Pamporovo je popularno skijalište u pokrajini Smoljan, u južnoj Bugarskoj. Okruženo prelepom borovom šumom jedno je od najjužnijih skijališta u Jugoistočnoj Evropi. Osim skijaša i snoubordera, Pamporovo je mesto koje je dosta popularno za porodice koji traže miran odmor u planinskom okruženju. Naselje se nalazi na obroncima Južnih Rodopa, na visini od 1620 metara

Skijalište se nalazi u južnim Rodopima na nadmorskoj visini od 1620 metara. Najviši vrh u tom području, Snežanka (bugarski: Snežanka) na 1928 m, nalazi se nekoliko stotina metara iznad Pamporova. Glavni grad države Sofija udaljena je od skijališta oko 260 km, Plovdiv se nalazi 85 km sjevernije, 15 km južno je Smoljan, a 10 km sjeverno je Čepelare. nadmorske visine.

Skijaški centar ima 55 km skijaških staza i 38 km staza za skijaško trčanje koje opslužuje 18 žičara s ukupnim kapacitetom od 13.000 osoba na sat. Mnoge staze su pokrivene topovima za sneg.

Zime u Pamporovo imaju tendenciju da budu blage, ali ima oko 150 dana snijega svake godine. Ova kombinacija omogućava dugu skijašku sezone u centru. Pamporovo je poznato po velikom broju sunčanih dana tijekom zime, često i 120 dana od prosinca do svibnja. Prosječna siječanjska temperatura je -3 °C.

Bugarska (bug. Bъlgariя, tr. Bǎlgariya), zvanično Republika Bugarska (bug. Republika Bъlgariя, tr. Republika Bǎlgariya), država je u jugoistočnoj Evropi.[2][3] Graniči se sa Rumunijom na severu, Srbijom i Severnom Makedonijom na zapadu, Grčkom i Turskom na jugu i Crnim morem na istoku. Sa teritorijom od 110.994 km2 (42.855 sq mi), Bugarska je 16. po redu najvećih evropskih država.