Nea Potidea

Nea Potidea je osnovana 1922. godine od strane doseljenika iz istočne Trakije na mestu antičke Potidee ili Palinija. Istorija ovog malog mesta seže do ranog 17. veka kada je još bilo Korintska kolonija. Povoljan strateški položaj imao je veliki uticaj na dalji razvoj Nea Potidee.

 

Kanal koji razdvaja Kasandru od unutrašnjosti Halkidikija

 

Nea Potidea je jedno od najlepših mesta na Halkidikiju, okružena je zalivima Termaikos i Toroneos i nalazi se na samom ulasku na poluostrvo Kasandra. Malo mesto sa svega 1000 stanovnika, već na samom ulazu impresionira posetioca pejzažom koji stvara prelazak mostom preko kanala, gde se Termaikos i Toroneos zalivi stapaju. Kanalom se i dalje plovi ali nije predviđen za velika plovila. Zagađenost kanala je svedena na minimum jer se retko koristi, a voda u kanalu je izuzetno čista i providna.

Iznad magistrale na sam kanal naslanja se Stara Potidea, dok se ispod magistrale nalazi duga, peščana plaža na kojoj su locirani svi apartmani i vile za izdavanje turistima, tako da taj deo Nea Potidee predstavlja glavnu turističku zonu.

 

Pravoslavna crkva u Staroj Potidei

Stara Potidea je naseljena lokalnim stanovništvom i sadržajno je opremljena pekarama, prodavnicama, apotekama, ambulantom, svim što zadovoljava njihove esencijalne potrebe, pa samim tim i potrebe turista. Stari deo grada izlazi na zapadnu, a novi turistički deo izlazi na istočnu obalu poluostrva.

 

 

Može se potvrditi da Nea Potidea sa svega 1000 stanovnika spade u red malih letovališta, namenjen pre svega porodicama sa malom decom, jer noćnog života nema. Šetališta duž kojih su raspoređene prodavnice, barovi, taverne i igraonice za decu. Nea Potidea je prilagođena porodicama sa decom jer se duž ova dva šetališta nalazi i nekoliko igraonica, jedna na otvorenom, dva mala parka sa ljuljaškama i luna park.

 

 

Restorani i kafići 

Nea Potidea ima giros restoran, ribarnicu, kafiće i barove. Jedan od najpoznatijih restorana je taverna Ta Kastra, izuzetno posećena, gde možete probati i mediteransku kuhinju i domaće grčke specijalitete.

Shopping / Kupovina / Marketi

Stara Potidea ima veće markete koji su jako dobro opremljeni, a Lidl se nalazi na 6 km, u Nea Mudanji uz magistralu. Takođe, autobuska stanica i taxi službe su na raspolaganju turistima, kako bi lakše posetili okolna mesta i prilagodili svoje potrebe obilaska mesta u kome odsedaju. Iz pravca Soluna, sa desne strane magistrale, izvan Nea Potidee, nalazi se veliki broj luksuznih hotela, koji turistima pružaju vrhunsku uslugu. Takođe u Solunu možete ići u shopping u jedan od najpoznatijih tržnih centara – Cosmos.

Plaža

U Nea Potidei je plaža duga i peščana, veoma široka. Najveća odlika plaže je njena prostranost i takođe veoma odgovara deci i neiskusnim plivačima jer je sam ulazak u vodu postepene dubine. Plićak se prostire na desetinu metara. Na samoj plaži postoji nekoliko barova koji uz kupljeno osveženje nude nadoknadu ležaljki i suncobrana. Slobodni deo gde turisti mogu smestiti svoju opremu zauzima najveći deo ove široke i peščane plaže.

 

Grčka vodič, Grčka letovanje, Kasandra-Sitonija-Atos, Plaže, Nea Potidea

Plaža Nea Potidee

Sama plaža Nea Potidee je jako lepo održavana i uvek čista jer se vlasnici barova trude da okolinu ne zagađuju i time ne narušavaju harmonični izgled ovog malog mesta. Na plaži Nea Potidee nema tolike gužve, čak i u jeku sezone jer njena prostranost to omogućava, tako da je svaka preporuka za one koji žele miran i porodični odmor.

 

 

Noćni život i provod

Malo, harizmatično mesto, Nea Potidea je savršen izbor za miran odmor, opuštanje na velikoj peščanoj plaži uz sveprisutno gostoprimstvo lokalnog stanovništva. Jako lepo povezano, bezbedno za decu i kupanje, sa uređenom plažom zadovoljiće ukuse i rigoroznijih turista. Buran noćni život nije odlika ovog mesta.

 

 


 

GPS:  40.19420033794662N  23.33468198776245E

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Nea Potideu.

 

 

 

8 naših preporuka kada ste u Nea Potidei

 

 

Podeli:
Pregledano 15362 puta