Nea Iraklia

Nea Iraklia je letovalište na zapadnoj obali poluostrva Halkidiki sa fantastičnim pogledom na plavetnilo Egeja, zaliv Termaikos i planinu Olimp. Nalazi se na udaljenosti od 35 km od Soluna u pravcu ka Halkidikiju. Današnji naziv dodelili su mu izbegli Grci iz Male Azije, koji su, stigavši ovamo, osnovali obalsko selo i nazvali ga po svojoj postojbini – mestu Iraklia u Mramornom moru, dodajući predznak Nea, što u prevodu sa grčkog znači ‘Nova’. 

 

 

Naselje je idealno polazište za izlete do Soluna, susednih i plaža na Kasandri, a na 30-ak kilometara je i Waterland akva park. Arheološki naselje je poznato i po tome što je ovde pronađen prelepi srebrni kivot (ćivot) koji se čuva u Arheološkom muzeju u Solunu. To je mali kovčeg iz IV ili V veka sa reljefima koji prikazuju scene iz Starog i Novog zaveta. Na njemu se nalaze predstave Isusa između apostola Pavla i Petra, Mojsija koji na planini Sinaj prima deset zapovesti i druge. Na 2,5 km odavde je i naselje Agios Pavlos, gde se veliki broj stanovnika bavi vinogradarstvom, a grožđe i vino su i najvažniji izvozni proizvod cele opštine.

 

 

Karakteristike mesta

Nea Iraklia broji manje od hiljadu stanovnika i  idealna je destinacija za pristalice mirnog i porodičnog odmora. Obiluje tavernama, restoranima i prodavnicama, dok se ne može pohvaliti noćnim životom, pa je za one željne te vrste provoda prava destinacija susedna Nea Kalikratia.

Plaža

Plaža Nea Iraklia smeštena je u južnom delu istoimenog naselja. Glavna plaža ovog naselja je sa izuzetno čistim, krupnim peskom, a voda topla i kristalno čista. Bitna karakteristika plaže je da se postepeno ulazi u dubinu, pa je odlična za porodice sa malom decom. Ova lepa plaža pruža se u dužini od preko 500 metara i prilično je prostrana. Plaža je sa suncobranima sa krovom od trske i ležaljkama.

 

 

Na plaži se nalazi i beach bar gde se možete osvežiti i skloniti od najjačeg sunca. Plaža ima dobar pristup za sve, a idealna je za porodice i one koji traže muziku i sunce. Ovde možete postaviti i Vaše suncobrane i ležaljke, a tu su i tuševi i spasilac koji brinu o Vašoj bezbednosti. Ukoliko volite šetnju, plažom možete prošetati i do Sahara Beach plaže koja se nalazi u produžetku, ka jugu, a možete posetiti i Nea Kalikratiju, udaljenu skoro 5 kilometara. Mesto je idealno za miran odmor ali i obilazak Soluna i okoline zbog neposredne blizine.

 

 

 

 


 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto.

 

 

GPS: 40.33457207195564N  23.019919395446777E

 

Podeli:
Pregledano 19838 puta