Monte Carlo

Monte Carlo je najbogatiji grad u Evropi. Nezvanično je glavni grad Kneževine Monako i ukupno ima oko 15.000 stanovnika. Grad se nalazi na Azurnoj obali i jedan je od najposećenijih u ovom delu Evrope. Poznat je po glamuru i bogatstvu, velikom La Grand Casinu, četvrti Saint Michele i Saint Roman i prelepoj plaži Larvoto.

 

Monte Karlo

 

Smatra se da je ovo područje bilo naseljeno prvo od strane grčkih doseljenika koji su na ovom mestu podigli hram Heraklesu Monoikosu. Iako mala, država Monako je u istoriji promenila dosta vladara, a najveći pečat ostavila je porodica Grimaldijevih koja je ovom teritorijom vladala od 1295. do 1509. godine. Jedan period je bio pod upravom Italije, 1860. godine Bečkim kongresom, a kasnije je ponovo vraćen Francuskoj.

 

Monte Karlo

 

Sigurno glavna atrakcija Monte Carla je Velika nagrada Monaka. U pitanju je čuvena trka Formule 1 koja se vozi na ulicama ovog grada. Staza je duga 3340 metara i vozači je tokom trke pređu 78 puta. Ova staza je jedna od najozbiljnijih u svetu s obzirom na mnoge krivine koje vozačima otežavaju vožnju.

 

 

Opera iz Monte Carla poznata je kao jedna od najboljih u svetu. Izgrađena je 1878. godine i jedno je od najlepših zdanja u Monte Carlu. Za posetioce i zaljubljenike u klasičnu muziku otvorena je u periodu od novembra do juna. U njoj se izvode dela Mocarta, Rosinija, Pučinija i ostalih svetski priznatih kompozitora.

 

Monte Karlo

 

Na poluostrvu La Roše, malo izdignutija od svoje okoline, nalazi se prinčeva palata koja je izgrađena u 13. veku. Ovu palatu možete i obići u okviru tura koje se u Monte Carlu organizuju.

 

Monte Karlo

 

Obližnji Monako je takođe zanimljiv za obilazak. On je i jedna od najmanjih država na svetu. U muzeju Okeanografije u Monaku nalazi se najstariji akvarijum na svetu u kome žive neke od retkih vrsta riba. U Monaku se nalazi i botanička bašta Žardin Egzotik u kojoj raste preko 7000 vrsta biljaka. Zanimljiva za obilazak je i Japanska bašta u aveniji Princeze Grejs. Simbol Monaka kada je o istoriji reč je rimsko-vizantijska katedrala u kojoj su sahranjeni bivši vladari Monaka. Katedrala je sagrađena od belog kamena. Kolekciju starih automobila možete pogledati u Teras de Fontvilju. Monako je podeljen na 6 četvrti: Stari grad se naziva Monaco Ville, La Condamine je lučka zona i tržni centar, Monte Carle je stambeni deo u kome se nalaze kazina, Fontvieille se nalazi uz samo more, deo sa plažama je Le Larvotto i Les Moneghetti je stambena zona koja se nalazi na severozapadu.

 

Monte Karlo

 

Jedna od najlepših plaža u ovom delu Azurne obale je plaža Larvoto. Ova čista i jako lepo uređena peščana plaža je idealna za ljubitelje sportova na vodi. Plažu nadgledaju i spasioci pa je bezbedna za porodice sa malom decom. U blizini plaže nalazi se veliki broj lepo opremljenih barova i restorana.

 

Monte Karlo

 

Plage de Passable Beach je plaža koja je od Monte Carla udaljena nekih 30 minuta. Prelepa mermerna plaža nalazi se severozapadno od mesta Saint Jean Cap Ferrat i poznata je po kristalno čistoj vodi.

 

Monte Karlo

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Odlično mesto za ispijanje koktela na Levroto plaži je La Note Bleue bar. Bar se nalazi na samoj plaži i poseduje deo namenjen samo gostima, sa ležaljkama, suncobranima i baldahinima. Tradicionalnu hranu Monaka možete probati u restoranu La Rose des Vents koji se nalazi takođe na Levroto plaži. Neki od najboljih restorana u Monte Carlu su restoran Ischia, restoran Blue Bay, luksuzni restoran Joel Robuchon, restoran Avenue 31, restoran Maya Bay i restoran Valentin. U glamuroznom Monaku nalaze se i neki od najglamuroznijih restorana u Evropi. Jedan od najboljih restorana je Louis XV. Ovaj luksuzni restoran poznat je po prelepim lusterima i slikama, fantastično uređenoj unutrašnjosti ali i jako ukusnoj francuskoj hrani koja se služi uz najbolja francuska vina. Najbolji italijanski restoran u Monaku je Il Terrazzino.

 

Monte Karlo

 

Najbolji klubovi u Monaku su Jimmyz, klub Living Room u kome često gostuju popularni DJ-evi, klub Le Twiga i Monte Carlo bar.

Shopping / Marketi

Monako je poznat po buticima svetskih brendova. U neposrednoj blizini Place du Casino nalazi se preko 40 butika. Veliki broj butika i tržnih centara nalazi se u aveniji Monte Carlo and Allee Francois Blanc.

Ostale aktivnosti

Nica je od luksuznog Monte Carla udaljena nekih 20 kilometara. Kada pričamo o njoj slobodno možemo reći da je ona jedan od najposećenijih gradova u celoj Evropi. Nica je poznata po prelepim trgovima, a posebno se izdvaja trg Massena sa prelepim italijanskim zgradama.

 

Monte Karlo

 

Drugi najpoznatiji trg u Nici je trg Garibaldi koji je sagrađen u 18. veku. Na njemu se danas nalazi spomenik Garibaldiju. Simbol Nice je luk Venet koji je delo Bernarda Veneta. Na trgu Saleya nalazi se poznata cvetna pijaca, a u njegovoj blizini je i trg Palate na kome se često održavaju koncerti.

 

 

Manastir Notre Dame od Simijea iz 17. veka je još jedna atrakcija Nice. Ovde možete čuti zanimljive priče o životu monaha koji su boravili ovde ali i pogledati nekoliko remek dela slikarstva. Najveća crkva u Nici je bazilika koja je izgrađena u gotičkom stilu 1868. godine.

 

Monte Karlo

 

Šarmantan Sainte Maxime je od Monte Carla udaljen nekih 120 kilometara. Grad se može pohvaliti sa više od 10 kilometara prelepih peščanih plaža. La Nartelle je poznata po jako lepom pesku i prelepom moru koje je zanimljivo za surfovanje i bavljenje sportovima na vodi. La Croisette je jako lepa, osunčana peščana plaža koja uvek privuče veliki broj turista. Na plaži možete uplatiti i kurs jedrenja i okušati se na talasima prelepog mora. Najpopularnija plaža za ronjenje je plaža La Madrague. Dosta popularne plaže su i Garonnette i plaža Slonova koje se nalaze na istoku. Ove prelepe plaže idealno su mesto za skijanje na vodi i jet ski.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Leto.

 

 

Podeli:
Pregledano 19367 puta