Menton

Menton je gradić koji se nalazi između Monaka i granice sa Italijom. Ovaj šarmantni grad poznat je po lepom starom gradu, atraktivnim vrtovima, finoj klimi i lepim, mirnim plažama. Zbog svega ovoga nazivaju ga biserom Francuske. Menton je još poznat po Festivalu limuna koji se ovde organizuje svakog februara. Menton je grad sa 316 sunčanih dana godišnje i okružen je planinama poput Mon Ažela, Planine medveda i planine Bersoa.

 

Menton

 

Grad počinje da se razvija u turističko mesto u 19. veku kada postaje interesantno mesto britanskoj i ruskoj aristokratiji. Najpoznatije atrakcije Mentona su bazilika Svetog Arhanđela Mihaila, Muzej lepih umetnosti, Bašta skulptura, Muzej regionalne praistorije, Ruska crkva, pijaca Karei i vrt Kampanin.

 

Menton

 

Muzej regionalne praistorije najpoznatiji je po lobanji paleolitskog čoveka koja je tu izložena. Ona je pronađena 1884. godine u blizini Mentona. Ruska crkva je u Mentonu sagrađena 1892. godine na inicijativu vojvotkinje Anastasije. Na izgledu ove prelepe crkve radio je danski arhitekta Hans Georg Tersling, a on je dizajnirao i mnoge druge impresivne zgrade poput Muzičkog štanda, hotela Aleksandra i palate Vial.

 

Menton

 

Noviji deo grada poznat je po antičkim hotelima na kojima su radili i neki od najpoznatijih arhitekata. Na svakom koraku u gradu nalaze se izuzetno sređeni cvetni kružni tokovi. Stari deo grada je priča za sebe i predstavlja lavirint uskih ulica koje su spuštaju od brda Colla Rogna do stare luke. Stari deo grada zaštićen je od 1939. godine. Najprometnija pešačka zona koja direktno izlazi na vrt Kampanin poznata je po mnogobrojnim buticima i restoranima.

 

Menton

 

Od 1930. godine organizuje se Karneval zlatnog voća u ulici Republike. Ideja je nastala godinu dana ranije kada je vlasnik jednog hotela organizovao izložbu cveća i agruma. Festival limuna je prvi put organizovan 1934. godine. I danas se svake godine organizuje od kraja februara do marta kada na ulice Mentona dođe i do 200.000 posetilaca.

 

Menton

 

Menton je najlepši cvetni grad u Francuskoj. Botaničke bašte se nalaze na svakom koraku. Egzotična botanička bašta Val Rame nastala je 1905. godine i trenutno pripada Prirodnjačkom muzeju Francuske. Baštu Jardin Fontana Rosa napravio je španski romansijer. Poznate botaničke bašte su i Park du Pian koji je poznat po maslinama i vrt vile Marie Serene. Na oko par kilometara od grada nalazi se staklena bašta Serre de la Madona i vrt Colombieres koji je projektovao sin Napoleona III.

 

Menton

 

Osim po najdivnijem cveću Menton je poznat i po lepim plažama. Većina plaža je prostrana, neke su široke i do 30 metara. Ima i peskovitih i šljunkovitih i generalno su plaže mirne i nisu natrpane turistima. Kada se govori o plažama posebno se ističe njihova čistoća i uređenost. Svaka plaža poseduje tuševe. Najpoznatije plaže u Mentonu su Plage de Borrigo koja je šljunkovita i popularna kod lokalaca, Plage du Casino, Plage du Marche i Plage Sablettes.

 

Menton

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Dva restorana iz Mentona nagrađena su Mišelinovom zvezdicom. U pitanju su restorani Le Mirazur i Le Paris Rome. Ono što ovde morate probati su pichade, socca, panis, barbajuan, bakalar i hleb fougasse. Svakog avgusta se u Mentonu održava i manifestacija kada se građani okupljaju oko džinovske supe od mesa i pasulja. Neki od najpoznatijih restorana u Mentonu su restoran Mirazur, restoran Le Galion, restoran La Table doc, restoran Le Petit Resto, restoran La Rotonde Menton, restoran A boire a manger i restoran Le Paris Palace.

 

Menton

 

Shopping / Marketi

Gradić je poznat po pijaci koja radi više od 100 godina, a na kojoj možete kupovati hranu, parfeme, začine i još puno toga. Mala pijaca Carei nalazi se na početku istoimene doline. Na glavnom šetalištu Mentona nalaze se poznati butici u kojima možete pazariti, ali i po koja suvenirnica.

Ostale aktivnosti

Menton je od Nice udaljen nekih 40 minuta vožnje. Nica je poznata po prelepim trgovima, a posebno se izdvaja trg Massena sa prelepim italijanskim zgradama. Jedan je od najposećenijih francuskih gradova. Manastir Notre Dame od Simijea iz 17. veka je još jedna atrakcija Nice. Ovde možete čuti zanimljive priče o životu monaha koji su boravili ovde ali i pogledati nekoliko remek dela slikarstva. Najveća crkva u Nici je bazilika koja je izgrađena u gotičkom stilu 1868. godine.

 

Menton

 

Na polovini puta između Mentona i Nice nalazi se i prelepi Monako. U Monaku se nalazi botanička bašta Žardin Egzotik u kojoj raste preko 7000 vrsta biljaka. Zanimljiva za obilazak je i Japanska bašta u aveniji Princeze Grejs. Simbol Monaka kada je o istoriji reč je rimsko-vizantijska katedrala u kojoj su sahranjeni bivši vladari Monaka. Katedrala je sagrađena od belog kamena. Kolekciju starih automobila možete pogledati u Teras de Fontvilju.

 

Menton

 

Jedna od najlepših plaža u ovom delu Azurne obale je plaža Larvoto koja se nalazi u Monaku. Ova čista i jako lepo uređena peščana plaža je idealna za ljubitelje sportova na vodi. Plažu nadgledaju i spasioci pa je bezbedna za porodice sa malom decom. U blizini plaže nalazi se veliki broj lepo opremljenih barova i restorana.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Leto.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 13158 puta