Moskva

 

Moskva je prestonica Rusije i njen glavni ekonomski, kulturni, turistički, finansijski i obrazovni centar. Leži na reci Moskvi i jedan je od najbogatijih i najmnogoljudnijih gradova na svetu. Klima u ovom delu Rusije je kontinentalna pa su tako leta u Moskvi topla i vlažna sa temperaturom  do 25 stepeni, a zime duge i hladne sa prosečnom temperaturom oko -10 stepeni. 

 

 

Centar Moskve je Crveni trg koji je i njen najposećeniji deo. Okružuje ga jedan deo Kremlja, a u njegovoj blizini nalazi se i crkva Svetog Vasilija i Lenjinov mauzolej. Prvi put se u istoriji pominje u 15. veku i prvobitno je ovaj trg bio pijaca. U Lenjinovom mauzoleju izloženo je balsamovano telo Vladimira Lenjina, oca boljševičke revolucije. Ulaz u mauzolej je slobodan i nije otvoren ponedeljkom i petkom. Crkva Svetog Vasilija, koja je u blizini trga, izgrađena je u periodu od 1555. do 1561. godine. Danas se u njoj nalazi muzej. 

 

 

Jedan od najboljih muzeja u Moskvi je Puškinov. U ovom muzeju izložena su dela umetnika sa zapada i stalna su postavka najveća impresionistička i postimpresionistička umetnička dela. 

 

 

Kremlj je nešto što nikako ne smete da propustite. U ruskoj istoriji jedno je od najbitnijih mesta zbog mnogih bitaka koje su se ispred njega odigrale, zbog toga što je više puta bio okupiran od strane neprijatelja ali i zbog svih bitnih svečanosti koje su se tu održale. Danas je Kremlj jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja na svetu u kome su izložena neprocenjiva umetnička dela. Jedna od atrakcija je kula Spasskaya koja važi za jednu od najlepših u čitavoj Moskvi. 

 

 

Baljsoj teatar jedan je od najpoznatijih u svetu i posle milanske Scale najveći. Njegovo osnivanje počelo je 1825. godine. U njemu se svakodnevno održavaju predstave baleta i opere i jedan je od najstarijih i najcenjenijih baletskih i operskih pozorišta u svetu. Glavni arhitekta koji je radio na izgradnji ovog zdanja je Osip Bove. 

 

 

Galerija Tretjakov je još jedan moskovski muzej poznat u svetu. U njemu su centralna postavka dela ruske umetnosti, a poseban akcenat se stavlja na kolekciju ruskih ikona. 

 

 

Novodevichy manastir je izgrađen početkom 16. veka i danas je jedan od najočuvanijih spomenika kulture u Rusiji. Ujedno je ovo zdanje i manastir i tvrđava. U njegovoj blizini nalazi se i čuveno groblje na kome su sahranjeni ruski velikani poput Čehova, Gogolja, Stanislavskog, Jeljcina i mnogih drugih. 

 

Restorani / kafići / noćni provod

 

Veliki broj restorana postoji u Moskvi. I oni sa najistančanijim ukusom uvek će pronaći zanimljivo mesto za ručak ili večeru. Što se tiče kuhinje, dosta toga se ovde izmešalo pa tako osim tradicionalnih ruskih specijaliteta možete pronaći restorane sa italijanskom, francuskom, japanskom, orijentalnom i svim ostalim kuhinjama sveta. Neki od najpoznatijih i najposećenijih restorana koje bismo mogli da izvojimo su Admiral Benbow Tavern, Bela Rusija, Noah Ark… Što se tiče kafea najpoznatiji je Pushkin, koji je omiljeno mesto za mlade i otvoren je 24 sata dnevno; zatim  Babuškini Blintčiki u kome možete probati više od 40 vrsti palačinki spremljenih na tradicionalni ruski načun, Uzbekistan i mnogi drugi. Noćni život u Moskvi je veoma buran i raznovrstan i najveći broj klubova i noćnih barova nalazi se u Tverskoj ulici, koja je poznata kao dosta skupa i luksuzna zona noćnog života u Moskvi. The city space bar and lounge je jedan od najboljih koktel barova u Moskvi. Propaganda je jedan od najposećenijih barova koji se sastoji iz restorana, bara i kluba sa techno muzikom. Pored ova dva, veliki broj mladih ljudi privlači i klub A Priori.

 

 

Shopping / marketi

 

Najbogati izbor suvenira nalazi se u centru Moskva. Najjeftinije  suvenire možete pronaći na Izmaylovskiy Marketu. Tržni centar GUM nalazi se u blizini Crvenog trga. Danas je jedna od najskupljih robnih kuća koja svojim izgledom i arhitekturom pleni i ostavlja bez daha. Na aveniji Ryaznansky Prospekt nalazi se veliki tržni centar Gorod. Osim najpoznatijih svetskih brendova možete ručati u finim restoranima ili posetiti veliki  bioskop koji se nalazi u sklopu tržnog centra. U blizini stanice Kijevski nalazi se još jedan veliki tržni centar. Evropeiskiy je otvoren 2006. godine i ovde možete pronaći radnje mnogih svetskih brendova poput Levisa, Kelvin Klajna i ostalih. 

 

Ostale aktivnosti

 

Moskva je grad festivala. Velika je verovatnoća da ćete tokom posete gradu naići na neki od mnogobrojnih koji se organizuju. Prestizna ruska nedelja mode odrzava se u aprilu. Drzavni festival fotografije Photoforum takođe se održava u aprilu. Internacionalni filmski festival se održava u junu. Ukoliko ste u Moskvi tokom jula nikako ne bi trebalo propustiti Letnji baletski festival. Najbolja ruska vina možete probati u novembru, na festivalu vina. 

 

 

Sankt Petersburg se nalazi na oko 6 sati vožnje od Moskve i do njega svakodnevno saobraća 13 vozova. Nedaleko od Moskve nalazi se i Zlatni prsten. U pitanju je kompleks drevnih gradova sa građevinama od kojih zastaje dah. Skoro sve agencije organizuju izlete do ovih istorijskih mesta. 

 

 

U muzeju Kubinka Tank nalazi se jedna od najvećih kolekcija borbenih oklopa. Nalazi se na sat vremena zapadno od Moskve. 

 

 

Moskva – Lenjinova rezidencija je mesto okruženo prelepom prirodom. Nalazi se u blizini grada i u sklopu rezidencije može se obići i muzej u kome su izloženi predmeti koje je on nekada koristio. U mestu Melikhovo, južno od Moskve, nalazi se Čehovljeva kuća. Ovde je on živeo i stvarao i ovo mesto mu je bila i jedna od najvećih inspiracija za dela. 

 

Cene putovanja u Moskvu možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

Podeli:
Pregledano 5529 puta