Pafos

Grad Pafos se nalazi 60 kilometara od Limasola i jedno je od glavnih letovališta na Kipru. Ovaj grad, sa spojenim gradom Ktima čine jedan veći grad – jedan je turistička zona sa hotelima, a drugi je deo u kome žive stanovnici gradova.

 

Pafos

 

Prema grčkoj mitologiji u Pafosu je rođena boginja ljubavi i lepote Afrodita, a za vreme antičke Grčke Pafos je bio glavni grad Kipra.

 

 

U severnom delu nalazi se Ktina ili Pano Pafos, mirniji deo grada gotovo pa sačuvan od turista. Kato Pafos je s druge strane epicentar svih dešavanja i u ovom delu se nalaze klubovi i kafići, a kako je na južnoj strani, pored mora, ovde se nalaze i najpopularnije plaže.

 

Pafos

 

U samom centru grada nalazi se gradska peščana plaža. Faros je plaža u blizini, sa mnogo manje gužve. Na oko 10 kilometara od Pafosa nalazi se Coral Bay, čuvena plaža. Do nje se veoma lako stiže gradskim prevozom.

 

 

Mesto je poznato i po mnogim atrakcijama. Paphos Fort je tvrđava koju su 1586. godine sagradili Turci i nalazi se na početku marine. Najbogatije rimsko nalazište na Kipru se nalazi ovde. U ovom arheološkom parku možete pogledati 4 vile, amfiteatar i agoru koja datira od pre 2000 godina. Nalazište je otkriveno 1962. godine i pod zaštitom je UNESCA.

 

Pafos

 

Na oko 25 kilometara od Pafosa nalazi se Petra Tou Romiou, stena na obali mora gde je po legendi rođena Afrodita.

 

Pafos

 

Najveći akva park na Kipru se nalazi u blizini grada, udaljen 10 kilometara. Cena za celodnevni boravak u Paphos Aphrodite water parku je oko 30 evra.

 

 

Pafos je poznat i po zoološkom vrtu. Prelepa prirodna oaza udaljena je 15 kilometara od centra grada i nalazi se u blizini Koralnog zaliva. Poznat je po velikom broju ptica, zmija, krokodila i koza koje žive ovde.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Kipar.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 8133 puta