Makedonija hoteli

Na nadmorskoj visini od preko 700 metara i severnoj strani Ohridskog jezera nalazi se Ohrid, grad koji je centar turizma Makedonije. Prelep grad i još divnije jezero okruženo je planinama a posebno se ističu spomenici kulture i brojni hoteli na samoj obali jezera. Po legendi grad ima 365 crkava i zbog toga ga još nazivaju i Balkanskim Jerusalimom. Kada svemu tome dodamo povoljne aranžmane, predivne plaže i simpatične i gostoljubive Makedonce Ohrid je jedna od najomiljenijih  turističkih destinacija domaćim turistima.

Sam grad ima bogatu i dugu istoriju a samim tim i dosta znamenitosti i spomenika koji se mogu obići. Među mnogobrojnim crkvama i manastirima najposećeniji je manastir Sveti Kliment i Pantelejmon. Pretpostavlja se da ga je podigao Kliment Ohridski u 9. veku a njegova prvobitna namena bila je podučavanje monaha. Smatra se jednim od prvih slavenskih univerziteta.

Na obali jezera nalazi se i tvrđava poznata pod imenom Samuilov grad. Nalazi se na brdu iznad grada i prvobitno je njen cilj bila odbrana grada. U istoriji se prvi put pominje 476. godine, a osvajali su je bugari, vizantinci i normani a zatim i turci. Arheolozi su ranije na području današnje tvrđave pronalazili izuzetno vredne predmete poput zlatnog nakita i svi ti predmeti potiču iz 5. i 8. veka pre nove ere. Još jedna crkva koju bi trebalo pomenuti je crkva Svetog Jovana Kanea. Tačan datum izgradnje nije poznat ali nagađa se da je sagrađena u periodu pre 1447. godine. Krasi je drveni ikonostas iz 20. veka iz kog potiče i većina fresaka koja krasi njenu unutrašnjost.

Crkva Svete Sofije datira iz 11. veka i sagradio ju je ohridski arhiepiskop Leon. Reč je o orijentalnoj baziliki, sa tri apside i krstastim svodovima i dve kule na spoljašnjem narteksu. Unutrašnjost je izuzetno živopisan sa scenama iz legende o Josipu i srpsko – slovenskim natpisima.

Makedonija hoteli

Podeli:
Pregledano 51 puta

Kontakt

Radno vreme:

Pon - Pet 09:00h - 20:00h

Subota 09:00h - 15:00h

Nedelja Ne radimo

Pratite nas

Pretraga

Vaša pretraga:

Udaljenost od plaže:
Broj ležaja:
Usluga hotela: