presvlačenje i parkingom. Banos Del Carmen je plaža koja je i jako popularno mesto za piknik. Plaža ima šumski park, restoran i parking. La Caleta je plaža koja je omiljena meštanima i prilagođena je porodicama. Plaža El Candado je prostrana i jako popularno mesto za ronjenje i jedrenje. Možete obići i plažu El Palo.

 

Malaga

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Malaga je poznata kao mesto koje obiluje raznovrsnim specijalitetima, a najviše se pažnje poklanja mediteranskoj kuhinji i plodovima mora. Zaštitni znak je riba, posebno specijalitet peskaito frito. U pitanju su komadi sitnije ribe, pržene na žaru, a konzumira se uz ohlađeno vino. Nacionalni specijalitet je la paulla, pita od krompira, koju možete probati u lokalnim tapas barovima. Najpoznatiji restoran brze hrane u gradu je La Casita de la Patata. Najpoznatiji restorani su restoran La Amador, restoran La Barra de Zapata i restoran Kartxo.

 

Malaga

 

Malaga može dosta ponuditi i kada je o noćnom životu reč. Bilo da volite barove, dance, house ili hip-hop i rnb klubove, jazz ili reggae barove, Malaga će Vas oduševiti. Najpopularniji vinski bar je Bodega el Pimpi. ZZ Pub je zanimljivo mesto za izlazak. Preko dana je mirnija atmosfera, a uveče se pretvara u pravi klub. Jedan od većih klubova je Sala Wenge. Najpopularniji klub u gradu je Weekend.

Ostale aktivnosti

Pravi raj na zemlji su vrtovi Pedra Luisa Alfonsa. Poznati su po simpatičnim drvoredima narandži, lepim fontanama, velelepnoj zgradi gradske kuće koja se nalazi uz sam vrh i visokim palmama koje se nadvijaju nad njima.

 

Malaga

 

Paseo del Parque je zanimljiv park u blizini luke Malage. Ovo je jedna od najvećih botaničkih riznica koja osim prelepe flore sadrži i jako lepe skulpture i fontane. Zimi se ovde održavaju koncerti na otvorenom, a u blizini se nalazi i luka Palmeral de la Sorpresas, jedna od najstarijih u svetu, u kojoj su smešteni brojni kafei i restorani.

 

Malaga

 

Malaga je dosta dobro pozicionirana i od nje lako možete stići do obližnjih gradova Andaluzije, poput Granade, Marbelje, Sevilje i Kordobe.

 

Malaga

 

Granada je glavni grad istoimene provincije u Andaluziji. Grad je manji, ima oko 250.000 stanovnika. Alhambra, crvena tvrđava, zaštitni je znak ovog grada. Zbog prelepog kompleksa palata i parkova nazivaju je još i mavarskim Versajem.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Španiju.

 

 

Podeli:
Pregledano 18530 puta