Pamporovo

Pamporovo je popularno skijalište u pokrajini Smoljan, u južnoj Bugarskoj. Okruženo prelepom borovom šumom jedno je od najjužnijih skijališta u Jugoistočnoj Evropi. Osim skijaša i snoubordera, Pamporovo je mesto koje je dosta popularno za porodice koje traže miran odmor u planinskom okruženju. Naselje se nalazi na obroncima Južnih Rodopa, na visini od 1620 metara nadmorske visine. Najviši vrh je Snežanka (1928 metara nadmorske visine) i nalazi se samo nekoliko stotina metara iznad centra mesta. Pamporovo je udaljeno 260 km od Sofije i oko 600 km od Beograda. Zime u Pamporovu su blage, imaju oko 150 dana snežnog pokrivača tokom godine što omogućava dugu ski sezonu. Pamporovo, takođe, ima najviše sunčanih dana godišnje od svih skijališta u Bugarskoj, a klima je blaga, sa jakim mediteranskim uticajem. Pamporovo je dobro poznata i popularna destinacija i najstariji je ski centar u Bugarskoj koji je počeo sa radom još davne 1933. godine. Zahvaljujući blagim padinama Snežanke, Pamporovo je veoma pogodan za početnike i neiskusne skijaše.

 

 

Pamporovo može da se pohvali sa 37 km ski staza za alpske sportske discipline različitih težina i ukupno 38 km staza namenjenih nordijskom skijanju. Skijalište poseduje i dobro razvijen sistem žičara i oko 150 topova za veštački sneg. Snejanka 1 je staza srednje težine i dužine je 990 m. Snejanka 2 ili Stenata je uska staza koja je uska i strma i spada u kategoriju veoma složenih staza i dužine je 1100 metara. Snejanka 3 ili Dvata mosta je još zahtevnija i namenjena je samo iskusnim skijašima i dužine je 1500 m. Pored ove tri koje su najpopularnije, u kategoriju teških spadaju i Snejanka 4 (2200 m) i Snejanka 5 (3100 m). Snejanka Yazovira je laka staza od 3800 m. Za napredne skijaše postoji međunarodna staza za veleslalom, spust koji zahteva posebne veštine, a takođe i staza za biatlon. Njihova ukupna dužina je oko 34 km. Te staze namenjene su i turistima koji su zaljubljenici u snowboard. Skijalište je organizovano tako da svim nivoima skijaša nudi ponešto. U odmaralištu postoji jedna od najpoznatijih dečjih ski škola u Evropi a namenjena je deci od 7-12 godina. Nivo obuke je podeljen u pet klasa, prema stepenu težine, a obuka se vrši u grupama ili pojedinačno. Skijalište poseduje i dobro razvijen sistem žičara koga čine 1 šestosed, 2 četvoroseda, 1 trosed, 1 dvosed, 1 jednosed, 4 sidra ili tanjirače i tri bebi ski lifta.

 

 

Takođe turistima se nudi i usluga vožnje motornim sankama. Motornim sankama može se obići cela planina, razgledati priroda i uživati u zimskim pejzažima. U Pamporovu se iznajmljuje i ski oprema po veoma povoljnim cenama, u radnjama koje su dosta dobro opremljene.

Restorani / Kafići / Noćni život

Pamporovo je poznato i po svojoj kuhinji, koja se može probati u brojnim kafićima i restoranima na planini. Na menijima su dobro poznata bugarska nacionalna jela, kao i njihova vina i rakije po vrlo pristupačnim cenama. Cene su kao i u ostalim bugarskim resortima, slične recimo cenama u Beogradu. Svaki bar ili kafić je uređen i organizovan u drugačijem stilu od prethodnog. Najpopularnije mesto za izlazak je BJ’s bar. U klubu, prema rečima turista, vlada fantastična atmosfera, a posebno je interesantno karaoke veče. Najzastupljeniji su dance hitovi, a klub ima i happy hour kada je provod izuzetno jeftin. U centru Pamporova, kod hotela Perelik, nalazi se The White hart pub. I ovde se svakog četvrtka organizuju karaoke večeri, a ovaj klub poznat je najviše po najboljem ozvučenju u mestu. Prijatan ambijent i ljubazni ljudi razlog su što je Dak’s bar jedan od najpopularnijih barova u Pamporovu. Za muziku i dobar provod je zadužen DJ. Chevermeto je najpopularniji restoran u Pamporovu. Osim tradicionalnih bugarskih specijaliteta i delikatesa na meniju se nalaze i vegeterijanska jela. Ovaj restoran posebno je poznat po jagnjetini koja se sprema pod sačem u samom restoranu. Noviji restoran u Pamporovu je The White House. Enterijer je urađen po ugledu na staru bugarsku kuću i u njemu se mogu probati poznata bugarska i francuska vina. Neke večere rezervisane su i za dobar provod uz domaći orkestar. Kada je reč o marketima sa prehrambenom robom cene su takođe slične našim, čak i niže.

 

 

Izleti i ostale aktivnosti

Pamporovo je pre svega savršeno mesto za porodični, zimski odmor. Sa vrha prelepe Snežanke pruža se prelep pogled na Pamporovo i okolna mesta a od tog pogleda zastaje dah. Veoma popularno među turistima je i panoramsko razgledanje helikopterom, a svake godine mnogo posetilaca svrati ovde da proslavi novogodišnje praznike. Pamporovo je idealna destinacija i za ljubitelje zimskog lova i ribolova. Među gustim, borovim šumama, protežu se planinske staze namenjene avanturama turista. Pored zadovoljstva koje pružaju sneg i sunce, turisti mogu uživati i u predivnim bazenima, saunama, fitness centrima, streljaštvu, kuglanju, bilijaru i drugim aktivnostima. Turistička ponuda je dosta široka i mnogo je zanimljivih mesta za obilazak. Selo Široka Laka nalazi se na 20 km od Pamporova. Poznato je po muzičkoj školi – narodna bugarska muzika. U blizini sela postoji planetarijum sa jednim od najmodernijih i najnaprednijih teleskopa na svetu. Planetarijum je otvoren za javnost i noću. Vrlo zanimljivo je da je iznad Pamporova najčistije nebo ovog dela Evrope tokom cele godine i upravo to je razlog velike posećenosti ovog mesta. Trigradsko ždrelo je mesto za ljubitelje sportskog planinarenja, za istraživače i ljubitelje pećina. U Pamporovu se mogu pogledati Đavolska i Jagodinska pećina, najatraktivnije pećine u celoj Bugarskoj. Ovde se održavaju ski karnevali, razne kulturne i folklorne manifestacije, kao i mnoga takmičenja u sportovima na snegu.

 

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Pamporovo.

 

Google mapa

 

Putna ruta

 

Podeli:
Pregledano 7936 puta