Nei Pori

Nei Pori se nalazi na oko 100 kilometara udaljenosti od Soluna, a u njegovoj neposrednoj blizini je i nadaleko čuveno letovalište srpskih turista, Paralija. Nei Pori spada u red najmlađih letovališta na području Grčke. Samo mestašce je izgrađeno podno starog grada, Palei Pori, koje je smešteno na uzvišenju, na svega par kilometara od obale i današnjeg Nei Porija. 
Ono po čemu se ovo letovalište izdvaja od ostalih u ovoj oblasti svakako je plaža, koja je prekrivena najfinijim peskom, mada je ipak glavna prednost mesta blaga klima.

 

 

Nei Pori sa svojim širokim ulicama, mnoštvom igrališta za decu i ukusno uređenim trgovima je idealno mesto za porodično letovanje. U centru Nei Porija se nalazi crkva posvećena Sv. Marini, a u blizini još nekoliko njih: crkva Svetog proroka Ilije, crkva Svete Paraskeve, crkva Svetog Trojstva i crkva Svetih Apostola. Vredne pomena su i crkva Svetog Nikole i crkva Sv. Dimitrija. U okolini se nalaze značajna arheološka nalazišta. Godine 1976. došlo je do osnivanja mesta Nei Pori, a gradjen je po urbanističkim planovima, pa zato su ulice komotne, široke, sa prostranim trgovima. Stanovništvo se uglavnom bavi turizmom. U selu postoji niz objekata kao što su osnovna škola, kulturni centar, dva fudbalska igrališta, ambulanta, kao i raskošni hoteli i apartmani.

 

 

Ukoliko se nađete u Nei Poriju posetite tradicionalno selo Stari Pantelejmon koje je udaljeno 11 km. Ovo lepo selo je pravi muzej vremena, idilično mesto gde možete uživati u onome što je priroda dala Grčkoj i mesto gde ćete jednostavno biti oduševljeni lepotom okoline. Ono što se posebno preporučuje za videti svakako je stari deo grada, koji se nalazi iznad Nei Porija, a sa koga se pruža neverovatan pogled na plavetnilo Egeja i čitavu okolinu.

 

Restorani / Kafići / Barovi

U glavnoj ulici se nalaze brojne grčke taverne, restorani mediteranske kuhinje i barovi. Poslastičarnica, mesara, pekara, giros restorani kao i tezge sa svežim voćem i povrćem, sve ćete naći u centralnom delu Nei Porija.

Marketi / Shopping

Treba znati da Nei Pori nije veliko mesto, pa ako želite da idete u šoping, uvek možete otići do Soluna ili obližnjeg mesta Katerini. Takođe, u mestu postoje ambulanta i apoteka, ali i brojni sadržaji namenjeni najmlađima. U Leptokariji koja je blizu se nalazi supermarket “Lidl”. U Nei Poriju postoje prodavnice različite namene, a uz supermarkete tu su i suvenirnice, zlatare, prodavnice krzna i mnoge druge. Pijaca u Nei Poriju je još jedna od njegovih atrakcija. Održava se svakog petka, a na njoj možete kupiti sve ono lepo što Grčka ima da ponudi od svežih namirnica. 

Noćni život / Provod

Provod u Nei Poriju je u barovima i tavernama. Mesto najčešće biraju porodice sa malom decom, zbog kristalno čistog mora i neverovatno lepe plaže i plićaka. Srešćete i dosta mladih turista uprkos nedostatku diskoteka i ludog noćnog života.

Nei Pori je prema iskustvima brojnih turista savršen izbor za porodice sa malom decom, ali i ljude koji žele da uživaju u miru i tišini tokom odmora, daleko od gradske gužve.

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Nei Pori.


 

Google mapa

 

Putna ruta

 

Podeli:
Pregledano 19475 puta